120 éve, hogy csődből megszületett a világ egyik legnagyobb klubja

Logos of Football Clubs sports Soccer stock photography Football Club club emblem soccer club Horizontal FOOTBALL SPORT LOGO TEAM
ANKARA, TURKEY - JULY 25 : Logo of Manchester United Football Club is seen in Ankara, Turkey on July 25, 2018. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
120 éve ezen a napon, azaz 1902. április 26-án lett a Newton Heath FC-ből hivatalosan is Manchester United.

1878-ban a Lancashire és Yorkshire-i Vasút Newton Heath-i raktárában a gyár néhány munkása megalapította a Newton Heath Football Clubot. A csapat 1892-ben szerepelt először az élvonalban, ahol két szezont töltött, majd a másodosztályba került. Csakhogy 1902-re már akkora adósságot - mintegy 2500 fontot - halmozott fel, hogy nem maradt más választásuk a tulajdonosoknak, mint csődöt jelenteni.

Ekkor a csapatkapitány, Harry Stafford vette a kezébe a dolgokat, aki találkozót kért a Manchester Sörgyár vezérigazgatójától, J. H. Daviestől, és meggyőzte, hogy vegye át a csapatot, legyen annak főtámogatója, majd elnöke. Davies belement a tervbe, így a klub színeit zöld-sárgáról piros-fehér-feketére, nevét pedig Newton Heath FC-ről Manchester United FC-re változtatták.

A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. A MU 1906-ban visszajutott az élvonalba, két évvel később pedig első ízben lett bajnok, a következő évben pedig ugyancsak első ízben megnyerte az FA-kupát. A MU 1968-ban első angol csapatként nyerte meg a BEK-et, mára pedig 20 bajnoki címével a legsikeresebb klub Angliában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!