Vágólapra másolva!
Augusztusban még úgy látszott, hogy az Arsenalról képtelenség lesz pozitív dolgokat írni. Mikel Arteta csapata három vereséggel kezdte a Premier League 2021/22-es szezonját, ezzel beállított egy 67 éves negatív rekordot. Az Ágyúsok dühös szurkolói ekkor az edző kirúgását követelték, azonban a baszk szakember megkapta a bizalmat, mostanra pedig bebizonyosodott, hogy jó döntés volt a kispadon tartani, mert jelenleg a megújult Arsenal az angol bajnokság egyik legüdébb színfoltja.

Történelmi mélypont

Az előző szezonban az Arsenal a nyolcadik helyen végzett a bajnokságban, ezzel lemaradt még a Konferencia-ligában való indulásról is, ami azt jelentette, hogy az észak-londoni klub 25 év után egyik európai kupasorozatba sem tudta kvalifikálni magát.

Mikel Artetának időre volt szüksége, hogy a saját képére formálja az Arsenalt Forrás: AFP/Paul Ellis

A szurkolók azonban cseppet sem bánták, hogy a csapatnak nem kell "bohóckodnia" a harmadik számú kupasorozatban, abban bíztak, hogy kisebb lesz a sorozatterhelés, az Arsenalnak pedig így nagyobb esélye lesz jól szerepelni a Premier League-ben.

Hol vannak a sztárigazolások?

Nyáron aztán folyamatosan nőtt a szurkolók elégedetlensége, mert a Premier League-csapatok közül ugyan az Arsenal költötte a legtöbb pénzt új játékosokra, de az eltapsolt 167 millió euróból egyetlen világsztárt sem sikerült szerződtetni – hacsak a Real Madridtól 35 millióért megvásárolt egykori csodagyereket, Martin Ødegaardot nem annak számoljuk.

Rajta kívül az Arsenal 50 millió fontért leigazolta a Brighton középhátvédjét, az angol válogatottal Eb-ezüstérmes Ben White-ot, akinek a megszerzése Mikel Arteta vezetőedző legfontosabb céljai között szerepelt, ugyanis a 23 éves védő erős a védekezésben, jól kezeli a labdát, és kiválóan passzol nagyobb távolságba is, márpedig a spanyol edzőnél is kulcsfontosságú a passzjáték, akárcsak a mentoránál, Pep Guardiolánál.

Ben White az Arsenal történetének legdrágább védője Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A védelem jobb oldalára érkezett a japán válogatott Tomijaszu Takehiro, akiért az Arsenal közel 19 millió eurót fizetett a Bolognának. A szurkolók nem értették a dolgot, mert az ismeretlen japán játékos érkezésével egy időben a közönségkedvenc Héctor Bellerín a Betishez távozott.

A legnagyobb port viszont az angol kapus, Aaron Ramsdale 28 millió euróért való leigazolása kavarta.

2020 nyarán Mikel Arteta már elkövetett egy hatalmas hibát kapusfronton, amikor bizalmat szavazott a német válogatott Bernd Lenónak. A futballban ősi közhely, hogy egy jó csapat úgy kezdődik, hogy végy egy jó kapust. Márpedig az Arsenalnak volt egy ilyenje, de nem Leno volt az, hanem Emiliano Martínez.

Emiliano Martínez volt a győztes argentin válogatott hőse a Copa Américán Forrás: NurPhoto via AFP/Thiago Ribeiro

Az argentin kapus 2010-ben az Independiente csapatától érkezett az Arsenalhoz, és közel tíz évet kellett várnia arra, hogy megmutathassa, mit tud. Martínez Leno sérülése után remekül szállt be az Arsenalba, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a csapat megnyerte az FA-kupát. A tündérmeseszerű beugrás után a szurkolók nagy része az argentin kapust követelte a kezdőbe, az Arsenal edzője azonban kitartott Leno mellett, Martínez pedig 20 millió euróért az Aston Villához igazolt, mert rendszeresen akart védeni, hogy bekerülhessen az argentin válogatott 2022-es vb-keretébe.

Martínez eladása óriási hiba volt, mert hosszú évek után ismét világklasszis kapusa volt az Arsenalnak, amit bizonyít, hogy az argentint a 2020/21-es teljesítménye okán a France Football jelölte a kapusoknak kitalált Lev Jasin-díjra.

Az előző szezonban Arteta letette a voksát Leno mellett, de a német folyamatosan bakizott, a szurkolók pedig állandóan Artetát kritizálták, amiért elengedett egy klasszis kapust, így várható volt, hogy nyáron lesz érkező erre posztra.

Aaron Ramsdale-t sokan már kezdőkapusként követelik az angol válogatottba Forrás: AFP/Ben Stansall

A végeredményt viszont senki nem értette, mert az Arsenal azt az Aaron Ramsdale-t vette meg hatalmas pénzért, aki 2021-ben a Sheffield Uniteddel, 2020-ban pedig a Bournemouth csapatával is kiesett a Premier League-ből.

A sajtó és a szurkolók is túlreagálták a rossz eredményeket

A sztárigazolások mellett az idény elején az eredmények is elmaradtak, a sportsajtó pedig folyamatosan az Arsenalt és Arteta edzői kvalitásait kritizálta. Pedig igazából borítékolható volt, hogy az észak-londoni csapat pocsékul fogja kezdeni a szezont, mert a második fordulóban a BL-győztes Chelsea-vel, a harmadikban pedig a BL-döntős Manchester Cityvel találkozott. Egyedül a nyitófordulóban a Brentford otthonában elszenvedett vereség volt meglepetés, de ott meg a meccs előtti napon derült ki, hogy négy játékos – köztük Pierre-Emerick Aubameyang és Alexandre Lacazette is – koronavírusos, így az Ágyúsok felforgatott csapattal léptek pályára a győzelemre éhes újonc stadionjában.

A Manchester City otthonában például úgy kapott egy ötöst az Arsenal, hogy a sérülések és a koronavírus miatt kiesett játékosok miatt azzal a Leno - Soares, Holding, Chambers, Kolasinac, Tierney összetételű védelemmel állt fel, amely egy negyedosztályú csapat elleni meccset sem tudna kapott gól nélkül lehozni.

Granit Xhaka öt év alatt négy piros lapnál jár a Premier League-ben Forrás: AFP/Oli Scarff

Ráadásul a svájci Granit Xhakát már a 35. percben kiállították, így Arteta szedett-vedett csapatának közel egy órát emberhátrányban kellett játszania a világ egyik legjobb csapata ellen.

Végy egy jó kapust

Az Arsenal első győzelmére a negyedik fordulóban lejátszott Norwich City elleni meccsig kellett várni. Pont ezen a találkozón mutatkozott be a csapatban Aaron Ramsdale, aki pillanatok alatt a szurkolók kedvence lett, mert totálisan Bernd Leno ellentéte. Az angol kapus minden meccsen száz fokon ég, hangosan, már-már fanatikusan irányítja a védelmet, tüzeli a csapattársait, és elképesztően "tökös", mert félelem nélkül mozdul ki olyan labdákra, amelyeket Leno "behúzott farokkal" szemlélt a gólvonalról.

Ramsdale a Leicester City elleni meccsen bemutatta az év védését Forrás: AFP/Justin Tallis

És nemcsak fantasztikusan véd, hanem lábbal is elképesztő dolgokra képes, amire Mikel Arteta taktikailag is épít. A 23 éves kapusban bármikor benne van egy irányítókat megszégyenítő indítás, remek technikai képességei pedig új taktikai elemeket adnak az Arsenalnak, így neki köszönhetően a csapat védői is sokkal magabiztosabbak lettek.

Ramsdale a szeptemberi bemutatkozása óta 17 meccsen védett az Arsenalban, ebből tízet lehozott kapott gól nélkül,

ráadásul októberben és novemberben is a hónap legjobb játékosának választották meg az Arsenal-szurkolók. Nem véletlenül, ugyanis a Leicester elleni bajnokin jó eséllyel az év védését is bemutatta a Premier League-ben.

Kikerült a fék a csapatból?

Az Arsenal az utóbbi években rendre megjárta, amikor egy sztárjátékosával kellett szerződést hosszabbítani. 2012 nyarán a Premier League-gólkirály, Robin van Persie egy évvel a szerződése lejárta előtt kijelentette, hogy biztosan nem hosszabbít, így Arséne Wenger kénytelen volt eladni a holland gólgyárost a Manchester Unitednak, ahol másodszor is gólkirály lett, és kis túlzással egyedül nyerte meg a bajnokságot Sir Alex Ferguson utolsó évében.

Robin van Persie nem ünnepelte az első Arsenal ellen lőtt gólját Forrás: AFP/Andrew Yates

Van Persie távozása után a Barcelonától érkező Alexis Sánchez volt az Arsenal legnagyobb sztárja. A chilei játékos három és fél évet játszott az észak-londoni csapatban, de ő sem akarta meghosszabbítani a szerződését, így fél évvel az előtt, hogy ingyen igazolható lett volna, egy csereüzlet keretében ő is a Manchester Unitedba igazolt.

Arséne Wenger egymás után kétszer is elvesztette csapata legnagyobb sztárját, így a francia edző presztízskérdést csinált abból, hogy a csapat utolsó megmaradt világsztárja, a német világbajnok Mesut Özil hosszabbítson. Ebből azt lett, hogy hosszas huzavona után Özil nagy duzzogva aláírt heti 350 ezer fontért (150 millió forint), onnantól kezdve meg mintha elfelejtett volna focizni. A német karmester éveken keresztül úgy vette fel a csillagászati fizetését, hogy teljesítmény egyáltalán nem volt mögötte, így értékesíteni is lehetetlenség volt.

Mesut Özil az utolsó hónapjaiban már csak a lelátóról nézte a meccseket Forrás: AFP/Andrew Matthews

2021 januárjában aztán az Arsenal vezetősége szerződést bontott Özillel, akinek a maradásra bírása anyagilag is, szakmailag is óriási bukás lett.

A wengeri hagyatékot ápoló Mikel Arteta is ugyanebben a cipőben járt. Az Arsenal legnagyobb sztárja a Dortmundtól 64 millió euróért igazolt Pierre-Emerick Aubameyang volt, aki ipari mennyiségben termelte a gólokat, 2019-ben pedig Mohamed Szalah és Sadio Mané mellett társgólkirály lett a Premier League-ben. Azonban a Wenger által 2018 januárjában igazolt gaboni támadónak is közeledett az utolsó éve a szerződéséből, Artetáék pedig mindent megadtak a maradásért, így Aubameyang heti 350 ezer fontért aláírt, és Özilhez hasonlóan szintén elfelejtett focizni.

A formahanyatlása talán csak a kisebbek baj lenne, de Aubameyang a magatartása miatt december közepén kikerült az Arsenal keretéből, a vezetőedző pedig megfosztotta a csapatkapitányi karszalagtól. A gaboni támadó már tavaly márciusban is kikerült a keretből, amikor a Tottenham elleni meccs előtt a megbeszélésről késett, majd ősszel, amikor a koronavírus miatt lezárások voltak érvényben, ő tetováltatni ment, ráadásul egy külföldi túráról is késve ért haza, ami azért sem volt mindegy, mert nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az Angliába visszatérő emberekre a járvány miatt.

Pierre-Emerick Aubameyang már januárban távozhat az Arsenaltól Forrás: AFP/Oli Scarff

Aubameyang legutóbb december 6-án, egy Everton ellen 2-1-re elveszített mérkőzésen lépett pályára az Arsenalban, az észak-londoni csapat azóta hat meccsből ötöt megnyert, ezeken pedig húsz gólt lőtt, és csak négyet kapott, ami azt mutatja, hogy a gaboni támadó mellőzése fellendítette a csapatot.

Aubameyang megbukott, új csillag születik

Aubameyang bukásával szinte egy időben került be a csapatba a brazil szupertehetség, Gabriel Martinelli. A 20 éves támadó 2019 nyarán érkezett az Arsenalhoz, és már az első pillanattól tudható volt, hogy világklasszis játékos lesz belőle, de folyamatos sérülései miatt nem tudta bejátszani magát a kezdőbe. November végén aztán csereként lépett pályára a Newcastle United elleni meccsen, és egy gyönyörű góllal eldöntötte a találkozót. Ezt követően a Manchester United és a Southampton elleni találkozón is gólpasszt adott, majd a West Ham Unitednak egy, a Norwich Citynek pedig két gólt lőtt. Martinelli csapatba illesztése nemcsak a gólok számának emelkedésében mutatkozik meg, hanem taktikai szempontból is óriási jelentősége van a játékának. Martinelli berobbanása előtt az Arsenal teljesen egyoldalas csapat volt, és szinte minden helyzetet az angol válogatott Bukayo Sakának kellett kialakítania, most azonban Artetának mindkét szélre van egy életveszélyes embere. Ők ketten egy az egyben bárkit képesek megverni, ezzel pedig rengeteg gólhelyzetet tudnak teremteni.

Gabriel Martinelli az egyik legtehetségesebb brazil támadó Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Martinelli és Saka mellett pedig óriási potenciál rejlik a már az angol válogatottban is bemutatkozó Emile Smith Rowe-ban és a norvég Martin Ødegaardban, aki a Real Madridtól való távozása után most kezdi valójában megmutatni, hogy anno miért kiáltották ki csodagyereknek.

Az Arsenal 33 gólt lőtt a Premier League idei szezonjában. Ebből hatot Saka, négyet Ødegaard, nyolcat Smith Rowe, négyet pedig Martinelli, vagyis a csapat góljainak közel 67%-át olyan játékosok szerezték, aki 23 évesnél fiatalabbak, ez pedig mutatja, hogy mekkora lehetőség van ebben a csapatban.

Visszatérés a Bajnokok Ligájába?

A Premier League azért a világ legerősebb bajnoksága, mert a Bajnokok Ligája-szereplést érő első négy helyért jelenleg is hét csapat vív ádáz harcot. A Manchester City bajnoki címe felől nincs kétség, a Liverpool és a Chelsea is kiemelkedik, így az ezüst- és a bronzérem sorsa minden bizonnyal e két csapat között fog eldőlni. A negyedik helyért pedig küzdhet majd az Arsenal, a Tottenham és a Manchester United.

Pár hónapja, ha valaki azt mondja, hogy az Arsenal az idei szezonban a BL-szereplésért fog harcolni, az minden bizonnyal nevetség tárgya lett volna.

Az Arsenal a szezon legjobb játékát mutatta be a Manchester City ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

Most viszont 2021 januárjában eljutottunk oda, hogy pár nappal ezelőtt az Arsenal lefocizta a világ egyik legjobb csapatát, a Pep Guardiola vezette Manchester Cityt, és csak a botrányos játékvezetés miatt nem tudott pontot szerezni.

Megjósolni ugyan nem lehet, hogy májusban hol fog végezni ez a csapat, de talán azt már nem túlzás kijelenti, hogy az Arsenal visszatért, és kezd újra olyan csapattá válni, amelyet mindenkinek muszáj lesz komolyan venni.

Mindent egy helyen az Eb-ről