A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rooney, Kaká és Cristiano Ronaldo után új sztárokról szól majd az AC Milan-Manchester United párharc

73914504 Horizontal
AC Milan's Italian defender Alessandro Nesta (R) closes in on Manchester United's English forward Wayne Rooney during their European Champions League semi final first leg football match at Old Trafford in Manchester, north west England, 24 April 2007. AFP PHOTO / CARLO BARONCINI (Photo by CARLO BARONCINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga legutóbbi sorsolásán összekerült egymással két európai nagyágyú. Az AC Milan és a Manchester United közös rivalizálásában új fejezet nyílik azzal, hogy nem a legrangosabb európai kupában találkozik a két együttes, eddig ugyanis csak a BEK-ben vagy a Bajnokok Ligájában futott össze tétmeccsen a két meghatározó csapat. Az El nyolcaddöntőjében március 11-én és március 18-án találkozik majd a két, szebb napokat is megélt klub.

Az összesorsolás kapcsán felidézzük a két csapat közös múltját, ami eddig tíz meccsből áll. A mérleg teljesen kiegyenlített, eddig a Milan és a United is öt-öt meccset nyert, döntetlent még soha nem játszott a két csapat. Lássuk tehát időrendben haladva az emlékezetes párharcokat.

Egy emlékezetes párharc a hőskorból

1958. május 9-én játszotta első meccsét egymás ellen a Manchester United és az AC Milan a Bajnokcsapatok Európa Kupájának elődöntőjében. Az európai kupa hőskorában vagyunk, a két csapat pedig rögtön második nekifutásra össze is került egymással. Az Old Traffordon több mint 44 ezer néző látta az összecsapást, amit végül a Manchester United nyert meg 2-1-re. Az angolokat már a legendás mester, Sir Matt Busby vezette, aki 1968-ban meg is nyerte a BEK-et csapatával, míg a túloldalon Giuseppe Viani ült a kispadon.

Az összeállításokat böngészve érdekes neveket találunk. Az olaszoknál az a Lorenzo Buffon védett, aki Gianluigi nagypapájának az unokatestvére, a védelemben pedig ott volt Cesare Maldini, aki fiához hasonlóan csapatkapitányként tudta megnyerni a legrangosabb európai kupasorozatot, ma már pedig az unoka, Daniel is a milánóiak kötelékébe tartozik.

A visszavágót hat nappal később rendezték Milánóban 4-0-ra nyertek az olaszok. Juan Schiaffino két gólt szerzett, de betalált a svéd Nils Liedholm és Giancarlo Danova is.

A Milan így bejutott a BEK döntőjébe, ahol a Vasast kiütő Real Madrid volt az ellenfele a brüsszeli Heysel Stadionban. A meccset hosszabbítás után 3-2-re nyerte a Real Madrid.

Egy évtizedet kellett várni az újabb találkozásra

A két csapat 1969 tavaszán futott össze újra. Ekkor ez hatalmas csatának ígérkezett, ugyanis a Milan már túl volt egy BEK-győzelmen (1963), az előző évben pedig megnyerte a Hamburg ellen a Kupagyőztesek Európa Kupáját. A Manchester United pedig a BEK címvédője volt, 1968-ban ért fel a csúcsra a Benfica ellen.

Az első meccset ezúttal Milánóban rendezték, amelyet a Milan nyert 2-0-ra. A gólokat Angelo Sormani és Kurt Hamrin szerezték Nereo Rocco csapatában. Az olaszoknál újabb ismerős név bukkant fel, a kapuban Fabio Cudicini állt, aki a Chelsea-ben is szerepelt Carlo apukája, de ott volt még a legendás Gianni Rivera és Giovanni Trappatoni is.

A túloldalon még mindig Sir Matt Busby volt a mester, a csapatban pedig ott volt a "Holy Trinity", azaz Sir Bobby Charlton, George Best és Denis Law is.

Cudicini véd az Ajax elleni BEK-döntőben Forrás: Origo

„A szerda esti nemzetközi labdarúgó műsorból a Milan-Manchester United BEK elődöntő állt az érdeklődés középpontjában. A San Siro Stadiont megtöltő közönség nagy ünneplésben részesítette csapatát. A szakemberek egyöntetűen elismerték, hogy a Milan minden tekintetben hírneves ellenfele fölött állt.

- szólt az optimista nyilatkozat a korabeli Népsport szerint.

„Nem történt semmi vész. Az igaz, kétgólos vereségre nem számítottam, de még nem dőlt el a döntőbe jutás kérdése. A Milan megérdemelten győzött, de otthon mi is jól játszhatunk. Nem látom sötéten a helyzetet" - mondta a túloldalon Sir Matt Busby.

Lássuk, kinek lett igaza.

A Manchester United a visszavágót ugyan 1-0-ra megnyerte, de ez nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Oda így a Milan került, amely végül 4-1-re verte az Ajaxot a fináléban, és megszerezte a második BEK-serlegét.

Best, Law és Charlton, a manchesteri Szentháromság Forrás: Irish Times

És hogy milyen volt akkor egy BEK-döntőért zajló csata? Borbély Pál így írt róla a Népsport publicisztikájában:

„A technika jóvoltából jó néhány százezer labdarúgó szurkoló halmozhatta csütörtökön este az élvezeteket: 18.15-től a Népstadionból az U. Dózsa-FTC rangadó, aztán egy csavarás a készüléken és a pozsonyi adó tálalásában a Manchester United-Milan BEK elődöntő... Érdekes mérkőzések voltak! Az elsőn annyi helyzet, hogy vízipolóban is szokatlan eredmény születhetett volna, ha valamennyi - ahogy mondani szokták - „óriási" helyzetet értékesítik a csatárok. A másikon nagy iram, precíz védelmek: két óriás fogcsikorgató küzdelme.

Aki végignézte a manchesteri adást, biztosan maga is tapasztalta, milyen nagymértékben befolyásolják az úgynevezett mellékkörülmények az elfogulatlan néző hangulatát.

Amikor Cudicini elterült a földön, s a játékvezető megtalálta azt a jókora nem tudom mit, amivel a nézőtérről fejbedobták a kapust, mélységes megvetést éreztem, s eszembe jutott, menyire fel volt háborodva az angol sajtó, amikor Argentínában az ő kapusuk volt az eltalált céltábla. Tehát ők sem különbek a Deákné vásznánál, hiába kérte Matt Busby néhány évvel ezelőtt a rendőrség segítségét. Nem sikerült megtisztítani az Old Traffordot a huligánoktól.

Aztán, amikor 1:0 után Lodetti valahogyan kipiszkálta Law lövését a gólvonal mögül a hasonló esetek gyakorisága újra és újra felveti a kézilabdában például már régen alkalmazott gólbírák szükségességét!
Charltonék fegyelmezettsége enyhített valamit a rossz érzésen.

Az ilyen megnyilvánulások nevelik a leghatásosabban a közönséget, így kell tudni veszteni, ez a sport igazi szelleme! Mindent beleadni a küzdelembe, de utána elfelejteni a sebeket, a kitolást, ugratást, a dühös szót, mert már a pálya és az öltöző folyosója is más világ."

Hosszú szünet után folytatódott a közös történet

Egészen 2005-ig nem keresztezte egymást a két csapat útja, amikor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében újra összefutott az angol és az olasz kirakatcsapat.

2005 februárjában az Old Traffordon 1-0-ra nyert a Milan Hernán Crespo góljával, majd a visszavágón is az argentin gólja döntött, amikor Carlo Ancelotti csapata újra 1-0-ra tudott nyerni. Ez volt az az év, amikor a Milan végül a döntőig menetelt és 3-0-s előnyből nem tudta megnyerni a trófeát a Liverpool ellenében.

Clarence Seedorf és Wayne Rooney, takarásban Paolo Maldini Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Ha megnézzük a csapatokat, akkor láthatjuk, hogy a United akkor éppen a kapusgondos időszakában volt, nem is csoda, hogy az első meccsen Roy Carroll kipattanója után szerzett gólt a Milan, a visszavágón pedig már Tim Howard állt a kapuban.

Sir Alex Ferguson hiába küldött támadóbb felfogású csapatot a pályára a visszavágón, csak kapufáig jutott a csapata, a Milan pedig kettős győzelemmel jutott tovább.

Kaká mellet Cristiano Ronaldo a földön, később a Real Madridban lettek csapattársak Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A második meccs összefoglalója:

Az első meccsen így kezdett a két csapat:

MANCHESTER UNITED: Carroll - G. Neville (Silvestre, 80.), Ferdinand, Brown, Heinze - Cristiano Ronaldo (Van Nistelrooy, 63.), Roy Keane, Scholes, Fortune (Saha, 80.), Giggs - Rooney
AC MILAN: Dida - Cafú (Costacurta, 86.), Kaladze, Nesta, Maldini - Gattuso, Pirlo (Ambrosini, 84.), Seedorf, Rui Costa, Kaká (Serginho, 90.) - Crespo

A másodikon ez volt a felállás:

AC MILAN: Dida - Cafú, Nesta, Stam, Maldini - Gattuso (Costacurta, 88.), Pirlo, Seedorf - Rui Costa (Dhorasoo, 85.), Kaká - Crespo (Ambrosini, 78.)
MANCHESTER UNITED: Howard - Brown (Smith, 85.), Ferdinand, Silvestre, Heinze - Cristiano Ronaldo, Keane, Scholes, Giggs (Fortune, 57.) - Rooney, Van Nistelrooy

2007 tavaszán a régi szép időkhöz hasonlóan újra a Bajnokok Ligája (BEK) elődöntőjében találkozott a két csapat.

A Manchester United hazai pályán 3-2-re nyerni tudott, ez volt az a meccs, amikor az angolok egy sérüléshullám miatt az Evra, Heinze, Brown, O'Shea védelemmel álltak ki,

ami finoman szólva sem volt életbiztosítás. Kaká két gólt szerzett, a második volt emlékezetesebb, amikor Evra és Heinze egymást borították fel. A túloldalon Rooney kettő, Cristiano Ronaldo egy gólt szerzett.

Az első meccsen fordítani tudott a Manchester United Forrás: AFP/Carlo Baroncini

A United két héttel korábban 7-1-re verte az AS Romát az Old Traffordon, de Ferdinand és Vidics hiányát kihasználta a duplázó Kaká, aki fontos két gólt szerzett idegenben.

A második meccs végül nem azt hozta, amit a szurkolók vártak, az első meccshez hasonló gólváltás és a küzdelem elmaradt, a Milan ugyanis simán, 3-0-ra nyerni tudott. Kaká és Seedorf még az első félidőben betalált, Gilardino pedig a hajrában lezárta a meccset.

„A gólokat gyakorlatilag odaajándékoztuk a Milannak, ami óriási luxus ezen a szinten, és számomra hatalmas csalódást jelent. A Milan remekül lezárta a területeket, és agresszíven támadta labdás játékosainkat, így egyszerűen képtelenek voltunk lehetőségeket teremteni. Sajnos az olaszok gyorsabbak, frissebbek és motiváltabbak voltak ezen az estén, a mi játékunkban pedig egyáltalán nem volt benne a gólszerzés.

Carlo Ancelotti többet pihentette kulcsjátékosait, nekem erre nem volt alkalmam. A Milan pszichésen jobban felkészült erre a találkozóra" – értékelt csalódottan a meccs után Sir Alex Ferguson.

A visszavágón padlót fogott a Manchester United Milánóban Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Milan végül meg sem állt a végső sikerig, revánsot vett a Liverpoolon és 2-1-re nyert az athéni fináléban.

Ötödik nekifutásra jött az első manchesteri továbbjutás

Az eddigi utolsó párharc, ami egyben a Manchester United első továbbjutását eredményezte, 2010-ben volt, tehát már annak is 11 éve, hogy utoljára találkozott a két csapat. Akkor a San Siróban volt az első meccs, és már idegenben is nyerni tudott a United, méghozzá 3-2-re. Akkor már Kaká és Cristiano Ronaldo is a Real Madridban szerepelt, a Milan pedig idősödő sztárokat gyűjtögetett akkoriban, így lehetett ott a csapatban Ronaldinho vagy a régi csapata ellen kölcsönben szereplő Beckham. Edzői poszton is változás volt, már nem Carlo Ancelotti, hanem a brazil Leonardo ült a kispadon.

Wayne Rooney a két 2010-es meccsen három gólt fejelt a Milannak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Milan a Dida - Bonera, Nesta, Thiago Silva, Antonini (Favalli, 38.) - Beckham (Seedorf, 72.), Pirlo, Ambrosini - Pato, Huntelaar (F. Inzaghi, 77.), Ronaldinho csapattal játszott, a manchesteriek pedig a Van der Sar - Rafael (W. Brown, 93.), R. Ferdinand, J. Evans, Evra - Nani (Valencia, 64.), Fletcher, Carrick, Scholes, Pak Dzsi Szung - Rooney összeállításban szerezték meg első sikerüket Milánóban.

Láss csodát, az első meccset 3-2-re nyerték az angolok, pedig Ronaldinho góljával a Milan vezetett, de Scholes és Rooney két góljával már 3-1-is volt, végül Seedorf hozta vissza a reményeket a visszavágóra.

A visszavágó igazi gálát hozott az angoloknak, akik 4-0-ra mosták le a Milant, ezzel összesítésben 7-2-vel jutottak tovább. Az érdekesség kedvéért nézzük meg itt is a jegyzőkönyvet.

MANCHESTER UNITED: Van der Sar - G. Neville (Rafael, 66.), Ferdinand, Vidics, Evra - Valencia, Fletcher, Scholes (Gibson, 73.), Pak Dzsi Szung, Nani - Rooney (Berbatov, 66.)

MILAN: Abbiati - Abate (Beckham, 64.), Bonera (Seedorf, 46.), Thiago Silva, Jankulovski - Flamini, Pirlo, Ambrosini - Huntelaar, Borriello (F. Inzaghi, 69.), Ronaldinho

Rooney a visszavágón is két gólt szerzett, mellette még Pak Dzsi Szung és Darren Fletcher volt eredményes.

David Beckham visszatért az Old Traffordra Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Sir Alex Ferguson ezen a két párharcon óriásit húzott azzal, hogy a dél-koreai Paknak azt a feladatot adta, hogy őrizze Andrea Pirlót. A "duplatüdejű" középpályás megfogadta a mester tanácsát, és ahogy Angliában mondani szokás, zsebrevágta az olasz irányítót, akinek gyakorlatilag momentuma is alig akadt a párharc során.

Pak viszi el a labdát Andrea Pirlo elől Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Az elmúlt években sokat dolgoztam azon, hogy csiszoljam a fejjátékomat, úgy érzem, ebben a szezonban beérett a munka" - árulta el Rooney, aki akkor 12-ből épp tízedik gólját szerezte fejjel. És hogy mit mondott róla Beckham?

„Kivételes tehetség. Kétség sem férhet hozzá, hogy jelenleg a világ egyik legjobb labdarúgója. Sőt továbbmegyek, Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel együtt valószínűleg ő jelenti most a csúcsot."

Ez összecsengett Sir Alex Ferguson odavágó utáni véleményével, aki akkor Lionel Messihez, Kakához és Cristiano Ronaldóhoz hasonlította Rooney-t.

A két meccs összefoglalója:

Az angol csatár szárnyalása csak a következő körig tartott, ugyanis a Bayern München megállította a manchesterieket. Az azóta eltelt tíz évben a Manchester United 2011-ben még bejutott a BL döntőjébe, ahol kikapott a Barcelonától, majd José Mourinhóval 2017-ben megnyerte az Európa-ligát, 2019-ben, pedig Ole Gunnar Solskjaer beugrása után, a PSG-t kiejtve bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, ahol megint a Barcelona volt a végállomás.

Az azóta eltelt időben az AC Milan egy BL-negyeddöntőt tud felmutatni, ahol a Barcelona bizonyult túl nagy falatnak, 2014 óta pedig a Bajnokok Ligájában sem szerepelt az olasz csapat.

Csak abban bízhatunk, hogy a két sztárcsapat felelevenít valamit a múltból, és BL-be illő párharccal szórakoztat majd minket az Európa-ligában.

A cikk megírásában segítségünkre volt az Arcanum Digitális Tudománytár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!