Vágólapra másolva!
Kolumbia férfi labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a Copa América döntőjében. A vereséggel együtt egy két és fél éve tartó veretlenségi sorozat is megszakadt, ugyanis 28 mérkőzés után kapott ki ismét a dél-amerikai együttes. Helyére egy olyan nemzet állt a lista élére, akire senki nem gondolna.

Amíg tartott a magyar válogatott csodálatos sorozata, a júniusi, Írország elleni meccs előtt kizárólag Kolumbia csapatának volt a magyarok akkori 14-esénél hosszabb veretlenségi sorozata. A kolumbiai válogatott 2022 februárja óta 28 mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre, a csapatot 2022 nyarán átvevő Néstor Lorenzo szövetségi kapitány irányításával pedig 19-6-0 volt a dél-amerikai együttes mérlege. Az egyesült államokbeli Copa América döntőjében azonban Kolumbiát felülmúlta Argentína, így ”a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat” címe átruházódott egy másik válogatottra. Ezt a nemzetet pedig úgy hívják: Üzbegisztán.

Copa América, leghosszabb veretlenségi sorozat, Kolumbia, kolumbiai válogatott
A Copa América-vereség után már nem a kolumbiai válogatotté a leghosszabb veretlenségi sorozat a világon
Fotó: Getty Images via AFP / 2024 Getty Images

Felnőtt férfi labdarúgásban jelenleg Üzbegisztán válogatottjáé a leghosszabb veretlenségi sorozat!

Az üzbég válogatott jelenleg a FIFA-világranglista 62. helyén áll, és még sosem volt jobb 45.-nél. A szovjet utódállam a közelében sem volt még világbajnoki részvételnek, az Ázsia-kupák történetében pedig egy 2011-es negyedik hely a legjobbja. A szlovén Srecko Katanec szövetségi kapitány együttese azonban most jókora világhírre tett szert, ugyanis 

2023 szeptembere óta 16 meccset vívott meg veretlenül, és Kolumbia vereségével jelenleg az üzbég válogatotté a leghosszabb veretlenségi sorozat.

Az AS Roma csapatában futballozó Eldor Shomurodov vezérletével a 2026-os vb-selejtezők második ázsiai szakaszából 6 meccsen szerzett 14 ponttal jutott tovább a csapat, továbbá volt 5 felkészülési meccs is ezen időszakban, az év eleji Ázsia-kupán pedig a negyeddöntőben, tizenegyesek után estek ki a későbbi győztes Katar ellen az üzbégek.

Az üzbég válogatott az ázsiai vb-selejtező harmadik szakaszának mérkőzésein, ősszel lép legközelebb pályára – az ottani ellenfelek Észak-Korea, Kirgizisztán, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Katar lesznek. A hatfős csoportból az első két helyezett biztosan kijut a 48 csapatos világbajnokságra, de a 3-4. pozícióban végző válogatottaknak is megmarad az esélye rá.

Megjegyzés: az idei Ázsia-kupa negyeddöntőjében, mint említettük, Üzbegisztán kikapott, ám a büntetőpárbajban elszenvedett vereség hivatalosan nem vereségnek, hanem döntetlennek számít. Aki arra kíváncsi, hogy ilyen ”kiskapu” nélkül mely válogatotté a leghosszabb aktív veretlenségi széria, annak íme, a válasz: Katar és Argentína, méghozzá sorozatban 11-11, veretlenül megvívott találkozóval. A friss Európa-bajnok spanyolok 10-es sorozatnál járnak, mióta az év elején kikaptak Kolumbiától.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről