Egyre többen lázadnak fel a világ első transznemű sportolójának olimpiai indulása ellen

Horizontal
Laurel Hubbard, aki az olimpiák történetének első transznemű sportolójaként indulna Tokióban
Vágólapra másolva!
A szamoai súlyemelő-válogatott edzője, Jerry Wallwork szerint életveszélyes precedenst teremthet, ha a tokiói olimpián megengedik a világ első transznemű sportolójának, Laurel Hubbardnak az indulását.

fejtegette a szamoaiak súlyemelő kapitánya, aki hozzátette: egy volt férfi csonttömege, izomzata teljesen más, mint egy nőé.

A szamoai Feagaiga Stowers, aki valóban nő és az olimpia egyik éremesélyese lenne, ha nem kerülne be az ellenfelei közé a transznemű Hubbard Forrás: AFP/William West

Hogy mennyire igaza van, arra bizonyság, hogy az új-zélandi Laurel Hubbard 2013-ig a férfiak között versenyzett, most viszont - transznemű sportolóként - a nők között indulna a tokiói olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól ehhez már megkapta az engedélyt.

A szamoai súlyemelők kapitánya nem véletlenül emelte fel a szavát. A kis óceániai ország súlyemelőnője, a 2018-as Nemzetközösségi Játékokon győztes Feagaiga Stowers pont abban a súlycsoportban indul, amiben Hubbard. Márpedig Hubbard indulása komolyan veszélyeztetné a szamoai nő éremszerzési esélyeit.

Laurel Hubbard, aki az olimpiák történetének első transznemű sportolójaként indulna Tokióban Forrás: AFP/William West

Jerry Wallwork azt mondta, hogy a nőknek egyenlő versenyfeltételek között kellene indulniuk,márpedig, ha az olimpiára beengednek egy transznemű sportolót, az olyan, mintha megengednék a doppingolást, vagy a drogozást.

A dolog érdekessége, hogy Új-Zéland súlyemelő szövetsége még nem jelölte ki az olimpián induló csapatot, így ma még nem lehet tudni, hogy Hubbardot benevezik-e a játékokra.

Forrás

Mindent egy helyen az Eb-ről