A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

69 perc hősies játék nem volt elég a Fradi-pontszerzéshez

Bayer Leverkusen, Ferencváros, Európa-Liga, labdarúgás
Leverkusen, 2021. szeptember 16. Ryan Mmaee, a Ferencváros játékosa (b) megszerzi a találkozó első gólját a Bayer Leverkusen ellen a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport első fordulójában Leverkusenben 2021. szeptember 16-án. MTI/AP/Martin Meissner
Vágólapra másolva!
Hiába küzdött 69 percen át hősiesen a Fradi a jóval esélyesebb német Bayer Leverkusen otthonában, ez sem volt elég a pontszerzéshez. A magyar bajnok 1-0-ra vezetett, majd 1-1 után elvettek tőle egy gólt. A második félidőben sem adta fel a Ferencváros, de a Leverkusen fokozódó nyomását nem tudta kibírni. Ezzel a 2-1-es vereséggel rajtolt tehát az FTC az Európa-ligában. A csoport másik mérkőzésén a Betis 0-2-ről fordítva nyert 4-3-ra a Celtic ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Leverkusenből.

"Itt van ez az uzsonnás csomag, vegye el, mert éhes lesz, mást nem kap enni." Ezekkel a kedves szavakkal fogadtak másfél órával a kezdés előtt a leverkuseni BayArénában, ahol a Ferencváros labdarúgócsapata a Bayer Leverkusen ellen kezdte meg szereplését az Európa-ligában.

Az uzsonnás csomagnak a koronavírushoz volt némi köze, mert a legújabb szabályozások szerint a meccs előtt nem nyitott meg a sajtóközpont. Ne kérdezzék, miért, értelmes magyarázat nincs rá.

Már csak azért sem, mert ha egy nappal korábban a sajtótájékoztatókon ott tobzódhatott boldog-boldogtalan, akkor ezt a meccs előtt is megtehettük volna. Mindegy, túl lehet ezt is élni, meg az ember különben is annak örüljön, hogy nézők előtt rendezik meg a meccseket.

12 ezer leverkuseni néző jött ki a Fradi elleni meccsre Forrás: AFP/Roberto Pfeil

A városban amúgy elvétve lehetett magyar drukkerekkel találkozni, de a kezdés előtt nem sokkal a németek sem csináltak fergeteges hangulatot.

Pedig a stadionhoz vezető úton kinyitott az összes bódé

és lakókocsi, amely a helyiek kedvencét, a sült krumplit és a currywurstöt árulta. Pár árus zászlókat lengetett, készültek olyan sálak is, amelyeknek a felét a Bayer, a másik felét pedig a Fradi címere foglalta el, de valahogy ez sem kellett senkinek.

Igazából mindenki arra volt kiváncsi, hogy a Fradi mire megy a BL-szintű csapatnak tartott Leverkusen otthonában. Már csak azért is érdekes volt a kérdés, mert

1991 óta a magyar kupacsapatok közül egyedül a Győrnek sikerült egy topligás ellenfél otthonában, azaz idegenben meccset nyerni.

Ennek is 11 éve már: 2010-ben a Pintér Attila irányította Győr győzött (és jutott tovább) a francia Montpellier ellen Franciaországban.

A kezdésre mintegy 12 ezer néző gyűlt össze a BayArénában. Az egyik sarokban 20 fős magyar különítmény szurkolt a magyaroknak.

1Sípszó (kezd + vég)
8Gól
8GólRyan Mmaee
10Sárga lapKerem Demirbay
37Gól
37GólExequiel Palacios
39Különleges esemény
40Különleges esemény
44Különleges esemény
46Sípszó (kezd + vég)
49Sípszó (kezd + vég)
50CsereExequiel Palacios
66CsereBálint Vécsei
66CsereLucas Alario
66CsereDaley Sinkgraven
67CsereAmine Adli
69Gól
69GólFlorian Wirtz
76CsereStjepan Loncar
81CsereFlorian Wirtz
87CsereOleksandr Zubkov
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A Leverkusen tehát bombaerős kezdőcsapattal állt fel, közel sem lehetett azt mondani, hogy félvállról vették volna a meccset. A nem túl nagyiramú első percek után - ekkor azért sokat volt a Fradi térfelén a labda - a 8. percben

gyönyörű támadás végén szerezte meg a vezetést a Ferencváros.

Tokmac kapott jó indítást a balszélen, betört a tizenhatoson belülre, majd középre passzolt az érkező Ryan Mmaeének, aki hat méterről az üres kapuba lőtt. Ezzel a góllal 1-0-ra vezetett a magyar bajnok. Ennél jobb kezdésről álmodni sem lehetett volna.

Ryan Mmaee gólja a Leverkusen ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A vezető gól után sem állt vissza a Fradi, hanem megpróbálkozott az újabb támadásokkal. A 10. percben Zubkov végezhetett el szabadrúgást a német kaputól 30 méterre. Lövése levágódott a sorfalról, a labdát pedig Lukas Hradecky szedte össze.

Egy perccel később újabb nagyszerű magyar akciót láthattunk. Zachariassen átadása után a jobb szélen felfutó Wingo került lövőhelyzetbe, az amerikai játékos 11 méteres lövését Lukas Hradecky vetődve védeni tudta.

Egészen elképesztő volt látni, hogy mennyire jól játszott ezekben a percekben a magyar csapat. Negyedóra elteltével a Leverkusen fokozta a nyomást. A 15. percben egy labdaszerzés után Kerem Demirbay indult meg a Fradi kapuja felé, 25 méterről eleresztett egy bombát, de a labdája szerencsére elkerülte a jobb felső sarkot. Két perccel később egy röviden kivágott labdát Exequiel Palacios gyűjtött be a Fradi kapuja előtt, 18 méterről lőtt, a bal felső sarokba tartó labdába Civic beletette a fejét, és hatalmasat mentett.

A német csapat mintha teljesen össze lett volna ekkor zavarodva.

Jelezte ezt az is, hogy Diaby valami elképesztő ügyetlenül adott haza egy labdát, ebből Fradi-szöglet következett. Aztán a Leverkusen finn kapusa, Hradecky adta oda a Fradinak a labdát, szóval, volt gondja a németeknek elég.

Gerardo Seoane, a Leverkusen edzője Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Aztán nekünk is akadtak gondjaink. A 25. percben Dibusz védte nagy bravúrral Demirbay szabadrúgását. A 31. percben még nagyobb helyzetet hagyott ki a Leverkusen. Demirbay felpasszolt labdáját Lucas Alario pörgette fel magának, majd 18 méterről kapura bombázott,

Dibusz Dénes azonban óriási bravúrral szögletre ütötte a kapu bal oldalába tartó labdát.

Ez már hatalmas Leverkusen-lehetőség volt.

Nagy nyomás alatt volt ekkor a magyar csapat, a labdabirtoklás is a németek javára billent (64-36%), olykor hosszú percekig nem tudtunk kijönni a saját térfelünkről. Várható volt, hogy ezt a hatalmas nyomást nem fogja kibírni kapott gól nélkül a Ferencváros. A 37. percben szép német támadás végén Jeremie Frimpong tálalt középre, a második hullámban érkező Exequiel Palacios pedig 11 méterről a jobb felső sarokba lőtt.

Sajnos védhetetlen volt ez a lövés, ezzel egyenlített a német csapat.

A Fradi vezető gólja után nagy volt a Leverkusen nyomása Forrás: AFP/Roberto Pfeil

A 40. percben újra ordított minden magyar a BayArénában - sajnos, hiába. Balról végzett el szögletet a Fradi. Mmaee fejelt kapura, a labdát kivágták a németek, de röviden, egyenesen bele Vécsei Bálintba, aki egy pattanás után a kapuba bombázott.

A videózás után azonban elvették a Ferencváros gólját, mert a VAR kezezést állapított meg.

Az első félidő utolsó perceiben azért kellett szorítani, hogy ne kapjon újabb gólt a Fradi. Végül 1-1-es állásnál vonultak szünetre a csapatok. De ez annak is volt köszönhető, hogy a bíró nem adta meg a 45. percben született második német gólt. Ekkor Jonathan Tah fejelt a kapuba, de a játékvezető nem adta meg a Leverkusen gólját, mert Tah rátámaszkodott Wingóra.

Nagy izgalmakat hozott az első félidő hajrája Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A Leverkusen nagy lendülettel kezdte a második félidőt. A 48. percben Moussa Diaby ment el a jobbszélen, a középre tett labdájába azonban Blazic belepiszkált, ezzel pedig óriásit mentett az érkező Demirbay elől. Az 50. percben hosszú idő után próbálkozott lövéssel a Fradi, de Tokmac labdája mellé ment. Az 53. percben Zubkov lövését védte a Leverkusen kapusa.

Ebben az időszakban az látszott, hogy a Fradi igyekezett megtartani a labdákat, már amikor sikerült megszereznie azt.

Nagy helyzete nem volt a magyar bajnokcsapatnak, de a németek fölénye sem volt annyira nyomasztó, mint az első félidő utolsó negyedórájában.

Az 59. percben hatalmas Dibusz-védés következett. Wirtz jobboldali beadása után Amine Adli fejelt kapura, a magyar kapus azonban óriási bravúrral leért a földre lefejelt labdára, és szenzációsat védett.

A második félidő elején a Fradi jól védekezett, és igyekezett megbecsülni a labdát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Nem sokkal később Ryan Mmaee tört be a Leverkusen tizenhatosára, két védőt is kicselezett, majd az utolsó pillanatban Daley Sinkgraven elpöckölte előle a labdát. Nagy lehetőség volt.

A 69. percben már sajnos a Leverkusennél volt az előny.

Ehhez az is kellett, hogy Civic nagy hibát kövessen el és eladja a labdát. A rossz passz után Frimpong kiugratta ziccerben Wirtzet, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt a tehetetlen Dibusz mellett. 2-1 a Leverkusen javára.

Innentől kezdve a németeknek cseppet sem volt sürgős a dolog. 1-1-es állásnál még úgy éreztük, hogy ólomlábakon vánszorognak a percek, a Leverkusen vezetése óta viszont mintha felgyorsult volna az idő múlása. Ennél nagyobb gond volt, hogy a fáradó Fradi nem tudott már újabb helyzeteket kialakítani.

Vécsei Bálint (j) és Olekszandr Zubkov, a Ferencváros, valamint Florian Wirtz, a Bayer Leverkusen játékosa (k) a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport első fordulójában Leverkusenben 2021. szeptember 16-án MTI/EPA/Friedemann Vogel Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A meccs hátralévő percei már úgy csorogtak le, hogy a Leverkusen gyakorlatilag lepörgette az órát. Azért a 86. percre is maradt még egy helyzet: egy balról belőtt labda elment a visszaérő Gavric lába alatt, így Nadiem Amiri ziccert lőhetett azonban 11 méterről kapu fölé lőtt.

Fradi csaknem 70 percen át hősiesen küzdött a BayArénában, de ez most a pontszerzéshez is kevés volt.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Slavia Praha 6 5 1 0 17-4 13 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
AS Roma 6 4 1 1 12-4 8 13
GY
GY
V
D
GY
3.
Servette 6 1 3 2 4-13 -9 5
V
D
GY
D
V
4.
FC Sheriff 6 0 5 1 5-17 -12 1
V
D
V
V
V

A Ferencváros két hét múlva Budapesten a spanyol Real Betis ellen lép pályára az Európa-ligában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!