Még a favágók is kikérik maguknak, ahogy a spanyol bajnokság leggyűlöltebb csapata játszik

Getafe Lionel Messi
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi (C) vies for the ball with Getafe's Togolese defender Djene during the Spanish league football match between FC Barcelona and Getafe CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on February 15, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Getafe az elmúlt három szezonban tökélyre fejlesztette a minimalizmus és a brutalitás hatékony kombinációját. A Madrid déli elővárosában található klub mióta 2017-ben visszajutott, mindig a La Liga legjobb nyolc csapata között zárt. Ez idén nem lesz így: ezúttal közelebb járnak a kieséshez, mind a nemzetközi kupaindulás kiharcolásához.

A La Liga egyik legfiatalabb csapata

Noha a Madrid déli elővárosában található Getafe már 1923-ban is rendelkezett futballcsapattal, a mai formájában ismert Getafe CF-t hivatalosan csak 1983. július 8-án alapították. 38 évvel ezelőtt a hatodosztályból indulva szépen sorban vették az akadályokat, majd jött az 1990-es évek, amikor a második és a harmadik vonal között ingáztak.

Dél-Madridban a Leganésszal már az alsóbb osztályokban is ádáz csatákat vívtak, ez a rivalizálás egészen az első osztályig kísérte az együttest. Igaz, a La Ligában csak 2017 szeptemberében találkozott először a két csapat, köszönhetően annak, hogy a Leganés 13 évvel később jutott csak fel az élvonalba, mint riválisa.

A Coliseum Alfonso Pérezben soha nem könnyű pályára lépni Forrás: AFP/Javier Soriano

A Getafe a feljutást egy látványos, 5-3-as Kanári-szigeteken aratott győzelemmel harcolta ki a 2003-04-es szezon utolsó fordulójában.

A csapat mind az öt gólját Sergio Pachón lőtte, aki ezzel örökre beírta magát a klub történelmébe.

Az első csapat lett, amelyik Madrid elővárosából feljutott a La Ligába.

Történetük első idényét a legjobbak között nem kezdték valami jól, de végül sikerült a bennmaradás. 2006-ban már a 9. helyen zártak a tabellán, és a spanyol válogatottba is adtak egy játékost - Mariano Pernía az utolsó keretszűkítéskor lemaradt a számukra nyolcaddöntővel záruló tornáról.

A vb után sikerült leigazolniuk az argentinok első számú kapusát, Roberto Abbondanzierit, aki rögtön Zamora-trófeával mutatkozott be – 38 meccsen csupán 33 gólt kapott, amivel a bajnokság legjobbja lett.

Közben a Spanyol Kupa elődöntőjében bemutattak egy bravúros fordítást a Barcelona elleni elődöntőben. Az első felvonást – Lionel Messi két góljának is köszönhetően – 5-2-re elveszítették a Camp Nouban – ezen a találkozón lőtte az argentin zseni azt a szólógólt, ami kísértetiesen hasonlított Diego Maradona korábbi találatára.

Lionel Messinek már régóta meggyűlik a baja a Getaféval Forrás: AFP/Lluis Gene

Azonban ez is kevés volt a katalánoknak, ugyanis

a visszavágón a Getafe a későbbi Európa-bajnok támadója, Daniel Güiza vezérletével 4-0-ra kiütötte őket.

A fináléban a Sevilla egy Frédéric Kanouté-góllal legyőzte a „madridiakat", így ezüstéremmel zárhatták az idényt. Mivel az andalúzok a bajnokságban BL-indulást érő pozícióban végeztek, így a Getafe a 2007-08-as évadban elindulhatott az UEFA-kupában.

Ha már elindult a Real Madridhoz távozó Bernd Schuster helyére kinevezett Michael Laudrup által irányított együttes, akkor ott jó sokáig is menetelt. A selejtezőből indulva az AEK Athént és a Benficát is kiejtve a negyeddöntőben a Bayern München jelentette a végállomást. Az első meccsen Cosmin Contra a ráadásban egyenlített ki a bajorok ellen, majd jött a visszavágó, ami egy óriási meccset hozott.

A hazaiak már a 6. perctől emberhátrányban futballoztak, miután Ruben de la Red piros lapot kapott. Contra góljával mégis a 89. percig továbbjutásra állt a spanyol csapat, majd jött Frank Ribéry és hosszabbításra mentette a párharcot. A kétszer 15 perces ráadásban három perc után a Getafe 3-1-es előnybe került, de Luca Toni a 115. és a 120. percben szerzett találatai azt jelentették, hogy a Bayern idegenben lőtt több góllal kiütötte az Abbondanzieri kapushibájától is sújtott együttest.

Közben a kupában zsinórban másodszor is bejutott a döntőbe, kihasználva a könnyűnek nevezhető sorsolást:

Burgos, Levante, Mallorca, Santander – egyik sem számított már akkor sem világverő együttesnek, így a Getafe lett az Atlético Madridot és a Barcelonát is búcsúztató Valencia ellenfele. A Santiago Bernabéu után a másik madridi stadion, a napjainkra már lebontott Vicente Calderón sem hozott szerencsét nekik, csupán egy, az akkor még alig 20 éves Esteban Granero büntetőből lőtt góljára futotta három valenciai találattal szemben.

Még a veterán Roberto Soldado is játszott a legendás Burges Kinges mezben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 2009-10-es szezonban Roberto Soldado és Pedro León vezérletével a hatodik helyen zárták a La Ligát, a kupában pedig ezúttal az elődöntőig meneteltek.

A végállomást ezúttal a Sevilla jelentette, a 2-0-ra elveszített első meccs után Soldado találata kevés volt a döntőbe jutáshoz. A következő idényben az UEFA-kupában nem tudtak továbbjutni a csoportkörből.

A Getafe az ezutáni időszakban beleszürkült a mezőnybe, és nem csak azért, mert már nem a „legendás", Burger Kinges mezükben léptek pályára. A 2015-16-os szezont követően 12 év után kiestek az első osztályból. Még 2016 szeptemberének utolsó napjaiban kinevezték José Bordalást, ami óriási hatással volt a klub mai arculatára.

A minimalizmus és a brutalitás tökélyre fejlesztése

A kinevezése óta eltelt szűk öt esztendő alapján kijelenthetjük, hogy Bordalás személyében egy olyan szakembert találtak, aki képes kihozni a játékosaiból a maximumot. Ebben talán mindenkinél jobban hasonlít Diego Simeonéra, aki az Atlético Madriddal hasonlóan kemény játékstílussal, masszív védekezéssel és pár húzásból gyorsan végig vitt támadójátékkal 2014-ben megnyerte a La Ligát.

Mióta Bordalás a Getafe edzője, azóta összesen 453 sárga és 25 piros lapot gyűjtött az együttes.

José Bordalás óriási hatással volt a Getafe arculatára Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Nem mondjuk, hogy pusztán favágás az, amit a Getafe csinál, mert bár vannak olyan mérkőzések, amikor a favágók kikérnék maguknak azt, amilyen brutálisan akadályozzák meg az ellenfelek támadásépítését, de mégsem lehet szó nélkül elmenni annak hatékonysága mellett.

Így jutottak el az előző szezonban a Barcelona ellen ligarekordot jelentő 30 szabálytalanságig.

Ez ugye azt jelenti, hogy három percenként szabálytalankodtak Messiék ellen, teljesen kihozva őket a sodrukból. Ezt a meccset a Getafe ugyan 2-1-re elveszítette, de a korábbi, szintén rekordot jelentő 28-28 szabálytalanságot hozó Valladolid és Betis elleni összecsapásokat még ők nyerték meg. Ezért mondjuk, hogy bizonyos tekintetben forradalmi volt, amit Bordalás kialakított.

Történelmi szempontból nem feltétlenül idegen ez a játék Spanyolországban, hiszen a spanyol válogatott beceneve sem véletlenül „Vörös fúria". Majd a holland hatás és a Barca sokpasszos játékának elterjedése után a 2010-es években már inkább ez a fajta természetellenes játék volt a kivétel. Ez a stílus azonnal visszajuttatta a Getafét az első osztályba, ahol rögtön egy 8. helyet eredményezett a számukra.

Az igazi sikert a 2018-19-es szezon hozta el, ahol a bajnokság gyengülését is kihasználva úgy lettek ötödikek, hogy az utolsó 17 meccsükből csupán hármat veszítettek el.

Sőt, az utolsó forduló előtt még a BL-indulást érő 4. pozícióban álltak, azonban nem tudtak nyerni a Villarreal ellen – szemben a Valenciával, amelyik 2-0-ra verte a Valladolidot.

A Getafe meccsei nyomokban futballt is tartalmaznak, így jutottak be a negyeddöntőbe az Európa-liga előző idényében Forrás: AFP/Ina Fassbender

Djené, Damián Suárez, Mauro Arambarri, Nemanja Maksimovic és Bruno sem riad vissza, ha egy taktikai szabálytalanságnak nem nevezhető faultot kell elhelyezni az ellenfél sípcsontján.

A támadósorban szintén három kegyetlen, de mégis hatékony játékos remekül érezte azt, hogyan lehet maximum három-négy passzból gólhelyzetbe kerülni. Jaime Mata, Jorge Molina és Ángel Rodríguez triója tökéletesen működött egészen addig, amíg Molina a mostani évad előtt a Granadához nem igazolt.

Talán ez volt az, ami erre a szezonra teljesen felborította Bordalás elképzeléseit az Ajax kiejtése után az Inter elleni negyeddöntőben véget érő Európa-liga kalandot hozó nyarat követően. A klubot 2002 óta birtokló Ángel Torres erre a szezonra számos technikás fiatalt igazolt, Molina helyére jött a török Enes Ünal, 10 millió euróért megvették Marc Cucurellát a Barcától, ahonnan a télen Carles Alenát is kikölcsönözték. Valamint lecsapott arra a Take Kubóra, aki képtelen volt beilleszkedni az Unai Emery által irányított Villarrealba.

Közülük egyértelműen Cucurella nyújtja a legjobb teljesítményt a balszélen, Enes Ünal – Huesca elleni – duplája pedig a bennmaradást érheti a számukra. A durvaságok továbbra is megvannak, elég Djené brutális megmozdulására gondolni a Sevilla argentinjével, Lucas Ocamposszal szemben.

Az igazi visszaesést a támadójátékuk okozza, 33 forduló alatt csupán 26 gólra voltak képesek, ezért a nagy különbséga tavaly nyári 8. pozíciójukhoz képest. Az utolsó öt játéknapnak a 15. helyről vághatnak neki, és a biztos bennmaradásért még legalább a ligautolsó Eibart le kellene győzniük május 9-én.

Na mi a harci helyzet? Egy jól megszokott kép a Getafe mérkőzéseiről Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ha ez sikerül, akkor is nagy változások előtt állhatnak a nyáron, pláne, ha esetleg Simeone nem nyerne egyetlen trófeát sem az Atléticóval. Márpedig erre egyre nagyobb az esély – ha abból a pozícióból, amiben a fővárosiak voltak még februárban, elveszítik a bajnokságot, akkor az a Simeone-éra végét jelenti.

Ha ez bekövetkezik, akkor adja magát Bordalás kinevezése, akinek ez lehet a következő állomás edzői pályafutásában. A Getafe pedig szintén válaszút előtt állna: akar-e a La Liga leggyűlöltebb csapata maradni, vagy szeretne egy kellemesebb képet alkotni magáról az előttünk álló években?

Mindent egy helyen az Eb-ről