A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tíz meccs, hat gól: ilyen volt Messi még a Paris Saint-Germain ellenfeleként

Lionel Messi
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi kicks to score on a penalty during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match FC Barcelona vs Paris Saint-Germain FC at the Camp Nou stadium in Barcelona on March 8, 2017. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Lionel Messi augusztusban igazolt a Barcelona csapatától a Paris Saint-Germainbe. A párizsi szurkolók óriási boldogsággal fogadták a hatszoros aranylabdás focistát, pedig a múltban nem mindig volt a francia drukkerek kedvence az argentin zseni. Messi a Barcelona színeiben összesen tíz alkalommal játszott új csapata, a Paris Saint-Germain ellen tétmérkőzésen. Mindegyik összecsapást a Bajnokok Ligájában rendezték meg, amelyeken összesen hat gólt rúgott és egy gólpasszt adott a franciák ellen.

2013. április 2.

Messi először a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében került szembe a Paris Saint-Germainnel. Amikor az argentin zseni hosszú ideig vezette a labdát, a párizsi drukkerek kifütyülték. Aztán a 38. percben mindannyiukat elhallgattatta, amikor Dani Alves fantasztikus, külsővel elé rúgott passzából a kapuba talált.

Messi a következő lövésénél megsérült, amiért Tito Villanovának a szünetben le kellett őt cserélnie. A meccs 2-2-es döntetlennel zárult, ami az idegenben lőtt gólok miatt mégis egy értékes eredmény volt a katalánoknak.

Lionel Messi rögtön az első meccsén be tudta venni a PSG kapuját Forrás: AFP/FRANCK FIFE/Franck Fife

2013. április 10.

Mivel Messi a visszavágóig nem heverte ki teljesen a lábára kapott rúgást, ezért csak a kispadon kezdte a mérkőzést. Azonban az 50. percben Javier Pastore góljával a PSG megszerezte a vezetést, amivel továbbjutásra állt, ezért Villanovának a 62. percben pályára kellett küldenie legjobb játékosát.

Nem is tétlenkedett sokat, a 71. percben egy szép szóló után ugratta ki David Villát, aki Pedróhoz passzolt, a spanyol pedig megszerezte a továbbjutást jelentő találatot a hazaiaknak.

2014. szeptember 30.

2014 őszén a két klub ugyanabba a csoportba kapott besorolást, amit rögtön egy óriási meccsel tettek emlékezetessé. David Luiz a 10. percben megszerezte a vezetést a párizsiaknak, de Messi kevesebb mint két perccel utána ki is egyenlített. A katalánok egy gyors ritmusváltással törték fel a vendégek védelmét. A győzelem végül 3-2-vel a PSG birtokába került.

Messi összes gólja a PSG ellen:

2014. december 10.

A csoportkör utolsó játéknapján ismét Messi lőtte a Barca első gólját, miután Luis Suárez szerencsésen „tört el" egy felívelt labdát a 19. percben. A szeptember végi találkozóhoz hasonlóan ez is egy egyenlítő gól volt, ugyanis Zlatan Ibrahimovic négy perccel korábban a párizsiakat juttatta előnyhöz. A Messi, Suárez, Neymar álomtrió mindegyik tagja betalált, a Barca pedig 3-1-re diadalmaskodott és megnyerte a csoportot.

2015. április 15.

A negyeddöntőben ismét összefutott a két együttes, de a PSG-nek nem volt esélye ebben a párharcban. Messi ezúttal kapufával kezdett az első félidőben, majd a 18. percben kiosztott egy gólpasszt Neymarnak, az 54. percben pedig sárga lapot kapott. Sokáig ez volt az egyetlen gól, majd jött Luis Suárez, aki kétszer is a kapuba talált. A franciák Jérémy Mathieu öngóljának köszönhetően szépítettek, amivel kialakult a 3-1-es végeredmény.

2015. április 21.

A visszavágón bő fél óra elég volt, hogy a Barca eldöntse a továbbjutás kérdését. Neymar a 14. és a 34. percben rúgott egy-egy gólt, a katalánok 5-1-es összesítéssel verték ki a PSG-t. A Barca meg sem állt a BL-győzelemig - ez a mai napig az utolsó alkalom, hogy a magasba tudták emelni ezt a trófeát.

Legendás trióval sikerült legutóbb csúcsra jutnia a Barcának a BL-ben Forrás: AFP/Patrik Stollarz

2017. február 14.

A PSG számára a 2011-es katari hatalomátvétel óta sikerült megszilárdítania helyét a francia élcsapatok között, de a BL-ben az igazi áttöréshez még hat évvel később is hiányzott egy tradicionális sztárcsapat kiejtése. Ehhez kerültek a 2016-17-es évad nyolcaddöntőjében addig példátlanul közel, amikor a parádés teljesítményt nyújtó Ángel Di María vezérletével 4-0-s előnybe kerültek az első mérkőzés után.

2017. március 8.

Soha korábban nem esett még ki 4-0-s előnyről egyetlen csapat sem a BL történetében -

ez nem véletlen, hiszen ez az idegenben lőtt gólok szabályának 2021 nyári eltörléséig igazából nem négy, hanem ötgólos előnyt jelent. A PSG-nek ezen a napon mégis sikerült sokkolnia rajongóit azzal, hogy 6-1-re elveszítette a visszavágót.

Luis Suárez már a 3. percben felcsillantotta a reményt a Barca számára, majd Layvin Kurzawa öngólja a szünet előtt tovább táplálta a reményeket. Az 50. percben a Neymar által kiharcolt tizenegyest Messi rúgta a kapuba, amivel a katalánok egy gólra kerültek a hosszabbítás kiharcolásától.

A 2017-es "remontadából" egy tizenegyesgóllal vette ki a részét Forrás: AFP/Lluis Gene

A 62. percben Edinson Cavani bombagólja után a Barcelonának három gól kellett a „remontadához" (visszatérés magyarul - a szerk.), és ha a következő percekben az uruguayi ziccerét nem védi hatalmas bravúrral Marc André ter Stegen, akkor nem lett volna miről beszélni. Viszont kivédte, a Barcelona pedig a 88. perc után megszerezte azt a három találatot, amivel 6-1-re megnyerték a visszavágót és megfordították a párharcot.

2021. február 16.

Az előző szezonban Messi már csapatkapitányként vezethette ki csapatát a nyolcaddöntő első meccsére, de nem volt sok köszönet benne. A PSG annak ellenére is lemosta a pályáról az argentin korábbi együttesét, hogy a 27. percben az ő büntetőből szerzett góljával még a katalánok voltak előnyben. Ez a mérkőzés azonban nem róla szólt, hanem Kylian Mbappéról, aki mesterhármassal segítette 4-1-es sikerhez csapatát.

Vajon lesz-e alkalma korábbi csapata ellen is gólt szerezni Messinek? Forrás: AFP/Lluis Gene

2021. március 10.

A visszavágón Mbappé volt az, aki tizenegyesből vezetést szerzett a 31. percben, összesítésben 5-1-es előnyhöz juttatva a PSG-t. Hiába élt ott a fejekben a négy évvel ezelőtti „remontada", és hiába rúgott valami félelmetesen nagy gólt Messi a 37. percben, a Barcelona továbbjutása egy percig sem volt benne ebben a párharcban.

A Barcelona megint idő előtt búcsúzott a BL-től, ami azt jelentette, hogy az argentin zseni utolsó hat barcelonai évében egyszer sem tudta Európa trónjára vezetni együttesét. Ez is az okok között szerepelhetett, amikor Messi a távozás mellett döntött, ugyanis Párizsban tényleg a világ jelenlegi legjobb futballistái állnak majd mellé, hogy vele egütt megszerezzék a francia klub történetének első BL-trófeáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!