Vágólapra másolva!
Az első körben a magyar válogatottat 3-1-re legyőző Svájc a gyenge nyitányt produkáló skót csapat - a németek ellen kaptak ki 5-1-re - ellen biztosíthatta be a továbbjutását a legjobb 16 közé a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Az első félidőben egy öngóllal szerzett vezetést Skócia, de Svájc Xherdan Shaqiri szépségdíjas találatával gyorsan egyenlíteni tudott. A második játékrészben is adódtak bőven lehetőségek mindkét oldalon, de újabb gól nem esett, így 1-1-es döntetlen született.

A svájciak Marco Rossi együttese ellen a ráadásban biztosították be 3-1-es sikerüket, a szombaton nyújtott produkciójuk alapján egyértelmű esélyesei voltak a skótok elleni találkozónak - különösen úgy, hogy a rivális kiütéses, 5-1-es vereséget szenvedett az Eb nyitómeccsén pénteken. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Scotland v Switzerland
A svájci szurkolók boldogan várták a kezdést 
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Ilyen előzmények után a skótok a Gunn - Ralston, Hendry, Hanley, Tierney, Robertson - McTominay, Gilmour, McGregor, McGinn - Adams tizeneggyel léptek pályára, míg a svájciak a Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Xhaka, Freuler, Vargas - Shaqiri, Ndoye, Aebischer összeállításban kezdték a meccset. 

Skócia az öngólok mestere lett az Eb-n

A mérkőzés eleje kiegyenlített játékot hozott, egyik csapat sem mert nagyot kockáztatni, így komoly lehetőségek sem adódtak. Az viszont látszott, hogy a skótok teljesen másként mentek bele ebbe a meccsbe, mint tették azt a németek ellen, sokkal feljebb védekeztek, minden egyes labdáért megharcoltak. Svájcnak láthatóan nem is ízlett a skótok játéka.

A 13. percben meg is lett az eredménye a skótok jó játékának: Scott McTominay lőtt 14 méterről, Fabian Schär tette bele a lábát az ötös környékén a labdába, ez becsapta Sommert és így a jobb felsőben kötött ki (1-0). Érdekesség, hogy a németek ellen 5-1-re elveszett meccsen is Rüdiger öngólja jelentette a skótok találatát. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Scotland v Switzerland
Schär a saját kapujába lőtt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A kapott gól után próbáltak váltani a svájciak, de a skótok nagyon jól játszottak, így nem volt könnyű dolguk. A 26.percben viszont óriásit hibáztak a skótok, egészen pontosan

Ralston, aki érthetetlen módon hátrafelé passzolt és épp Xherdan Shaqirit indította, aki állítgatás nélkül lőtte ki 18 méterről a jobb felső sarkot (1-1). 

A 32. percben a vezetést is megszerezhette volna Svájc, de egy gyönyörű támadás végén hiba tekert jól Ndoye, Gunn hatalmasat védett. Pillanatokkal később Ndoye be is talált, de a videobíró segítségével les miatt érvénytelenítette a találatot a szlovák Kruzliak. Mindenesetre kiváló volt a mérkőzés, biztosan nem unatkoztak a nézők. 

A félidő hajrájában mindkét oldalon adódtak még jó lehetőségek, de újabb gól már nem esett, így 1-1-es döntetlennel mentek a csapatok a szünetre. 

Érvényes gól nem esett a második félidőben

A második játékrész nem kezdődött túl izgalmasan, egyik oldalon sem adódtak lehetőségek a gólszerzésre, mezőnyjáték folyt a pályán. Bő tíz perc elteltével Vargas lövése törte meg a csendet, de Gunn hárítani tudott. Az 59. percben elképesztően nagy svájci ziccer maradt ki, Ndoye lőhetett senkitől sem zavartatva 15 méterről, de Gunnról centikkel kapu mellé ment a labda. Az akció közben Kieran Tierney meg is sérült, a skótok játékosát hordágyon kellett levinni a pályáról. 

A 67. percben a skótok újra megszerezhették volna a vezetést, de Hanley közelről a kapufára fejelte a labdát. Mindkét oldalon megvoltak tehát a lehetőségek a gólszerzésre, de az utolsó negyedórához érkezve még mindig 1-1 volt az állás. 

Tíz perccel a meccs vége előtt McTominay került jó helyzetbe, de a lövését blokkolták. A 82. percben Embolo is betalált, apró szépséghiba, hogy lesről indult, így ezt is megúszták a skótok. A hátralévő időben újabb gól már nem esett - a hajrában még Svájcnak volt egy nagy lehetősége - , így 1-1-es döntetlennel zárult a mérkőzés. Így a németek hat ponttal vezetik a csoportot, a második Svájcnak négy, a harmadik Skóciának egy, míg a negyedik magyar válogatottnak nulla pontja van két kör után.

Eredmény, A csoport, 2. forduló:
Skócia-Svájc 1-1 (1-1)
Köln, 43 ezer néző, v.: I. Kruzliak (szlovák)
gól: F. Schär (13. - öngól), ill. Shaqiri (26.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről