A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Dortmund lökheti le az első helyről a Bayern Münchent

fbl Horizontal COMBO PHOTO FOOTBALL FULL LENGTH ACTION HEADSHOT
(FILES) (COMBO) This file combination created on May 25, 2020 of file pictures shows Bayern Munich's Polish striker Robert Lewandowski (L, during the German Cup (DFB Pokal) round of 16 football match FC Bayern Munich v TSG 1899 Hoffenheim in Munich, southern German on February 5, 2020) and Dortmund's Norwegian forward Erling Braut Haaland (during the German first division Bundesliga football match BVB Borussia Dortmund vs Eintracht Frankfurt, in Dortmund, western Germany on February 14, 2020). - Bayern Munich and their veteran striker Robert Lewandowski host Borussia Dortmund and their Norwegian top-scorer Erling Braut Haaland in Germany's 'Klassiker' on Saturday, March 7, 2021. (Photos by Christof STACHE and INA FASSBENDER / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
Vágólapra másolva!
Szombaton Münchenben egy nagyon túlterhelt csapat találkozik egy olyannal, amely most egy lélegzetvételnyi időhöz jutott és kicsit rendezhette sorait. Igen, elképesztő, hogy a Bayern játékosai micsoda igénybevételnek vannak kitéve – mondhatja mindenki, aki követi a német futballban a jelen és a közelmúlt eseményeit. De talán ezek többsége is meglepődik, hogy a mostani Bayern–Dortmund alkalmával nem a bajor, hanem a Ruhr-vidéki csapat van fárasztóbb sorozatban. A meccs végeredménye az RB Leipzig számára sem lesz közömbös. Ha a szász csapat megveri a Freiburgot és a München kikap a Dortmundtól, akkor helycsere történik a tabella élén.

Hosszú idő után először fordul ez elő. A Dortmund kedden Mönchengladbachban vívott Német Kupa-mérkőzést, jövő kedden a Sevillát fogadja a BL-nyolcaddöntőben, a kettő között pedig itt van ez a kvázi-rangadó. Miközben a Bayern ezen a héten még nem játszott tétmeccset (a Német Kupából a Kiel már korábban kiütötte), és a következő héten is csak egyet fog, ugyanis ő a BL-nyolcaddöntőjének visszavágóját egy héttel később vívja.

Ilyen is régen volt, hogy bárkivel szemben is a Bayern legyen a pihentebb társaság.

Nyilván az eddigi őrült hajsza miatti mentális és fizikai fáradtságot nem lehet elfelejteni egy-két nap alatt, de legalább volt idő egy kicsit lehiggadni Münchenben.

Volt is miért lazítani, sebeket nyalogatni. A Bayern, amely augusztus végén Bajnokok Ligáját nyert, a szeptember közepén kezdődött új idényben eddig 35 tétmeccset játszott. 2021 eddig eltelt két hónapja során 14-et. Ráadásul február elején volt egy olyan szériája, hogy pénteken hóban játszott Berlinben, hétfőn fülledt kánikulában az Arab-öbölben, csütörtökön ugyanott, ugyanolyan körülmények között, majd hétfőn, Münchenben, a bajor télben. Ez mind fizikailag, mind mentálisan igencsak megterhelő, és akkor még szóba sem kerültek az úton és levegőben megtett kilométerek, repülőgépen és szállodákban töltött éjszakák.

Nem könnyű télből a nyárba, majd nyárból a télbe csöppenni Forrás: AFP/Michael Sohn

A testi és szellemi fáradság okozta kisebb-nagyobb sérüléseken túl ráadásul még a koronavírus is megtámadta a csapat egy-egy tagját. Kingsley Coman emiatt nem lehetett Budapesten a Szuperkupán, Serge Gnabry és Niklas Süle ősszel produkált pozitív tesztet, és soha nem derült ki, hogy igazából betegek voltak, vagy sem.

Viszont a klub-vb-ről Leon Goretzka és Javi Martínez valóban a COVID miatt hiányzott.

Thomas Müllerről már Katarban derült ki, hogy fertőzött, míg Benjamin Pavardról a hazaérkezést követően. A francia világbajnok már elkezdte az edzéseket, de még nem térhet vissza, Thomas Müller viszont már meggyógyult, és az elmúlt fordulóban már csereként pályára is lépett. Gnabry sérülésből épült fel, és jelenleg olyan kellemes helyzetben van Hansi Flick vezetőedző, hogy van annyi beleszólása a csapat összeállításába, mint az orvosi stábnak. A Bayern meghatározó játékosai közül csak Corentin Tolissóra, Douglas Costára és Pavardra nem számíthat. Vagyis ismét összeállhat Joshua Kimmich és Goretzka a védelem és a támadósor között, utóbbiban ismét öt egészséges ember vetekedik négy posztért.

Lewandowski helye itt megkérdőjelezhetetlen,

a mögötte-mellette lévő pozíciók közül Thomas Müller mindenképp' megkapja az egyiket, ha már utolérte magát, és akkor a Gnabry-Sané-Coman-trió egyik tagjából szupercsere lehet az utolsó fél órára.

Robert Lewandowski, Leon Goretzka és Thomas Müller (b-j) helye gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen a Bayern csapatában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Lennart Preiss Witters/Pool/Viaf

Ha ez a bizonyos „kimaradó támadó" esetleg az ifjú Jamal Musialával és az elmúlt héten a Bayernben első bajnoki gólját szerző Eric Maxim Choupo-Motinggal egyszerre lép pályára, akkor egy olyan „új támadósor" érkezik, mely bármilyen hátrányból, bárki ellen képes lehet fordítani.

Mert korántsem biztos, hogy a most már a bajnoki cím helyett a BL-indulásért harcoló Dortmund nem kerül előnybe Münchenben.

A BVB játékosai nem felejtettek el focizni az edzőváltás után, és úgy tűnik, hogy kilábaltak az akkori zűrzavarból.

Viszont nemcsak a terhelésük nagyobb ezekben a napokban, hanem a meghatározó játékosaik közül is többen sérültek. Axel Witsel ebben a szezonban már aligha fog játszani, és Jadon Sancho, valamint Raphael Guerrero és Giovanni Reiana sem utazott el Münchenbe.

A két sérült nagy öreg (már a 2013-as BL-döntőben is szereplő) védő Lukasz Piszczek és Marcel Schmelzer már régen nem alapember, de a svájci Manuel Akanji játszana, ha egészséges lenne. A támadórészlegben így sincs gondja a rutintalan és ideiglenes edzőnek, Edin Terzicnek, mert a hat védekező és Erling Haaland közé felküldendő három embert öt (Jude Bellingham, Marco Reus, Javier Reina, Julian Brandt, Thorgan Hazard) közül választhatja ki, és még számíthat a 16 éves Youssoufa Moukokóra és valamilyen szinten a már említett Sanchora. Vagyis ő is tud sort cserélni.

Ahol egyértelműen előnyben van a Bayern, az a kapus poszt. Manuel Neuer évek óta a világ legjobbja, és most is remek formában van. Bár ha a múlt heti, Köln elleni kis tavaszi kirándulását megismétli, abból a Dortmund biztosan gólt szerez és nem kapufát. Ráadásul a Borussiában játszik az a játékos, aki a legtöbb gólt rúgta a válogatott kapusnak bajnoki mérkőzésen: Marco Reus hétszer talált be Neuer kapujába, ebből háromszor Gladbach-, négyszer Dortmund-mezben.

Marco Reus sok-sok kellemetlen pillanatot okozott már Manuel Neuernek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Guido Kirchner

A kapus pedig ezek közül ötöt kapott a Bayern játékosaként. Vagyis Neuer most elsőszámú ellenfelével néz farkasszemet, és a csata kettejük között várhatóan ténylegesen is létrejön néhányszor.

A BVB-nak két közepes képességű svájci kapusa van, közülük Roman Bürki sérülése miatt az elmúlt hetekben Marvin Hitz védett. Bürki most már bevethető.

Ha valakit nem érdekel, hogy ki véd ott, az Robert Lewandowski.

A góllövőlistát toronymagasan vezető lengyel csatár eddigi pályafutása során 13 gólt lőtt Bürkinek és 12-t Hitznek. Egyébként pedig hat hazai meccsen 12 gólt szerzett volt csapata, a BVB ellen. Akinek nem mindegy, hogy ki véd a vendégeknél, az Terzic. Szép edzői feladat eldönteni, hogy melyikük a kevésbé rossz megoldás. Itt beleszól a dolgokba a tréneri megérzés. Ez a bizonyos tapasztalat, illetve annak hiánya nem csak itt kap jelentős szerepet ebben a párharcban. Érdekes belegondolni, annak ellenére, hogy pl. Brandt vagy Reus lényegesen rutinosabb, mint Davies, vagy jobbhátvédként Süle, a túloldalon Hummels és Can rutinosabb, mint Gnabry vagy Coman, nem beszélve Musialaról, mégis a tapasztalatot a közvélemény a Bayern javára írja mindig.

Vagyis ez a dolog nem az egyének szintjén dől le. Hanem azon, hogy maga a Bayern München, mint a labdarúgás történetének meghatározó ikonja rutinosabb, mint a Borussia Dortmund. Bárkikből is áll a két csapat kerete, ez szinte mindig döntő tényező. Ezt tudta ebben az évezredben egy rövidebb időszakra eltüntetni Jürgen Klopp, a maga fanatizmusával és zsenialitásával, de hosszú távon mindig meglesz ez a különbség a két klub között.

Jelenleg rövid távon is komoly előnyben van a Bayern.

A tabellára tekintve mindenképp. A Bayern 13 ponttal gyűjtött többet, mint vendége, utóbbi a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helytől is egy győzelemre van. Ez utóbbi persze nem sok, egyetlen forduló alatt behozható, de kérdés, hogy a Borussiának feltétlenül meg kell-e szakadnia Münchenben azért a három ponttért? Mert három nappal később úgy fogadja a Sevillát a BL-ben, hogy az egygólos idegenbeli győzelme után komoly esélye van a legjobb 8 közé kerülésre. A nullkilométeres edző a héten bevitte a csapatát a Német Kupában az elődöntőbe, a jövő héten beviheti a BL-ben a negyeddöntőbe. Vajon csapágyasra akarja járatni focistáit a bajnokságban ezen két meccs között? Akik ismerik a német játékosok mentalitását, azok egyértelműen rávágják, hogy: igen. Mert egy müncheni mérkőzést akkor sem lehet félvállról venni, ha mindenki tudja, hogy arra a bizonyos vállra hamarosan sokkal nagyobb súly kerül.

A két csapat összecsapása többnyire jó meccset hoz. Biztos, hogy így lesz ez most is. Mert a már említett nagy pontszámbeli különbség ellenére ez jelenleg még mindig az elsőszámú rangadó Németországban. Akkor is, ha ez a két csapat most nem közvetlen ellenfele egymásnak a bajnoki címért folytatott harcban, és még csak nem is befolyásolja direktben az aranyérmet ez a müncheni találkozó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!