Most először jutott BL-döntőbe a Manchester City – videó

fbl Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE SEMIFINAL
Manchester City's Algerian midfielder Riyad Mahrez (2L) is mobbed by teammates after scoring the opening goal during the UEFA Champions League second leg semi-final football match between Manchester City and Paris Saint-Germain (PSG) at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on May 4, 2021. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City a májusi havazásban 2-0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, és 4-1-es összesítéssel fennállása során első alkalommal bejutott a sorozat döntőjébe. A párharc hőse egyértelműen a Párizsban egy, ezúttal pedig két gólt szerző Riyad Mahrez volt. Pep Guardiola 2011 után készülhet újra a legrangosabb sorozat fináléjára. 

Az egy héttel korábbi odavágón a Paris Saint-Germain hiába játszott jobban az első félidőben, a második 45 percben a Manchester City valósággal felőrölte a francia csapatot, és végül 2-1-es előnyről kezdhette meg a visszavágót. Pep Guardiola két helyen változtatott a párizsi kezdőhöz képest: Joao Cancelo és Pedri helyett Zincsenko és Fernandinho kerülrt be a csapatba.

Mauricio Pochettino gondja ennél egy fokkal nagyobb volt: a csapat leggólerősebb játékosa, Kylian Mbappé csak a kispadon kezdte a találkozót. Természetesen nem kerülhetett be az első meccsen piros lapot kapó Gueye, ahogy kimaradt a sokat hibázó, a csapatból kissé kilógó holland védő, Mitchel Bakker is.

A hétvégi, a városi rivális United-okozta felfordulás után mindenki örömmel látta, hogy a City-drukkerek nem szerveztek hasonló megmozdulást. Cserébe az időjárás gondoskodott a nehezítő körülményekről: a találkozó előtti órában óriási vihar csapott le a városra, a pályamunkások nem győzték lapátolni a jeget a játéktérről a kezdés előtti percekben.

Vagy a játéktér állapota, vagy a tét nagysága tehetett róla, de az első percekben több kemény belépőt is láthattunk, különösen a vendégek kárára. A Citynek érthetően nem volt sürgős, és, ahogy Párizsban, úgy ezúttal is a PSG volt az aktívabb az első percekben. A hatodik percben előbb Neymar, majd Di María lövését blokkolták védők, a következő percben pedig Zincsenko megmozdulása utána állította meg Björn Kuipers a mérkőzést, hogy a pálya melletti képernyőn ellenőrizze kézzel ért-e az ukrán védő a labdához a City tizenegyespontjának magasságában. A visszajátszásokból azonban gyorsan egyértelmű lett, hogy a vállára pattant a labda, azaz szó sem volt kezezésről.

Négy perccel később aztán a City megmutatta, hogy miért halálos a játékuk: a PSG harcias letámadásának ugyanis a franciák itták meg a levét. Ederson rúgta át a labdát az előre húzódó franciák fölött, a saját térfeléről startoló Zincsenko a párizsiak tizenhatosáig száguldott, ott visszagurított De Bruynek, a belga lövése a blokkoló Florenziről éppen Riyad Mahrez elé került, az odavágó győztes gólját szerző szélső pedig ezúttal sem hibázott – 1-0, összesítésben pedig már 3-1 volt a City javára.

A City gólja után a PSG percei következtek, előbb egy szöglet után a múlt héten a párizsiak gólját szerző csapatkapitány, Marquinhos fejelt a felső lécre egy szöglet után, majd Di María szerzett labdát az angolok kapujától húsz méterre, és egyből vissza is lőtte azt a kint álló Ederson mellett, de egy arasznyit tévedett az argentin szélső.

Ezt követően közel negyedórán át alig történt említésre méltó jelenet a pályán, a PSG igyekezett támadólag fellépni, de nem tudták zavarba hozni a rendkívül magabiztos Cityt. Ander Herrera nagyjából fél méterrel a kapu fölé szálló labdájától sem nagyon emelkedett meg senkinek a pulzusa.

A félidő utolsó percei pedig inkább a Cityről szóltak: előbb Mahrez közeli lövését védte Keylor Navas, majd Kimpemb blokkjáról ment szögletre Bernardo Silva lövése. Az első 45 percben hiába volt többet a labda a PSG-nél, ha kaput eltaláló lövésük meg nem volt.

A második félidő első tíz percében jószerével semmi nem történt, majd egyszer csak élet költözött a meccsbe: Phil Foden előbb lesről, majd szabályos körülmények között lőtt Navasba, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a PSG kapusa védett bravúrral, majd a túloldalon a meccsen először villant meg Neymar, aki az öt és feles sarkáig cselezte magát, lövésre visszatett labdájába azonban egyszerre vetődött bele John Stones és Rúben Días.

Neymar (szemben) a második félidő elején villant meg először igazán Forrás: AFP/Paul Ellis

A 61. percben megint Rúben Días mentett egy szenzációs blokkal Herrera lövése után. A spanyol középpályást egy perccel később le is hívta a pályáról Pochettino, a helyét Julian Draxler vette át, akivel együtt érkezett a "láthatatlan" Icardi helyére Moise Kean is.

A 63. percben pedig a Manchester City eldöntötte a továbbjutás kérdését: ismét egy labdaszerzést követően vezethettek villámgyors kontrát, aminek a végén De Bruyne passzából Foden gurított keresztbe a kapu előtt, az érkező Ryad Mahreznek pedig már csak a kapuba kellett passzolnia a labdát – 2-0, összesítésben 4-1 a City javára. És ebből a négy gólból hármat Mahrez szerzett.

A 69. percben aztán végleg eldőlt a mérkőzés és a továbbjutás kérdése is: Di María taposta meg az oldalvonal mellett Fernandinhót, Kuipers játékvezető pedig azonnal felmutatta a piros lapot a begőzölt argentinnek.

Az ezt követő percsekben a játékosok leginkább egymás aprításával voltak elfoglalva, Marco Verratti is közel járt a kiállításhoz, de a holland bírónak végül három perc alatt kiosztott három sárga lappal némileg sikerült megfékeznie az indulatokat. Az utolsó tíz percre Guardiola már nyugodt lélekkel vihette le a sárga lapos De Bruynét (negyhogy kapjon egy második sárgát, és oda legyen neki a döntő), valamint Bernardo Silvát és Fodent, helyettük pedig játékosokat tudott beküldeni, mint Gabriel Jesus, Raheem Sterling vagy a klublegenda Sergio Agüero.

A Manchester City tulajdonképpen kényelmesen focizva nyerte meg 2-0-ra a visszvágót, egy olyan Paris Saint-Germain ellen, amelyiknek egyetlen kapura lövése sem volt. Az angol csapat pedig készülhet fennállása első Bajnokok Ligája-döntőjére, ahol a Chelsea vagy a Real Madrid lesz az ellenfele.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Manchester City–Paris Saint-Germain 2-0 (1-0)
gól:
Mahrez 11., 63.
piros lap: Di María 69.
továbbjutott: a Manchester City 4-1-es összesítéssel

A Bajnokok Ligája másik elődöntőjét május 5-én szerdán rendezik Londonban, ahol a Chelsea 1-1-ről várja a Real Madrid elleni visszavágót. A találkozót élő szöveges formában követheti az Origón.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!