Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája playoffkörének első mérkőzésén a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg 2-1-re nyert a Makkabi Tel-Aviv otthonában, a Bloomfield stadionban. A 10-szeres magyar válogatott középpályás a találkozó legjobbja volt. Az első félidőben több veszélyes megmozdulása volt, a másodikban pedig lőtt egy gólt tizenegyesből, majd egy kulcspasszal főszerepe volt abban, hogy csapata megfordította a mérkőzést.

Az izraeli klubnál előzőleg kilenc koronavírusos futballistát és hét további alkalmazottat diagnosztizáltak, az európai szövetség általános rendelkezése szerint azonban ha legalább 13 hadra fogható mezőnyjátékos és két kapus található a keretben, akkor a mérkőzés lebonyolítható.

A kilenc pozitív eset miatt csak 17 játékos állt a Makkabi Tel-Aviv vezetőedzőjének rendelkezésére, így várható volt, hogy a Salzburg megpróbál majd azonnal nyomást gyakorolni az izraeli csapatra. Az első lehetőség a második percben adódott az osztrák csapat előtt.

Szoboszlai Dominik bombázott kapura egy szabadrúgást 30 méterről, azonban Daniel Tenenbaum kapus vetődve szögletre ütötte a kísérletet,

ami kísértetiesen hasonlított a magyar középpályás törökök elleni Nemzetek Ligájában lőtt bombagóljára.

Kilencedik percben az izraeli csapat először lépte át a félpályát és azonnal megszerezte a vezetést. Eylon Almog indítása után Dan Biton került ziccerbe, aki egy remek levételt követően, két pattanás után elegáns mozdulattal átemelte a kapujából kijövő Cican Stankovicot.

A 15. percben egyenlíthetett volna a Salzburg. Egy jobboldali beadás után a hosszún érkező Szoboszlai vette le a labdát, majd 10 méterről megcélozta a kapu bal oldalát, azonban a Makkabi védője, Eitan Tibi becsúszva hárított a gólvonalról. A 10-szeres magyar válogatott középpályás a 23. percben is lőhetett volna egy gólt szabadrúgásból, de a kapu jobb oldalába tartó erős lövését Tenenbaum védeni tudta.

Szoboszlai volt a Salzburg legveszélyesebb játékosa Forrás: AFP/Jack Guez

A folytatásban is a Salzburg akarata érvényesült, Jesse Marsch csapata közel 60%-ban birtokolta a labdát,11 kapura lövési kísérlete volt, de nem tudott egyenlíteni az első félidőben.

A fordulás után viszont azonnal jött a gól.

A 48. percben Patson Daka tört be a tizenhatoson belülre, a zambiai támadót pedig csak szabálytalanul tudták megállítani, így tizenegyest kapott a Salzburg. A labda mögé Szoboszlai Dominik állt oda, és nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtt – a jobb kapufa segítségével.

A magyar válogatott középpályásnak ez volt pályafutása kilencedik tizenegyese, és mind a kilencet belőtte.

Az 57. percben Szoboszlai főszereplésével fordított a Salzburg.

A 19 éves magyar középpályás adott egy remek kulcspasszt a kilépő Sekou Koitának, akinek a középre lőtt labdájára a japán Okugawa Masaja érkezett, és az üres kapuba lőtt.

A folytatásban az osztrák csapat többször is eldönthette volna a meccset, de kihagyta a ziccereit. Az utolsó negyedórában a Makkabi Tel-Avivnak több ígéretes lehetősége is volt, de Cican Stankovic több bravúrt is bemutatott, így a Salzburg megnyerte a meccset, és kedvező helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót.

Bajnokok Ligája, playoff, első mérkőzés:
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Salzburg 1-2 (1-0)
FK Krasznodar (orosz)-PAOK (görög) 2-1 (1-1)
Slavia Praha (cseh)-Midtjylland (dán) 0-0

Mindhárom visszavágót jövő szerdán rendezik.

Mindent egy helyen az Eb-ről