A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Teljesen kiszámíthatatlan, mi történik a német futball legnagyobb meccsén

Sports: Football: 1.Bundesliga: season 19/20: 28th matchday, May 26, 2020, BVB, Borussia Dortmund - FC Bayern Munich, May 26 2020 Sports: Soccer: 1.Bundesliga: Season 19 Borussia Dortmund - FC Bayern Munich 28. matchday SPO BVB 20:
LEWANDOWSKI, Bayern and HAALAND, PISZCZEK, BVB right Sports: Football: 1.Bundesliga: season 19/20: 28th matchday, 26.05.2020, BVB, Borussia Dortmund - FC Bayern Munich, photo: Jurgen Fromme / firosportphoto / POOL | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Nem a legnagyobb múltra visszatekintő német párharc. Nem szomszéd városok rangadója. Még csak ősi rivalizálás sincs a két csapat között. Ellenben a közelmúltban és a jelenben ez a csúcstalálkozó Németországban. És mivel emlékszünk rá, hogy hét éve a Bajnokok Ligája döntőjét is ez a két csapat vívta nyugodtan állítható, hogy az egész világ érdeklődésére számot tarthat a szombat esti esemény. Borussia Dortmund-Bayern München mérkőzés következik a Bundesligában.

Most tekintsünk el attól, hogy 80 ezer üres szék előtt rendezik ezt a csatát, bár kétségtelen tény, hogy ettől nehéz elvonatkoztatni. Mert így nem lesz olyan atmoszféra, amely egy kevésbé izgalmas meccset is magasba tud emelni. A nézők tehát egyik csapatnak sem tudnak segíteni, ami ezúttal értelemszerűen azt jelenti, hogy a BVB nem számíthat fanatikusaira.

Üres lesz a híres déli álló, a Sárga Fal, mely a kontinens legnagyobb szervezett tábora. Csak onnan fog 25 ezer ember hiányozni.

A szurkolók sajnos hiányozni fognak a rangadóról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Ami a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy mindkét csapatnak elég bő a kerete. Ez már most, a hetedik fordulóban az egyik legfontosabb tényező,

hiszen a szeptember közepén indult szezonban hétvégenként bajnokik vannak, hét közben pedig kupameccsek. Mindkét csapat szerepel a Bajnokok Ligájában. Amikor pedig nincs klubtalálkozó, akkor hétvégén és hét közben a válogatottjukban lép pályára a játékosaik többsége. A válogatott szünet idején gyakorlatilag mindkét csapat kerete világgá megy.

Jelentős különbség, hogy a Dortmund júliusra kész volt, és a megszokotthoz közeli felkészülést csinálhatott végig. A Bayern kerete csak a harmadik forduló, a Hertha elleni találkozó után állt össze.

Ráadásul eléggé kapkodva, fejetlenül, de a végeredmény nem lett rossz. Ám ehhez kellett, hogy a játékosokból álló delegáció meglátogassa a vezérkart és gyakorlatilag kikényszerítse új focisták igazolását. A Dortmunddal szembeni két hónapos késés oka, hogy augusztusban a Bayern a Bajnokok Ligája végjátékában volt érdekelt. Utána meg ünnepelt egy ideig. Gyakorlatilag felkészülés nélkül vágott neki az új idénynek. És elveszítette a BL-győztes gárda fontos emberei közül Thiagót, Perisicet és Coutinhót, míg az Alaba-saga kicsit feszültté tette a hangulatot, és Martinez is úgy tűnt, hogy távozik. Utóbbi kettő jelenleg még játszik a Bayernben, az elment három posztjára jöttek újak, de közülük többen nem tudtak együtt készülni a csapattal. Így jelenleg a Dortmund inkább csapat. Míg a Bayern mindent tudó sztárok gyülekezete, amelyet egy nagyon rátermett, sikerre éhes edző zseniálisan fog össze.

Ha összehasonlítjuk a trénereket egyértelműen a Bayerné a pont.

Igaz a nem túl nagy korkülönbség ellenére Flick vezetőedzőként még karrierje elején tart, míg Favre a vége felé. Magyarul: a Dortmund edzőjének már sok balul sikerült húzását ismeri a közvélemény, Flicknek még ilyenekre nem volt ideje.

Hansi Flick személye sokat jelent a Bayern Münchennek Forrás: MTI/Illyés Tibor

A BL-döntő óta a Bayern egyik meccsről a másikra él, de a sinsheimi kirándulást leszámítva ez megy neki. Valamilyen szinten ehhez a sorsolás is a kezére játszott, mert a Sevillán, az Atletico Madridon (és talán a Frankfurton kívül) komoly csapattal eddig nem találkozott. Utóbbi kettőt ízekre szedte, de ne felejtsük, hogy ezek is érdekeltek voltak a nemzetközi kupák szokatlan, augusztusi végjátékában. A múlt héten két összerakott csapat, a Lokomotív Moszkva és a Köln ellen nagyon szenvedett, de a játékosok nagyobb tudása végül győzelemhez segítette. A Dortmund utcahosszal jár e gárdák előtt.

A közvetlen előzményeket tekintve tehát a Dortmund van előnyösebb helyzetben.

De mi lehet a pályán?

A „Dortmund-gyerekek", azaz Haaland, Reyna, Sancho, kiegészülve az esetleg véletlenül egészséges Reus-szal akár darabokra szedhetik a Bayern védekezését.

Kérdés, hogy a két müncheni szélsőhátvéd, vélhetően Pavard és Hernandez mire lesz jó, ha védekeznie kell. Ugyanis ők a találkozók többségén támadnak, abban nagyszerűek, de most vizsgázni fognak az eredeti szakmájukból is. Középen a Boateng-Alaba duót is zavarba tudja hozni egy ötletesen támadó csapat. A kapuban viszont ott van földgolyó jelenleg legjobb kapusa, Manuel Neuer, aki utolsó lehetőségként még csodát tehet. Kapusposzton a két csapat összevetésében egyértelműen a Bayern a jobb jelenleg. És a védekező középpályás duó tekintetében is.

Haalnd és Sancho játékán sok múlhat Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A Bayern védővonalának (is) ez az első sora. Ha Goretzka lesz Kimmich társa, és 100%-os állapotban lesz kisebb sérülése után, akkor nagyon nehéz lesz eljutni a védő négyesig. Ez a kettős ma a világ legjobbja ezen a poszton, mind támadásépítésben, mind szűrésben. És épp a dortmundiaknak van két friss élményük Kimmich támadás-befejezéséről is. 2020-ban ugyanis mindkét találkozójukat a BL legjobb védőjének választott Bayern játékos döntötte el: a bajnokit okos és nehezen kivitelezhető lövéssel, míg a Szuperkupát egy burleszkfilmbe illő mozdulattal, amely biztos versenyben lesz 2020 legfurcsább gólja nem hivatalos címért.

A mérkőzés kapcsán Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője is őt emelte ki az ellenféltől:

„Kimmich idegesít, mert annyira jó és ellenünk is folyamatosan betalál. Fantasztikus fejlődésen ment keresztül, mindig lenyűgöz engem."

Joshua Kimmich a világ legjobb játékosai közé nőtte ki magát Forrás: AFP/Federico Gambarini

A Bayern támadójátéka is tőle és szűrőtársától indul, és a legkiszámíthatóbb része a Thomas Müller-Lewandowski tengely.

Ők olyan szinten érzik egymás játékát, mint jelenleg kevés páros a világon. Ám a két támadó társuk teljesítménye lutri. Az itt bevethető játékosok mindegyike hangulatember. Comanról, Gnabryról, Costaról és Sanéról van szó. Közülük kettő fog kezdeni, de, hogy melyik kettő, annak eldöntése inkább intuíciók alapján lehetséges, mintsem komoly szakmai érvek alapján. Ezek a bizonyos megérzések Flicknek már egy éve folyamatosan bejönnek, de ez nem lesz mindig így. Ahogy azon az alapelven is változtatnia kellett, hogy amíg lehetséges elveti a rotációt. Jelenleg nem lehetséges, ezért fordulhatott elő, hogy a múlt héten el sem vitte a kölni bajnoki mérkőzésre Lewandowskit, korábban nagyvonalúan engedte, hogy Kimmich se utazzon el egy találkozóra, amikor annak barátnője közel került gyerekük világra hozatalához. A négy említett játékos közül pályára küldendő kettő teljesítménye döntheti el a rangadót. Mert ha ők csillogni fognak, akkor meg nem állítja őket a dortmundi védelem. Ahogy a világ egyetlen védelme sem manapság. Favre valószínűleg 3+2 tagú védelmet sorakoztat fel, ha egészségi állapota engedi, akkor ezt Hummels vezényelheti. Aki pont olyan bizonytalansági tényezőt jelent, mint a túloldalon Boateng, akivel együtt nyert 2014-ben világbajnoki címet, és akivel egyszerre került ki a válogatott keretből. Mindkét csapat védelméből alapemberek fognak hiányozni, hazai oldalon Emre Can és Zagadou, vendégoldalon pedig Alphonso Davis és Niklas Süle.

Zagadounak és a Davisnek „hagyományos" sérülése van, a két német válogatott focista viszont olyan okból nem léphet pályára, amiért a labdarúgás feltalálásától kezdve az idei év elejéig nem hiányzott játékos: pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Bár Süle esetében csütörtökön felmerült, hogy hibás volt a teszt és mégsem beteg. Valami hasonló volt Gnabry esetében is néhány napja, vagyis jogosan merül fel a kérdés: mi folyik koronavírusteszt-értékelés címszóval Münchenben? De ez egy másik írás témája lenne.

A padról nagyjából azonos erejű játékosok tudnak beszállni.

Várhatóan a Dortmundnál ez Brandt, Hazard, Bellingham lehet, ha hátrányba kerül a csapat, Schulz, Piszczek ha nagyon beszorul, vagy esetleg Hummels nem bírja végigjátszani a találkozót. A Bayernnél az előbbi esetben Sané, Costa, Chupo-Moting jöhet, míg az esetleges védekezést erősítendő Tolisso, Martinez.

Mindkét csapatnak egy-egy bajnoki veresége van, egyik sem volt papírforma, de mivel még soha nem zárt csapat veretlenül egy szezont a Bundesliga történetében, emiatt várható, hogy előbb-utóbb mindenki kikap. Most mindkét bajnokesélyes előbb kapott ki, nem utóbb. A Dortmundnak ezen kívül is van még két veresége a szezonban, a Bayernnek nincs. A BVB a Lazio otthonában kapott ki Bajnokok Ligája találkozón, és elbukott a német Szuperkupa meccsen is. Ez utóbbi vereséget a Bayerntől szenvedte el.

A mérkőzés talán a Borussiának fontosabb, hisz a Bayern, mely 2020-ban már öt címet begyűjtött, túlélne egy esetleges vereséget. A sárga-fekete alakulat már a hét eleje óta folyamatosan készíti fel a rajongókat a nagy csatára.

A BVB TV két nem Németországban felnőtt, és egyaránt egy évvel ezelőtt az amerikai kontinensről érkezett fiatalt, a dortmundi Giovanni Reynát és müncheni Alphonso Davist invitálta egy virtuális műveltségi vetélkedőre,

a meccsel kapcsolatos kérdéseket feltéve nekik:

Ki nyert többször ebben a párosításban?

Hosszas gondolkozás után mindketten helyesen mondták a Bayern nevét.

A ma is aktív játékosok közül melyik három szerepelt mindkét klubban?

Reyna hamar megnevezte Götzét és Hummelst, de a harmadik nem jutott eszébe. Davis azonnal mondta jelenlegi játékostársát, Lewandowskit, majd Götze is eszébe jutott. De a harmadik nem, Reynanak viszont idővel beugrott Lewandowski neve.

A dortmundi Giovanni Reynát és a müncheni Alphonso Davist kérdezték Forrás: bundesliga.com

Azt mindketten tudták, hogy ebben a párosításban az örök góllövőlistát Lewandowski vezeti. Davis azonnal, Reyna kis gondolkodást követően. Vajon az ugyanezen a listán második Gerd Müllerről hallottak-e a fiatalok? Egyébként azért előzheti meg ebben Lewy a nemzet bombázóját, mert Müller pályafutása során a Dortmund négy évet is a másodosztályban töltött.

Az is beugrott mindkét fiatalnak, hogy ki volt az elmúlt szezonban az ellenfél leggólerősebb játékosa, bár az vicces, hogy Reyna csak 30 Lewandowski gólra emlékezett,

holott 34-et szerzett a lengyel klasszis.

A játékosok, a csapatok, a szurkolók már készülnek. Ahogy Németország és a világ sportrajongói is. Amíg el nem kezdődik ez a lassan klasszikussá váló párharc, addig ezer és ezer érvet lehet felsorakoztatni egyik és másik csapat mellett. Aztán a sípjába fúj a játékvezető, és minden előzetes okoskodás helyére egyetlen dolog lép, ami egyenlő erők küzdelmét el szokta dönteni: a futball örök kiszámíthatatlansága.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!