A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Miért nem kell a Bayern Münchennek Lionel Messi?

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE QUARTER-FINAL CELEBRITY FULL LENGTH DISAPPOINTED
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi reacts after Bayern Munich's second goal during the UEFA Champions League quarter-final football match between Barcelona and Bayern Munich at the Luz stadium in Lisbon on August 14, 2020. (Photo by Manu Fernandez / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben a fél világ azt találgatja, hol folytatja pályafutását Lionel Messi, addig a friss BL-győztes Bayern Münchennél hátradőlve szemlélik az eseményeket. Münchenben biztosak abban, hogy Messi távozásával a Barcelonától többé nem kell tartaniuk, ugyanakkor a bajor csapatnál fel sem merült a világsztár esetleges leigazolása.

- mondta annak idején a Bayern München elnökeként Uli Hoeness. Akkoriban gyakran csúfolták Németország legeredményesebb klubját FC Hollywoodnak az együttest körülvevő színpadias ügyek miatt.

Pedig egy jó Beckhamre az évezred elején szükség lett volna a pályán.

Azonban a Bayern vezetői mindig egészen másképp gondolkoztak. Ők soha nem akartak galaktikus csapatot építeni. Szépen játszót, eredményest, sikerest igen, de azt nem sztárok halmozásával akarták elérni.

David Beckhamből és a körülötte zajló cirkuszból soha nem kértek Münchenben Forrás: AFP/Adam Davy

A Bayernnek anyagilag nem okozna gondot a Barcelonától távozni vágyó Messi megvétele, de ez teljesen elképzelhetetlen. Több okból is.

Szavazzon!

Igaza van a Bayernnek, hogy meg sem keresi Messit?

Egyrészt a szurkolók miatt, akik egyáltalán nem kérnének a 16 éve mindig ellenfélként érkező argentinból. Inkább szeretnék a csapatukban látni a Bundesliga 3-at megnyerő amatőr gárda tinédzser játékosait. Másrészt a klub továbbra sem preferálja a „vegyünk sztárt, az mindig jó" elvet. Patetikusan hangzik, de igaz: a Bayern tényleg családias klub, ha a mai profit- és eredménycentrikus világban van még ilyen.

Előszeretettel használják a Bayern-gén kifejezést, és ennek továbbörökítéséért folyamatosan tesznek is.

Elég csak annyit mondani, hogy a '70-es évek óta mindig, minden fontos pozícióba a klub egykori focistái kerülnek. Akik el tudják mesélni az adott kor játékosainak, hogy mit jelent oda tartozni. Nem zsoldosok magas szintű teljesítményére kíváncsi ott a többség, hanem a klubhoz érzelmileg is kötődő, így azért sokszoros erővel is küzdeni képes szívemberekre. Harmadrészt pedig minden idők egyik legjobb focistája annyira összenőtt a Barcelonával, hogy egy magát komolyan vevő nagy klub nem építheti köré a csapatát. Talán a labdarúgást üzleti vállalkozásként kezelő közel-keleti olajmilliárdosok vagy a pénz értékét nem ismerő oligarchák ezt megtehetik, de komoly tradíciókkal rendelkező klub vezetői nem.

A fél világ azt találgatja, hol folytatja pályafutását Lionel Messi Forrás: AFP/Manu Fernandez

Messi bárhova is igazol, nem egy lesz a 11 pályára küldött focistából. Hanem ő lesz az a stabil pont, akihez mindenkinek igazodnia kell. A Bayern egyébként is mindig híres volt arról, hogy a kitalált rendszer tökéletesítésére szerződtet játékosokat. Amikor Ottmar Hitzfeld azt mondta, hogy neki két francia szélsővédő, Sagnol és Lizarazu kell, senki nem értette, hogy miért ezen a poszton, és miért velük akar erősíteni.

Amikor a két játékossal megnyerte a Bajnokok Ligáját 2001-ben, már senki nem kételkedett a döntése helyességében.

Javi Martinez leigazolását még maga Beckenbauer sem értette, mert nem ismerte a játékost. De annyit mondott az üzletet szorgalmazóknak, ha tényleg ér nektek 40 milliót, és hasznára lesz a csapatnak, akkor vegyétek meg. Első müncheni szezonjában, 2013-ban a Bayern minden sorozatot megnyert, ahol elindult. Pont Martinez hiányzott a csapatból. Még az idei Bajnokok Ligája-győzelemnek is részese volt.

Javi Martinezt Beckenbauer sem ismerte, de nem gördített akadályt a leigazolása elé Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Ebben a mai csapatban igazi, klasszikus sztárjátékos csak kettő van: Neuer és Lewandowski. Mennyivel több volt a zsinórban három BL-t nyerő Realban vagy a Messivel permanensen csúcson levő Barcelonában!

Ám ez a Bayern éppen így volt tökéletes.

Alabával, Boatenggel, Thomas Müllerrel, az említett Martinezzel, akik, noha már kétszeres BL-győztesek a csapattal, és évek óta húzóemberek, soha nem kerülnek szóba a legkomolyabb egyéni elismerést jelentő Aranylabda odaítélésénél. És a most először Európa csúcsára érő Kimmich, Goretzka, Davis, Gnabry, Coman, Tolisso sem valószínű, hogy olyan sztár lesz, mint a menetelés során elkeserített Piqué, Jordi Alba, Suárez, Di Maria, Mbappé, Neymar. Vagy Messi.

Lionel Messiben soha nem lesz meg a Bayern-gén Forrás: AFP/Manu Fernandez

Csak a játék kedvéért: képzeljük el, mi lenne ha Messi a friss BL-győzteshez szerződne! Valószínűleg nem Lewandowski helyén játszana, mert a lengyel, ha egészséges, percekre sem adja át a helyét. Megteheti, mert óriási szükség van rá. Persze ez az argentinnak nem jelentene problémát. Guardiola szerint 5-6 poszton is világklasszis teljesítményre képes. Logikus lenne Thomas Müller helyén játszatni, de a német világbajnok védekezésben és labdaszerzésben is jobb nála.

Tehát Müllerrel, Lewandowskival együtt kellene pályán lennie. Ebből egészen látványos dolog jönne ki!

Mert Gnabry, Coman, Tolisso vagy a jövő embere, Zirkzee közül bárki egészítené ki ezt a triót támadásban, nagyon gyors, szemre tetszetős, kombinatív foci lenne a végeredmény. És biztos, hogy hátulról Goretzka és Kimmich még látványosabb játékra lenne képes egy ilyen zsenivel. Szigorúan szakmailag tekintve biztosan nyerne a világ egy ilyen csapattal.

Thomas Müller, aki nem fogja átadni a helyét Lionel Messinek Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Ám itt nem csak szakmai dolgok kerülnének előtérbe. Hanem a már szóba hozott Bayern-gén, amely értelemszerűen soha nem lenne meg az egész életét a katalán csapat kötelékében töltő klasszisnál. Ami megvolt Beckenbauertől, Schwarzenbecktől, Maiertől kezdve Augenthaleren, Matthäuson át Lahmig, Schweinsteigerig, Müllerig, az soha nem lenne meg nála. Így idegen lenne Münchenben. Ráadásul új ország, másik nyelv, eltérő focikultúra.

Messi sem élvezné a rakkolós, kemény, fogat csikorgató gladiátorok védőőrizetét.

Gyakorlatilag soha nem volt képes válogatott szinten jó teljesítményre Németország ellen. Igaz, hogy klubszinten voltak remek meccsei Bundesliga-klubok ellen, de a Bayernben játszva egy szezonban harmincnál több meccset kellene játszania német ellenfél védőivel szemben.

A Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának győztese a Bayern München csapata. Egy 100 százalékos BL-győzelem után miért kéne ezt a csapatot Messivel megbolygatni? Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Michael Regan / Uefa / Handout

Nem véletlen, hogy 33 évesen eszébe sem jut, hogy Németországba igazoljon. És az egyetlen hozzá méltó német klubnak, a Bayernnek sem jut eszébe leigazolni őt. Az utóbbi dolog érthető, hisz a 100%-os teljesítménnyel Bajnokok Ligáját nyerő csapatot felesleges nagyon megbolygatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!