Súlyos bűnt követnek el az egykori top futballcsapattal

firo: 19.12.2018, football, 1.Bundesliga, season 2018/2019, FC Schalke 04 - Bayer 04 Leverkusen Farewell to the hard coal mining FOOTBALL season 2018 1.Bundesliga farewell to the hard coal mining SPO FC Schalke 04 - Bayer 04 Leverkusen firo: 19.12.2018 20
A Schalke 04, a gelsenkircheni bányászok kedvenc csapata iszonyatos mélyponton van
Vágólapra másolva!
Neuer - Rafinha, Höwedes, Naldo, Metzelder - Goretzka, Draxler, Rakitic, Sané - Raúl, Huntelaar. Talán így lehetne összeállítani az elmúlt 10 év gelsenkircheni álomcsapatát. Mivel a felsorolt játékosok egy része még ma is aktív, ha mind ott játszana most is remek lenne a csapat. Ám a Schalke vezetői egy ideje érthetetlen játékos-politikát folytatnak. Ami több szempontból is védhetetlen.

Kezdjük ott, hogy a Schalke nem csupán egy focicsapat Európa legsűrűbben rakott területén, a Ruhr-vidéken,

hanem egy életérzés megtestesítője.

A munkásosztály gárdája, a nehéz fizikai munkát végzők életének értelme, álmai valóra váltója. Évtizedeken keresztül a szurkolók jelentős része a környéken dolgozó bányászokból került ki.

A Schalke 04, a gelsenkircheni bányászok kedvenc csapata iszonyatos mélyponton van Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

A hét közben a testet-lelket nyomorító földalatti tárnákban gürcölők kis túlzással azért éltek, hogy a hétvégén csapatukat győzni láthassák. A Schalke vezetői mindig igyekeztek közel vinni a milliomos játékosaikat a szurkolókhoz. Évente egyszer a csillogáshoz szokott focistáik lelátogattak a bányába, és együtt töltöttek egy napot fizető nézőikkel.

Nyilván nem ezeken a napokon jegyezték fel az év termelési csúcsát, de amikor a világbajnok Andy Möller vagy Olaf Thon együtt verte a szénfalat az őt istenítő drukkerrel, annál jobb csapatépítő tréning nem kell.

Gerald Asamoah látogatása a helyi bányában, Gelsenkirchenben Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Roland Weihrauch

Főleg, ha a futballisták szállítják is a sikereket a bányászoknak. Mert arrafelé élni nem csak a munkakörülmények miatt nehéz. Aki járt már Gelsenkirchenben az bizonyára egyetért a kijelentéssel: ott sok dologért nem lehet lelkesedni a focin kívül. Igazából azt is csak nehezen veszi észre az odaérkező, hogy megjött, azt meg végképp nem tudja mit érdemes csinálnia két Schalke-meccs között

Felhőtlen boldogság a Gelsenkirchenben élőknek, hogy a Schalke az évtizedek során mindig a német labdarúgás élcsapata volt. Néha a kontinensé is.

Hétszer nyert német bajnoki címet, igaz az utolsót 1958-ban, vagyis a Bundesliga megalapítása előtt. Ötször nyerte meg a Német Kupát, és 1997-ben (a mai napig utolsó német csapatként) elhódította az UEFA Kupát.

Siker, fény, csillogás. A Schalke múzeumában. A trófeáit sok nagy európai klub irigyelheti. A 2006-os világbajnokságra épített stadionja a kontinens egyik legmodernebb ilyen létesítménye. Behúzható tetővel, kitolható pályával, és egy olyan játékos-kijáróval, amely egy bányára emlékeztet. És amikor az energiahordozó-forradalom miatt a bányák jó részét be kellett zárni, a klub akkori vezetői egészen meglepő helyről kaptak nagyon komoly segítséget. 2007-ben a végső pillanatig versenyben volt a csapat a bajnoki címért és a kiharcolt BL-indulás előtt a világ egyik leggazdagabb cége, egy orosz gázipari mammutvállalat állt mellé.

Vlagyimir Putiyn (jobbra) adja át az első olyan mezt a Schalke elnökének, Clemens Toenniesnek, amelyen az orosz főszponzor logója látható Forrás: AFP/Dmitri Astakhov

Azóta is az ő reklámja látható a királykék csapat mezén.

Az üzlet óriási volumenét bizonyítandó az első ilyen feliratú mezt személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök adta át a klub vezetőinek.

Úgy tűnt az addig is sikeres Schalke a világ futballjának meghatározó szereplője lehet.

A bányászéra utáni új korszakban a Schalke ötször is dobogós lett a Bundesligában, 2011-ben elődöntőt vívott a Bajnokok Ligájában. Mégsem tudta soha sem megtartani az értékeit, és ezzel tartósítani helyét a kontinens élmezőnyében. A játékos-politikáját egy szóval lehet jellemezni: értelmetlen. Persze lehet ehhez még más, hasonló tartalmú jelzőket is tenni. Magyarázni viszont szintre lehetetlen. Adott egy komoly múlttal rendelkező csapat, egy érte tűzbe menő, fanatikus szurkolótábor, egy ultramodern stadion és sok-sok pénz.

Amit ezzel a klubbal csinálnak a vezetői, az bűn a rajongókkal szemben.

De vétek a német foci szerelmeseivel szemben is. Mert olyan hangulat a világ kevés stadionjában van, mint ott. És továbbra is félistenek az ott pályára lépő játékosok. Ám ha képzetlen, a csapathoz méltatlan tudásúak húzzák fel a mezt, akkor a kritikus megnyilvánulások is nagyon hangosak tudnak lenni. A Schalke jelenlegi játékosai nagyon hálásak lehetnek a sorsnak, hogy egy ideje nézők nélkül léphetnek fel a csodastadionban. Mert amilyen sorozatot produkálnak, az már lassan világszinten is párját ritkító.

Nabil Bentaleb, a Schalke játékosa a földön a Bremen ellen elszenvedett vereség után Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Edith Geuppert

Az még rendben lenne, hogy 8-0-ra kikaptak a Bundesliga rajtján a világ jelenleg legjobb csapatának a Bayern Münchennek az otthonában. Bár az a lélektelen játék, amit Münchenben produkáltak az megbocsáthatatlan. És a szombati, Bremen elleni produkció, és sima vereség is az.

Szimbolikus volt Kabak mutatványa, aki a koronavírus tombolása közepette leköpte ellenfelét.

Ilyen „sportember" van jelenleg a csapatban a bevezetőben említettek helyett. Frusztráltak, idegesek, sportszerűtlenek a játékosai. És ez a mostani vergődés csak az utolsó két állomása egy szánalmas útnak. Ugyanis a csapat 2020-ban eddig egyetlen bajnoki mérkőzést nyert meg, január 17-én a Gladbach ellen. Azóta vívott 18 Bundesliga-találkozót, ebből tizenkettőt elveszített és haton játszott döntetlent. Február 4-én volt még a Német Kupában egy hosszabbítás utáni győzelme, de a következő körben onnan is kihullott. Könnyű kiszámolni, hogy amikor a legutóbbi bajnokság véget ért, akkor az utolsó 16 bajnokiján maradt nyeretlen.

Vajon miért bíztak akkor a vezetők a teljesen rutintalan edzőben, David Wagnerben? És ha rábízták a nyári felkészülést, akkor miért csak két mérkőzésig tartott a bizalom? És ha látták, hogy reménytelen a játékosállomány összetétele, akkor miért nem erősítették meg azt?

David Wagner már nem a Schalke 04 edzője - kirúgták Forrás: AFP/Martin Meissner

Olyan kérdések ezek, melyekre Németországban sincs jelenleg válasz. És arra sem, hogy egy ilyen patinás klubnál hogyan lehetnek ilyen vezetők? Mert egyszerű meneszteni az edzőt, aki a frontvonalban az arcát mutatja a reménytelen harcban, de legelegánsabb az lenne, ha a vezetők is mennének vele! Hol vannak már azok az idők, amikor Rudi Assauer személyében a Bundesliga egyik legjobb menedzsere irányította a Schalkét? A „szivarozó legenda" emlékéhez méltatlan, amit utódai művelnek. És hol vannak azok a nem is távoli idők, amikor Huub Stevens, Felix Magath vagy Ralf Rangnick edzette a csapatot?

A Schalke 04 szurkolóinak mostanában semmi okuk az örömre Forrás: AFP/Ina Fassbender

Papíron nincs gondja a Schalkénak, hiszen még csak két mérkőzés telt el a bajnokságból. Vagyis van lehetőség egy olyan csapatot felépíteni, amely három gárdát megelőz majd a 34. forduló után. Ám ezekkel a játékosokkal, ezzel a mentalitással semmi esély erre.

A mentalitás természetesen meg fog változni az új tréner érkezésekor, de a játékosok nem fognak megtanulni focizni egy hét alatt.

Persze sok csodát láttunk már a labdarúgás történetében egy-egy edzőcsere után. Arra a közeljövő adja meg a választ, hogy ez így lesz-e Gelsenkirchenben is, vagy sem. Ami biztos, a Schalke most a botrányos szezonkezdet után azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy már két forduló után menesztette David Wagner vezetőedzőt. Az új időszámítás októberben kezdődik. Ám kérdés, hogy az új út a Hamburg, Nürnberg, Bochum irányába vezet, vagy a Dortmund, Leipzig, Leverkusen felé?

Nem kérdés, hogy a Schalke helye az utóbbiak mellett lenne.

Cikkünk megírása után nem sokkal az is kiderült, hogy a gelsenkircheni csapat új edzője Manuel Baum lett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!