Vágólapra másolva!
Kilenc BL-meccsből ötön is kiütéses siker, összesen pedig harminckét gól született kedden. Megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája megújult alapszakaszának második fordulója, amelyben a Manchester City beállította a városi rivális United BL-rekordját, a PSG-nek végleg mumusa lett az Arsenal, a franciák becsületét az újonc Brest mentette meg, a Dortmund pedig a tabella élére ugrott. Lássuk a legfontosabb történéseket, értékeléseket és érdekességeket a keddi játéknapról!

Nem hozott igazán nagy meglepetést a Bajnokok Ligája-alapszakasz második körének nyitónapja, hiszen esélyeshez méltó módon a Barcelona, a Borussia Dortmund, az Internazionale és a Manchester City is kiütéssel nyert. Mellettük a Brest is legalább négygólos győzelmet aratott, a nap két rangadója viszont szorosabban alakult, de végül a Leverkusen-Milan és az Arsenal-PSG meccs is hazai sikerrel zárult. Két döntetlent is hozott a BL-játéknap, a Sparta Praha Stuttgartból, a Sporting pedig a PSV otthonából vitt el egy pontot.

Gianluigi Donnarumma, PSG, Arsenal, Bajnokok Ligája, BL, potya
Gianluigi Donnarumma mindkét gólban alaposan benne volt, az Arsenal ezek segítségével győzte le a PSG-t a Bajnokok Ligája-meccsen
Fotó: Adrian Dennis / AFP

Arsenal-PSG

Kiegyenlített mérkőzést hozott az Arsenal és a Paris Saint-Germain londoni összecsapása, de végül egy beadás után Kai Havertz, majd egy szabadrúgásnál Bukayo Saka használta ki azt, hogy Gianluigi Donnarumma finoman szólva sem volt a helyzet magaslatán. Az angol csapat a sikerével megelőzte a BL-tabellán a párizsiakat, akik számára az Arsenal lett az egyetlen csapat, amellyel a PSG legalább ötször találkozott, de még egyszer sem győzte le (3 döntetlen, 2 vereség).

„Mindig nehéz idegenben játszani Arsenal-szintű csapatok ellen, és szerintem 

meg is érdemelték a győzelmet. 

Több helyzetük volt, az első perctől kezdve nyomás alatt tartottak minket. Javulnunk kell, és már a következő meccsre gondolni, mert ma több szempontból is messze voltunk a szükséges teljesítménytől: például majdnem minden párharcot elveszítettük" – mondta a PSG-t irányító Luis Enrique.

„Azt hiszem, büszkék lehetünk magunkra, különösen az első félidőben volt jó játékunk. A második félidőben talán még egy gólt szerezhettünk volna, de összességében nem adtunk nekik sok helyzetet. A szezon elején járunk, de megmutattuk, hogy készen állunk az ilyen típusú meccsekre, tanultunk a tavalyi szezonból" – értékelt a meccs legjobbjának választott Kai Havertz.

Leverkusen-Milan

Ötven percen keresztül gyakorlatilag lefocizta a német bajnok az elmúlt hetekben feljavuló milánóiakat, de miután Victor Boniface vezetést szerzett, teljesen megváltozott a játék képe, és a Bayer Leverkusennek többször is szerencsére volt szüksége, hogy megőrizte a százszázalékos mérlegét.

Bajnokok Ligája, BL
Lukas Hradecky bravúrjai is kellettek végül a Leverkusen győzelméhez
Fotó: Pau BARRENA / AFP

Az AC Milan eközben két forduló után is a nullapontos csapatok táborába tartozik, de Paulo Fonseca vezetőedző elmondása szerint a második félidő az ő érája alatt az eddigi legjobban sikerült a csapatnak. A gyógyszergyáriakat irányító Xabi Alonso is elégedett volt.

„A Milan próbára tett minket, pedig az első 60 percünk nagyon jó volt. Az utolsó pillanatokra már fáradtnak éreztem a játékosokat a múlt szombati [Bayern München elleni] meccs miatt, de jó csapatszellemet és karaktert mutattunk. Márpedig a Bajnokok Ligájában tudni kell szenvedni és küzdeni. Ez egy fontos lépés volt számunkra, és noha valami hiányzott belőlünk fizikai szinten, egy olyan meccset láttam, amivel elégedett vagyok" – mondta Xabi Alonso.

Dortmund-Celtic

A Celtic 4, a Dortmund 3 góllal győzött a nyitókörben, de kedden egy percig sem volt kérdés, hogy melyik csapat a jobb. A később megsérült Karim Adeyemi egy félidő alatt szerzett mesterhármast, a szünetben már 5-1 volt az állás, és végül 7 gólt kapott Kasper Schmeichel a Borussia ellen, amely az újabb magabiztos sikerével az alapszakasz 36 csapatos tabellájának élére ugrott.

Bajnokok Ligája, BL
A második félidő elején a mesterhármast szerző Karim Adeyemit (ülve) sérülés miatt le kellett cserélni, de a hírek szerint nincs komolyabb baja
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

„Rendkívül boldog vagyok, de ezt a meccset a perspektívába is tudom helyezni. A legtetszetősebb az volt, ahogyan a feladatunkat elintéztük. 

Mindig a támadásra koncentráltunk, és nehéz legyőzni minket, amikor így játszunk. 

Hihetetlenül elégedett voltam az erőfeszítéseinkkel és a hozzáállásunkkal, fontos lépéseket tettünk előre" – mondta Nuri Sahin, a Dortmund vezetőedzője.

Barcelona-Young Boys

A monacói vereség után fontos volt a Barcelonának a javítás a BL-ben, és Yaakobishvili Áronnal a kispadon a katalánok esélyt sem adtak a svájci ellenfélnek. Robert Lewandowski kétszer lőtt gólt nagyon közelről, és végül összesen öt gólnál állt meg Hansi Flick együttese, amelybe Frenkie de Jong is visszatért a sérülése után.

Nem okozott gondot a Barcelonának a Young Boys a BL-ben
Fotó: Josep LAGO / AFP

„Fontos volt a győzelem, úgy gondolom, hogy 

az 5-0 több mint megérdemeltnek mondható. 

Az első gól önbizalmat adott a játékosoknak. A folytatásban is így kell játszanunk és teljesítenünk, de ettől még tanulnunk és fejlődünk kell. Sok érdekes rivális ellen csapunk még össze, éhesek vagyunk ezekre a kihívásokra, mert a legjobbunkat kell nyújtanunk. A szezon hosszú, a dolgok hirtelen változnak, ami Olmo és Ter Stegen sérülése is megmutatott. A válogatott szünet után viszont két-három játékosunk is visszatérhet, ami pozitívum" – nyilatkozta Hansi Flick, a Barcelona edzője.

A többi mérkőzésről

A PSV a portugál Sporting ellen hiába szerzett egy bombagóllal vezetést Eindhovenben, a 84. percben Daniel Braganca pontot mentett a lisszaboniaknak, akik így továbbra is veretlenek. Az olasz bajnok Internazionale is csatlakozott a négypontosak táborához, a milánóiak hazai pályán győzték le 4-0-ra a szerb Crvena zvezdát. 

Az olasz bajnoknál is jóval nagyobb fölényben futballozott a tavalyi BL-győztes Manchester City, amely a Slovan Bratislava kiváló hangulatú otthonából távozott négygólos sikerrel. Egymás után a 25. BL-meccsén maradt veretlen a Manchester City, amely ezzel beállította a Manchester United abszolút rekordját a sorozatban.

Szintén idegenben nyert 4-0-ra a Brest is, az újonc franciák a (hasonlóan osztrák) Sturm Graz legyőzése után ezúttal Salzburgban őrizték meg a hibátlan mérlegüket két kör után. A másik kora esti meccsen a Sparta Praha őrizte meg a veretlenségét, a cseheknek kedden a Stuttgart otthonából sikerült ponttal távozniuk.

Érdekességek a BL keddi játéknapjáról

  • Pep Guardiola irányítása alatt már 13. alkalommal nyert meg legalább négy góllal egy BL-meccset a Manchester City, még egyetlen edző sem ért el ennyi, legalább négygólos sikert egyetlen csapattal.
  • Jérémy Doku 26 alkalommal ért labdába a Slovan tizenhatosán belül, hasonlóan sok labdaérintésre az ellenfél büntetőterületén belül (az elmúlt 15 évben) még egyetlen játékos sem volt képes a BL-ben.
  • Phil Foden és Robert Lewandowski csatlakozott Kylian Mbappéhoz és Antoine Griezmannhoz abban, hogy az elmúlt hét BL-szezonban egyaránt gólt szereztek.
Manchester City, Bajnokok Ligája, BL
A Manchester City simán győzött a Slovan ellen, és már 25 BL-meccs óta veretlen
Fotó: Joe Klamar / AFP
  • Cristiano Ronaldo után Robert Lewandowski lett a második játékos, aki 30 éves kora felett legalább 50 BL-gólt szerzett. A portugál 68-nál, a lengyel 51-nél jár.
  • Az évezredben a Celtic az első brit csapat lett, amely egy európai kupasorozatban, az első félidőben legalább öt gólt kapott.
  • A Dortmund beállította története legnagyobb különbségű BL-győzelmét (2016-ban a Legia Varsó ellen győzött 6-0-ra).
  • Mario Gomez után Karim Adeyemi a második német focista lett, aki mesterhármast szerzett egy BL-meccs első félidejében.
  • A Leverkusen klubrekordot állított be azzal, hogy a legutóbbi 10 hazai meccsén nem kapott ki a nemzetközi kupákban.
  • Az Inter 2010, az Arsenal 2002 óta az első szabadrúgásgólját szerezte a BL-ben. Az olaszok abban az évben később megnyerték a trófeát.
  • Az Arsenal az elmúlt 45 hazai BL-meccséből csupán egyet veszített el akkor, amikor megszerezte a vezetést.

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 2. forduló, keddi eredmények:

  • Red Bull Salzburg (osztrák) – Brest (francia) 0-4 (0-1)
  • gól: Sima (24., 70.), Camara (66.), Pereira Lage (75.)
  • VfB Stuttgart (német) – Sparta Praha (cseh) 1-1 (1-1)
  • gól: Millot (7.), illetve Kairien (32.)
  • Internazionale (olasz) – Crvena zvezda (szerb) 4-0 (1-0) 
  • gól: Calhanoglu (11.), Arnautovic (59.), Martinez (72.), Tameri (78. - 11-esből)
  • Borussia Dortmund (német) – Celtic Glasgow (skót) 7-1 (5-1) 
  • gól: Can (7., - 11-esből), Adeyemi (11., 29., 42.), Guirassy (40., 66. - előbbit 11-esből,), Nmecha (79.), illetve Maeda (9.)
  • FC Barcelona (spanyol) – Young Boys (svájci) 5-0 (3-0)
  • gól: Lewandowski (8., 51.), Raphinha (34.), Martínez (37.), Camara (81.-öngól)
  • Bayer Leverkusen (német) – AC Milan (olasz) 1-0 (0-0)
  • gól: Boniface (51.)
  • Arsenal (angol) – Paris Saint-Germain (francia) 2-0 (2-0)
  • gól: Havertz (20.), Saka (35.)
  • PSV Eindhoven (holland) – Sporting Lisboa (portugál) 1-1 (1-0)
  • gól: Schouten (15.), illetve Braganca (84.)
  • Slovan Bratislava (szlovák) – Manchester City (angol) 0-4 (0-2)
  • gól: Gündogan (8.), Foden (15.), Haaland (58.), McAtee (74.)
Bajnokok Ligája, BL
Borussia Dortmund, Sárga Fal, UEFA Maffia, szurkolók, molinó, Bajnokok Ligája, Celtic
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL, Leverkusen, Milan,
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Borussia Dortmund, Sárga Fal, UEFA Maffia, szurkolók, molinó, Bajnokok Ligája, Celtic
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL, Leverkusen, Milan,
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Borussia Dortmund, Sárga Fal, UEFA Maffia, szurkolók, molinó, Bajnokok Ligája, Celtic
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL
Bajnokok Ligája, BL, Leverkusen, Milan,
Bajnokok Ligája, BL

A BL új formátumában ligarendszerű alapszakaszt rendeznek, a 36 csapat egy tabellán szerepel, és valamennyi együttes nyolc mérkőzést játszik. Az első nyolc helyezett egyenesen jut a nyolcaddöntőbe, a 9-24. helyezettek oda-visszavágós párharcban küzdenek meg a 16 közé kerülésért, az utolsó 12 alakulat pedig kiesik.

Kapcsolódó cikkek

Meddig jutnak Szoboszlaiék?
A magyar futballszurkolók számára a Liverpool szereplése a BL-ben egy külön kupasorozatnak felel meg. Szoboszlai Dominik szereplése ugyanis sokkal kardinálisabb kérdés, mint az, hogy kié lesz a BL-trófea. Hacsak a kettő nem esik majd egybe, azaz a Liverpool megnyeri a legrangosabb kupasorozatot. A fogadók rendszerint szeretnek kisebb-nagyobb összegeket tenni a magyar válogatott csapatkapitányát felvonultató Vörösökre is. BL-meccsek fogadásaival kapcsolatos infók itt!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!