29 évesen visszavonult a világbajnok német focista

Russia Soccer Premier-League Spartak - Dinamo football
5967306 03.08.2019 Spartak's Andre Schurrle reacts during the Russian Premier-League soccer match between Spartak and Dinamo, in Moscow, Russia. Alexey Filippov / Sputnik
Vágólapra másolva!
29 évesen visszavonult a Mainz, a Bayer Leverkusen, a Chelsea és a Borussia Dortmund világbajnok német középpályása, André Schürrle. 

Schürrle egy Ludwigshafen nevű német iparvárosban született, focizni pedig a közeli Mainzban kezdett, ahol 2009 őszén, 18 évesen már be is mutatkozott a Bundesliga I-ben szereplő újonc csapatban. A következő szezonban a remekül szereplő, 5. helyen végző Mainz egyik motorja volt, remek támadó egységet alkotva Lewis Holtbyval és Szalai Ádámmal.

Innen egyre fentebb vezetett az útja, előbb a Bayer Leverkusen, majd az angol Chelsea játékosa lett, amelyikkel angol bajnoki címet ünnepelhetett 2015-ben. Egy évvel korábban, még mindig csak 23 évesen a brazíliai világbajnokság egyik hőse lett, miután az Argentína elleni döntő 113. percében az ő passzából lőtte a győztes gólt Mario Götze. A német válogatottban 2010 és 2017 között 57 mérkőzésen szerepelt és 22 gólt szerzett.

2015 után azonban megtört a karrierje, a Chelsea-től a Bundesliga középcsapatnak számító Wolfsburg játékosa lett, majd ugyan 2016-ban szerződtette a Borussia Dortmund, de a sárga-feketéknél csak két szezonban számítottak rá, 2018-ban előbb a Fulhamnek, a legutóbbi szezonban pedig az orosz Szpartak Moszkvának adták kölcsön. Dortmundban csupán 33 bajnoki mérkőzésen léphetett pályára.

A BVB szerdán jelentette be, hogy nem számítanak tovább a középpályásra, aki nem fogja kitölteni még egy évig érvényes szerződését. Pénteken pedig Schürrle bejelentette, hogy vissazvonul.

"A mélypontok egyre mélyebbek lettek, míg a sikerek egyre ritkábbak. A futballban mindig egy bizonyos szerepet kell játszanod, hogy túlélhess, ha ez nem megy, akkor oda a munkád, és csak nagyon nehezen találsz újat" – nyilatkozta a Der Spiegelnek adott, pénteken megjelenő interjúban.

Mindent egy helyen az Eb-ről