A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Öt hónapos kényszerszünet után rangadókkal tér vissza az Európa-liga

Horizontal
Manchester United's Spanish goalkeeper David de Gea (L), Manchester United's Swedish defender Victor Lindelof (C) and Manchester United's Serbian midfielder Nemanja Matic (R) celebrates victory at the end of the English Premier League football match between Leicester City and Manchester United at King Power Stadium in Leicester, central England on July 26, 2020. (Photo by Oli SCARFF / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Közel öt hónap után folytatódik a labdarúgó Európa-liga, amelyben szerdán és csütörtökön kialakul a negyeddöntők párosítása. Két találkozóra már az UEFA által korábban kijelölt németországi helyszínen kerül sor, ezeken már csak egy mérkőzés dönt a továbbjutó kilétéről, ahogy ez majd a folytatásban is történni fog.

A nyolcaddöntő párharcai közül hatban meg tudták rendezni az első mérkőzéseket még március 12-én, az Internazionale-Getafe, valamint a Sevilla-Roma összecsapásokat azonban már nem sikerült lebonyolítani. A módosított versenykiírás szerint a két spanyol-olasz párosításban egyetlen, semleges helyszínen lejátszott mérkőzés dönt a továbbjutásról, a többi esetben az első mérkőzéseken idegenben szereplő együttesek fogadják riválisaikat.

Íme a teljes program:

Az Inter, a Getafe, a Sevilla és a Roma csapata emiatt már a héten elutazott a négy németországi helyszín valamelyikére, pontosabban előbbi kettő Gelsenkirchenbe, míg utóbbiak Duisburgba. A többi továbbjutó a szerdai és csütörtöki mérkőzéseiket követően teszi át székhelyét Kölnbe, Düsseldorfba, Gerlsenkirchenbe, illetve Duisburgba, ahol nézők nélkül csapnak majd össze egymással. Ez utóbbi feltétel alól a török Basaksehirt fogadó dán FC Köbenhavn szeretett volna felmentést kapni, az európai szövetség (UEFA) azonban minden visszavágóra zárt kapus mérkőzéseket írt elő a koronavírus-járvány miatt.

A sorozatban állva maradt együttesek közül kilenc is a négy legerősebb bajnokságból érkezik, közülük a Wolverhampton, a Getafe és az Eintracht Frankfurt számára is a következő szezon európai kupaszereplése is a tét: a sorozat győztese a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet a 2020/2021-es idényben.

Már csak az imádság tartja életben a Wolves európai reményeit? Forrás: AFP/Martin Rickett

A három csapat közül az angolok lehetnek a legcsalódottabbak, akik a Premier League utolsó fordulójában a Chelsea ellen elszenvedett vereség, illetve az Arsenal FA-kupa győzelme miatt maradtak le a következő El-kiírásról.

Igaz, a Getafét is csak egy hely és két pont választotta el Európától a végelszámolásnál.

Nagy meglepetés lenne ugyanakkor, ha az utolsó szakaszban nem a koronavírus-járvány miatti leállás után szinte megállíthatatlan Manchester United, a Serie A-ban végül a második helyre befutó Inter, a Roma vagy a sorozat specialistája, az El történetének legsikeresebb klubja, az ötből öt döntőt megnyerő Sevilla lenne ott, ugyanis mind a négy együttes hosszú veretlenségi szériával a háta mögött vág neki a végjátéknak.

Az angol bajnokságban bronzérmesként zárt MU 21 mérkőzéses óta nem talált legyőzőre,

az ugyancsak biztos BL-induló Inter legutóbbi nyolc mérkőzéséből három döntetlen mellett ötször nyert és az elmúlt kilenc év legjobb eredményét elérve másodikként végzett a Serie A-ban.

A Roma – mely bajnoki ötödikként az El-ben szerzett indulási jogot – utolsó nyolc bajnokiján hétszer győzve maradt veretlen, míg a BL-résztvevő (4. helyen zártak a bajnokságban) Sevilla 17 mérkőzéses vereség nélküli szériát épített, az újraindulás óta 11 találkozón hat győzelem és öt döntetlen a mérlege.

A kisebb csapatoknak az adhat bizakodásra okot, hogy a negyeddöntőtől kezdődően minden párharcban egy mérkőzésen dől el a továbbjutás.

Szerdai izgalmak

Olyan sokra azért nem kell számítani. Az első mérkőzésen Linzben 5-0-ra nyerő MU aligha fog magából minden kiadni, hogy megismételje az ausztriai eredményt. Könnyen elképzelhető, hogy Ole Gunnar Solskjaer több meghatározó játékosának (például Bruno Fernandesnek, Paul Pogbának, Mason Greenwoodnak) pihenőt ad. A norvég szakember ugyanakkor a klub honlapján megjelent interjú szerint sikerre éhes csapattal szeretne Németországba érkezni, és szerinte a mostani keretnek, igenis trófeát kell nyernie.

Érződik a harci láz:

Kérdés persze, hogy a LASK mekkora ellenállást lesz képes kifejteni akár egy tartalékos United ellen is: az osztrák csapat a leállás előtt még vezette a Bundesligát, utána viszont pocsékul teljesített, és végül csak negyedik lett az atomjaira hulló együttes.

A Köbenhavn nem véletlenül szeretett volna szurkolók előtt játsznai, nekik ugyanis csupán egygólos hátrányt kellene ledolgozniuk a szezont történelmi aranyéremmel záró, bizonyára azóta is a fellegekben járó isztambuliakkal szemben. Akik vagy megmutatják, hogy Európában is számolni kell velük, vagy úgy vannak vele, hogy minek erőlködjenek a biztos BL-főtáblás szereplésre jogosító jeggyel a zsebükben.

A két német csapat közül az egész szezonban hullámzó teljesítményt nyújtó Eintracht Frankfurtra nem tennénk föl házat-kocsit, semleges helyszínen, egy üres stadionban aligha fogják eltüntetni a bázeli 0-3-at. Szerdán viszont a Wolfsburgnak akár 1-0-ra is elég lenne nyernie a Sahtar Donyeck ellen, igaz idegenben. Mondjuk, nem ártana jobban rúgni a 11-eseket, mint márciusban:

Az Inter–Getafe meccset még a fentieknél is nehezebb megtippelni: az olaszok, mint azt már említettük, remek sorozattal zárták a szezont, a madridi kiscsapat meg a La Ligában ugyan egyetlen pontot sem szerzet a BL-helyen végző nagymenőktől, de végzetes hiba lenne őket leírni.

A sorozat negyeddöntőit jövő hétfőn és kedden tartják, az elődöntőkre augusztus 16-17-én kerül sor, míg a finálét augusztus 21-én rendezik Kölnben. Ezeknek már elkészült a párosítása, ami alapján a továbbiakban is izgalmas csatákra számíthatunk:

És egy friss hír a végére: az UEFA rendelkezés szerint a sárga lapos figyelmeztetéseket már a nyolcaddöntők után eltörlik szemben azzal, hogy eddig erre a negyeddöntőket követően került sor. Az UEFA azzal indokolta a lépést, hogy ezúttal nem lesznek oda-visszavágós párharcok, a legjobb nyolctól kezdve egy meccsen dől el a továbbjutás. Szeretnék elkerülni, hogy egy játékos sárga lapos eltiltása miatt lemaradjon a döntőről - tették hozzá. Egy meccses eltiltás először három sárga lap után jár.

Európa-liga:
szerda, nyolcaddöntő:
Internazionale (olasz)–Getafe (spanyol), Gelsenkirchen 21.00

nyolcaddöntő, visszavágók (zárójelben az első mérkőzés eredménye):
FC Köbenhavn (dán)–Basaksehir (török) 18.55 (0-1)
Sahtar Donyeck (ukrán)–VfL Wolfsburg (német) 18.55 (2-1)
Manchester United (angol)–LASK Linz (osztrák) 21.00 (5-0)

csütörtök, nyolcaddöntő:
Sevilla (spanyol)–AS Roma (olasz), Duisburg 18.55
nyolcaddöntő, visszavágók:
Bayer Leverkusen (német)–Glasgow Rangers (skót) 18.55 (3-1)
Wolverhampton Wanderers (angol)–Olimpiakosz Pireusz (görög) 21.00 (1-1)
FC Basel (svájci)–Eintracht Frankfurt (német) 21.00 (3-0)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!