Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar labdarúgó-válogatott lejátszotta második mérkőzését az Európa-bajnokságon. Marco Rossi együttese 2-0-ra kikapott a házigazda német csapattól, amely ezzel gyakorlatilag bejutott legjobb 16 közé. A találkozó végeredménye azért is fájó számunkra, mert a németek első gólját szabálytalanság előzte meg, nem mellesleg a házigazdák legjobbja, a kapus Manuel Neuer volt, aki több góltól is megmentette a németeket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A magyar válogatott rosszul kezdte az Európa-bajnokságot, az A csoport első fordulójában 3-1-re kikapott Svájc együttesétől. Nem is az eredmény volt elkeserítő, hanem az első félidőben mutatott játék. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy legutóbb négy évvel ezelőtt volt hasonlóra példa, amikor szégyenkezett a csapata miatt.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Rossi bízik a pontszerzésben 
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Azonban az olasz mester azt is hangsúlyozta, hogy a játékosai éhesek a sikerre, küzdeni fognak minden labdáért, a meccs végén pedig felemelt fejjel fognak lejönni a pályáról. 

A magyar szurkolókon semmi nem múlt, ugyanis Köln után Stuttgart városát is megszállták. Már a meccs délelőttjén is rengeteg magyart lehetett látni a Schlossplatzon, majd a szurkolók délután egy óra tájékában egyre többen kezdtek gyülekezni a Mittlerer Schlossgartenben. Délután kettőkor aztán elindult a vonulás a Carpathian Brigade vezérletével. A magyar drukkerek bő egy óra alatt tették meg a négy és fél kilométeres gyalogutat, a németek pedig folyamatosan fotózkodtak velük és élvezték a hangulatot.

Németország - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.19., vonulás
A magyar szurkolók ismét elképesztő látványt teremtettek
Fotó: Mirkó István

Ilyen felvezetés mellett minden adott volt ahhoz, hogy a magyar válogatott jó meccset játsszon. Marco Rossi végül két helyen változtatott a kezdőcsapatán. Lang Ádám helyére Bolla Bendegúz került be, míg Szalai Attila helyén Dárdai Márton kapott lehetőséget.

 A mieink így a Gulácsi - Fiola, Orbán, Dárdai - Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B. összeállításban léptek pályára, míg a németek a Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz keződvel indultak harcba.

A magyar válogatott elképesztő tempóban kezdte a meccset, és rögtön az első támadásából meg is szerezhette volna vezetést. Jonathan Tah röviden hazatett labdája után Sallai Roland törhetett kapura, azonban Manuel Neuer remek ütemben jött ki, és becsúszva menteni tudott a mieink támadója elől ziccerben.

Németország - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.19.,
Neuernek sokat köszönhetnek a németek
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Ezt követően a németek többet birtokolták a labdát, de a mieink rendkívül élesen futballoztak, és a hatodik percben újabb nagy helyzet maradt ki. 

Szoboszlai Dominik középre tekert labdáját rossz helyre fejelték ki, a labdára Bolla Bendegúz érkezett, aki tíz méterről kapura bombázott, de a lövésébe Robert Andrich bele tudott vetődni. 

A 11. percben aztán a németek kis híján a semmiből szereztek vezetést. Egy előrevágott labda után Kai Havertz erőszakosabb volt Willi Orbánnál, így ziccerbe verekedte magát, de a hétméteres lövésébe Gulácsi Péter szenzációs bravúrral bele tudott kapni. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Gulácsi az Eb legnagyobb védését mutatta be Havertz ziccerénél
Fotó: AFP/Damien Meyer

A szöglet után megint a németek veszélyeztettek, ugyanis a hosszún érkező Andrichra senki nem figyelt, szerencsére a Leverkusen középpályásának kapáslövésébe Bolla Bendegúz bele tudott vetődni. 

A folytatásban teljesen úgy alakult a mérkőzés képe, ahogyan azt Marco Rossi is megjósolta, a németek sokkal többet birtokolták a labdát, a mieink pedig gyors ellentámadásokkal próbáltak veszélyeztetni. 

A 22. percben aztán a németek egy vitatott góllal előnybe kerültek. 

A csapatkapitány Ilkay Gündogan kapott egy kiugratást, de Willi Orbán előnyösebb helyzetben volt és lefedezte előle a labdát. Azonban a Barcelona középpályása taszajtott egyet a mieink védőjén, aki elvesztette az egyensúlyát, a megszerzett labdát Gündogan visszakészítette Jamal Musialának, a 21 éves támadó pedig hat méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1-0). 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Orbán nem akarta elhinni, hogy a játékvezető megadta a németek gólját
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

A gól azonban nem törte meg a magyar csapatot, amely három percen belül két hatalmas helyzetet is kihagyott. A 26. percben Manuel Neuer szedte ki hatalmas bravúrral Szoboszlai jobb felsőbe tartó 18 méteres szabadrúgását, járom perccel később pedig Jonathan Tah vetődött bele Szoboszlai 11 méterről lőtt ziccerébe.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Neuer szenzációs védést mutatott be Szoboszlai szabadrúgásánáé
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Ez után a németek már teljesen kontroll alatt tartották az első félidőt, 66%-ban birtokolták a labdát, a mieink pedig a saját térfelükön védekeztek. A 44. percben a németek lőhetettek volna még egy gólt, de Musiala 15 méteres lövése az oldalhálóban landolt, hiába hitték azt a németek, hogy a fiatal támad kilőtte a bal felső sarkot.

 Ezzel szemben a mieink kis híján kiegyenlítettek az első félidő hosszabbításában. S

zoboszlai Dominik bal oldali szabadrúgását Bolla Bendegúz csúsztatta kapura, Neuer bravúrral ki tudta ütni a kapu bal oldalába tartó labdát, de érkezett Sallai Roland, aki közelről a kapuba fejelte azt. Azonban a mieinknek ideje sem volt arra, hogy megünnepeljék a gólt, ugyanis a holland Danny Makkelie azonnal jelezte, hogy a találat lesről született, amit később a videóbíró is megerősített. 

Németország - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.19.
Sallai Roland közel állt az egyenlítéshez
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A mieink a második félidőben nekimentek a németeknek és öt percig ki sem engedték őket a kapujuk elől. Az egyenlítés azonban nem jött össze, az 55. percben pedig a németek veszélyeztettek újra. Egy visszakészített labdát Andrich lőtt el 17 méterről, a bombája megpattant, de Gulácsi egy parádés reflexmozdulattal kinyúlt balra, és hatalmasat védett.

A 60. percben a meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki a magyar válogatott. 

Dárdai Márton 40 méteres átadásával Sallai indult meg a bal szélen, bolondot csinált Joshua Kimmichből, majd gyönyörű labdát tekert középre, az érkező Varga Barnabás hét méterről fejelhetett, de a jobb felsőbe szánt labdája elkerülte a kaput. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Gulácsi Péter hatalmas védése
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

Sajnos a labdarúgás istenei nem voltak a mieinkkel, ugyanis a kihagyott ziccerünket azonnal büntették a németek egy góllal. Egy szépen kigurigázott akció végén Maximilian Mittelstadt kapta a labdát a bal oldalon, középre tette azt, az érkező Ilkay Gündogan pedig hét méterről a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

A második bekapott gól után a mieinknek már többet kellett kockáztatniuk, így a németek előtt nagyobb területek adódtak és akár el is dönthették volna a meccset. A 74. percben Gulácsi bravúrral védte Joshua Kimmich lövését, majd két perccel később a csereként beállt Leroy Sané bombáját is szögletre ütötte. 

Marco Rossi az utolsó bő húsz percre kockáztatott. Behozta a pályára Kleinheisler Lászlót, Nagy Zsoltot, Ádám Martint és Ádám Martint is, de a helyzetek nem akartak jönni. A végére még Gazdag Dánielt és Csoboth Kevint is pályára küldte, de ez már inkább annak szólt, hogy az olasz mester minél több játékosának akart lehetőséget adni az Európa-bajnokságon. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Szoboszlaiék a második meccsüket is elveszítették az Eb-n
Fotó: AFP/Damien Meyer

A magyar válogatott ezzel a második mérkőzését is elveszítette a németországi Európa-bajnokságon, így két fordulót követően pont nélkül áll az A csoport utolsó helyén. 

A magyar válogatott legközelebb június 23-án, vasárnap lép pályára az Európa-bajnokságon a, skót csapattal találkozik az A csoport utolsó fordulójában.

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről