A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási bajban van Szoboszlai Dominik csapata

RB Leipzig - FC Bayern Munich Sports soccer --- RBL Rasenballsport Red Bull Arena Bundesliga Horizontal
Nem megy Szoboszlai Dominiknek és a Lipcsének sem
Vágólapra másolva!
Kevesen gondolták a Bundesliga rajtjánál, hogy a 4. játéknapot követően a Mainz a 4., a Freiburg az 5. helyen áll majd. Utóbbi ráadásul a négy, még veretlen csapat egyike. Erre a két csapatra mi, magyarok azért figyelünk különösen, mert mindkettő támadósorában játszik honfitársunk.

Amikor játszik. A Mainznál ugyanis jelenleg meglehetősen furcsa Szalai Ádám helyzete. Tulajdonképpen önhibáján kívül, ugyanis a koronavírus állandóan körülötte csapkod. A nehezen érthető előírások miatt ezért őt időnként kivonják a forgalomból. Szalai nem szerepelhetett a nyitófordulóban, és emiatt néhány héttel később ki kellett hagynia az albániai vb-selejtezőt.

Szombaton nem került be egyik korábbi csapata, a Hoffenheim elleni találkozóra, csak a 60. percben, 1-0-s vezetésnél érkezett.

Pedig Karim Onisiwonál jobb focista. A győzelem ünneplésénél már ott lehetett, ugyanis a Mainz 2-0-ra nyert, és három győzelemmel a negyedik helyen van. Csak érdekességként: tavaly az ősz végén, vagyis féltávnál egy győzelme, és kettővel kevesebb pontja volt, mint most.

Szalai Ádám csak csere volt Mainzban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jvorgen Fromme

A Freiburg az idei Mainznál eggyel kevesebb pontot gyűjtött, ám még nem kapott ki. Sallai Roland a Köln elleni mérkőzésen a 72. percig játszott, ekkor hívta le edzője. A hétvégén Sallaiék Szalaiékhoz utaznak, érdekes magyar párharc lesz tehát a Bundesligában.

Ennek a két játékosnak a csapata tehát jól kapta el a rajtot, a „legmagyarabb" Bundesliga gárda viszont beragadt. Az RB Leipzig négy eddigi mérkőzéséből hármat elveszített, és ez komoly hidegzuhany a csapat rajongóinak. Pedig annak ellenére erősödni látszott, hogy elveszítette fiatal edzőjét, Julian Nagelsmannt. A trénerrel együtt Münchenbe költözött a védelem egyik oszlopa Dayot Upamecano, bár a francia a tavasszal több kárt okozott, mint hasznot. Ennek ellenére a szász társaság hátsó alakzata tökéletesen teljesített a legutóbbi bajnokságban, bár ehhez kellett Nagelsmann altatós-labdatartós taktikája is. Upamecano mellett Ibrahima Konaté is távozott,

tehát Gulácsi Péter előtt egy viszonylag új sor munkálkodik.

Ennek összecsiszolásához kell egy kis idő, bár Angelino, Willi Orban, Nordi Mukiele és Lukas Klostermann maradt, és érkezett Mohamed Simakan személyében egy 21 éves francia játékos is. Középről is elvitt egy játékost a Bayern, ráadásul Marcel Sabitzer még itt csinálta végig a felkészülést, és a válogatott meccsek miatti szünet alatt hagyta ott Lipcsét. Ám az ő távozása kisebb kaliberű dolog, mint két remek játékos érkezése a támadósorba. A Frankfurtban 2 év alatt 57 bajnoki meccsen 40 gólt szerző André Silva mellett új játékosnak kell tekintenünk Szoboszlai Dominikot is, aki a tavaszi sérülése miatt csak idén mutatkozhatott be. Tehát elvileg ez a keret nem rosszabb a tavalyinál. A pocsék kezdés még nem jelent semmit, ám négy meccs után kilenc ponttal a listavezető, és héttel (ez a rosszabb!) a Bayern mögött lenni nem túl kellemes helyzet.

Szombaton a csapat minden hibája kijött a Bayern ellen.

A rekordbajnok pedig (a Leipziget tökéletesen ismerő edzővel a padon) szétszedte. Ráadásul Lipcsében. Komoly erődemonstrációt tartott a zsinórban 10. bajnoki címére hajtó szuper alakulat. Gulácsira ezúttal sem lehetett panasz, de az Orban vezette védelemmel már azt csináltak Sanéék, amit akartak.

Orbanról egyre inkább az az érzése az embernek, ha egy jobb játékosokból álló csapat jön vele szemben, akkor előbb-utóbb elfogy a koncentrációja.

Ezt láttuk az Eb-n Portugália ellen, másfél hete az angolokkal szemben, most pedig a Bayern-henger idején. Le is cserélte edzője a hajrában. A gyengébb ellenfelekkel szemben jól irányítja a védelmet, a jobbak ellen már bajban van. Humorosan lehetne mondani, hogy legalább kiszámítható a teljesítménye.

Szoboszlai Dominiké viszont nagy talány.

Nemcsak mi, magyarok voltunk elájulva az első olyan Bundesliga találkozója után, ahol a kezdőcsapat tagja lehetett, hanem a német sajtó is. A második fordulóban rúgott egy látványos gólt a Stuttgartnak, majd eredményes volt egy olyan szabadrúgást követően, mely ugyan trükkös volt, de kellett hozzá a védelem és a kapus szerencsétlenkedése is. Ezt szombaton is megpróbálta néhányszor, de a Bayern nem Stuttgart.

Nem megy Szoboszlai Dominiknek és a Lipcsének sem Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

Szoboszlai pedig ezeken a próbálkozásokon kívül nem sokat tudott csinálni Pavardékkal szemben. Ahogy Anglia és Albánia ellen sem, sőt az Andorra ellen neki megszavazott félidőben sem. Vagyis jelenleg a szezonban eddig egy jó mérkőzés áll szemben négy és fél kevésbé jóval.

Ezen az arányon javítania kell, mert ennél többet várnak tőle Lipcsében, és többet várunk tőle mi is, itthon.

Nyilván nem felejtjük el az Izland elleni nagyszerű lövését, mely megteremtette a lehetőségét az Eb-nyárnak. Melynek sajnos sérülése miatt nem lehetett részese. Remélhetően a vb-selejtezők további részében majd jobban teljesít nemzeti csapatunkban, és klubcsapatának szurkolói abban bíznak, hogy ott is. A Leipzig brutálisan erős csoportba került a Bajnokok Ligájában, szerdán a Manchester City otthonában kezdi ottani szereplését. A csapat jelenlegi formája alapján

zsinórban harmadszor is kikaphat.

Annak érdekében, hogy ez ne legyen így, sokat tehet a Gulácsi-Orban-Szoboszlai trió.

Dárdai Pál viszont csak a kispadról segíthet a rosszul kezdő Herthán. A főváros gárdája az egyetlen pont nélküli csapat volt három játéknap után, úgy tűnik, hogy hiába érkezett a sportigazgatói posztra Michael Preetz helyére Fredi Bobic, a játékospolitika semmit nem változott. Elengedték a csapattól Dodi Lukébakiót és az olimpia bajnok Matheus Cunhat.

Dárdai Pál csapata az első győzelmét aratta a Bundesliga idei szezonjában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Strauch

Hangos média-harsonák közepette visszahozták Kevin-Prince Boatenget, de nyilván nem véletlen, hogy Dárdai csak a kispadra rakta Bochumban.

Minden döntés a magyar szakembert igazolta, ugyanis a csapat 3-1-re nyert az újonc otthonában,

így elmozdult az utolsó helyről. Annak ellenére, hogy fiára, Mártonra még mindig nem számíthat. A hazai csapat keretéhez tartozó Novothny Soma a kispadon ülte végig a mérkőzést, illetve melegíthetett a második félidőben. Az ő bemutatkozására a Bundesligában továbbra is várni kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!