Vágólapra másolva!
Hétfőn este a párizsi Théâtre du Châtelet színházban adják át az előző idény legjobb futballistájának járó díjat, a France Football Aranylabdáját. A spanyolok már kész tényként közlik, hogy a díjat a Real Madrid támadója, Vinícius Junior nyeri, ennek ellenére megeshet, hogy egy másik madridi sztárjátékos fog befutni az első helyre.

Az Aranylabda harmincas listáján 2003 óta először nem szerepel sem a nyolcszoros győztes Lionel Messi, sem az ötszörös győztes Cristiano Ronaldo. A szűkített névsorban szereplő játékosok közül heten a Real Madridban futballoznak, a díjra Vinícius Juniort tartják a legesélyesebbnek, minden fogadóirodánál a brazil válogatott támadó győzelme fizet a legkevesebbet. 

A 24 éves támadó az előző szezonban bajnok és Bajnokok Ligája-győztes lett a Real Madridban, 39 meccsen 24 gólt lőtt és 11 gólpasszt adott. A Borussia Dortmund ellen 2-0-ra megnyerte Bajnokok Ligája döntőben ő lőtte a Real Madrid második gólját, ezzel pályafutása második megnyert BL-döntőjében talált be. 

Vinícius Júnior az Aranylabda legfőbb várományosa?
Fotó: AFP/Thomas Coex

Vinícius Junior győzelmét sokan biztosnak gondolják. A spanyol sportnapilap, a Marca már szeptemberben tényként közölte, hogy a Real Madrid támadója nyert a szavazást.

A 30-as szűkített lista második legesélyesebb játékosa Jude Bellingham, a Real Madrid középpályása. Sokan felháborodtak, amikor a Marca megszellőztette, hogy Vinícius Junior a győztes, ugyanis Bellingham legalább annyit, ha nem többet tett a díjért, mint a brazil csapattársa. A 21 éves középpályását tavaly nyáron 113 millió euróért igazolta le a Real Madrid, az első szezonjában 23 gólt lőtt és 13 gólpasszt adott, tehát a gól+gólpassz mutatója jobb, mint Vinícius Juniornak, nem mellesleg Bellingham ezeket a számokat középpályásként hozta, nem támadóként, így pedig még inkább elképesztő a teljesítménye. 

Bellingham az Európa-bajnokság legszebb gólját ollózta a szlovákok elleni nyolcaddöntőben
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Ráadásul a bajnoki cím és a BL-győzelem mellett az angol középpályás még egy Európa-bajnoki ezüstérmet is szerzett a nyáron, míg Vinícius Junior hatalmas égett a Copa Américán a brazil válogatottal, amely már a negyeddöntőben búcsúzott a dél-amerikai kontinenstornán. 

A számok egyértelműen Bellingham mellett szólnak, így ha Vinícius Junior végez az élen, biztosan rengetegen felszólalnak majd a futballvilágból. És persze muszáj megemlíteni Rodrit is, a Manchester City középpályását. 

A spanyol középpályás az előző szezonban bajnok és klubvilágbajnok lett a Manchester Cityvel, a spanyol válogatottal megnyerte az Európa-bajnokságot, mellette pedig a torna legjobb játékosának is megválasztották. Rodri fontosságáról és a teljesítményéről mindent elmond, hogy az előző szezonban három Premier League-meccset hagyott ki eltiltás miatt, a Manchester City pedig mindhárom találkozót elveszítette. 

Spain beat England 2-1 to win EURO 2024 title
Rodri volt az Európa-bajnokság legjobb játékosa
Fotó: Anadolu via AFP/Oguz Yeter

A 29 éves középpályás minden bizonnyal lemarad az aranylabdáról, de van ennél nagyobb gondja is. Szeptember 22-én, az Arsenal elleni rangadón Rodri elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, és várhatóan legalább kilenc hónapig nem futballozhat.  

Az Aranylabda-gála 20.45-kor veszi kezdetét, a győztes kilétére körülbelül este 23.00 magasságában derül fény. 

A 2024-es Aranylabda 30 jelöltjét tartalmazó szűkített lista

Jude Bellingham (angol, Real Madrid)

Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain; Real Madrid)

Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid)

Federico Valverde (uruguayi, Real Madrid)

Dani Carvajal (spanyol, Real Madrid)

Antonio Rüdiger (német, Real Madrid)

Toni Kroos (német, Real Madrid)

Erling Haaland (norvég, Manchester City)

Rodri (spanyol, Manchester City)

Phil Foden (angol, Manchester City)

Rúben Dias (portugál, Manchester City)

Martin Ödegaard (norvég, Arsenal)

Declan Rice (angol, Arsenal)

Bukayo Saka (angol, Arsenal)

William Saliba (francia, Arsenal)

Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)

Nico Williams (spanyol, Athletic Bilbao)

Artem Dovbik (ukrán, Girona; Roma)

Ademola Lookman (nigériai, Atalanta)

Dani Olmo (spanyol, RB Leipzig; Barcelona)

Lamine Yamal (spanyol, Barcelona)

Florian Wirtz (német, Bayer Leverkusen)

Granit Xhaka (svájci, Bayer Leverkusen)

Alejandro Grimaldo (spanyol, Bayer Leverkusen)

Vitinha (portugál, Paris Saint-Germain)

Cole Palmer (angol, Chelsea)

Harry Kane (angol, Bayern München)

Hakan Calhanoglu (török, Internazionale)

Lautaro Martínez (argentin, Internazionale)

Mats Hummels (német, Borussia Dortmund; Roma)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!