Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Ferencváros 1-0-ra nyert a francia élvonalban szereplő Nice ellen a Groupama Arénában, ezzel Pascal Jansen együttese megszerezte első győzelmét a megújult lebonyolítási rendszerű labdarúgó-Európa-liga alapszakaszának harmadik fordulójában.

A Ferencváros abban a reményben fogadta a Nice csapatát, hogy megszerzi első pontját, vagy pontjait az Európa-liga alapszakaszában. Előzetesen mindkét együttesnek égetően nagy szüksége volt a három pontra, hiszen a magyar bajnok egyaránt 2-1-re kapott ki a belga Anderlecht vendégeként és hazai pályán az angol Tottenhamtől, míg a francia élvonalban nyolcadik együttes előbb a Real Sociedaddal játszott 1-1-es döntetlent, majd a Lazio otthonában szenvedett 4-1-es vereséget.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Harmadik mérkőzését vívta az Európa-ligában a Ferencváros
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Ferencváros mindössze másodjára találkozott francia klubbal a nemzetközi kupaporondon, két éve az El csoportkörében előbb idegenben 1-0-ra verte az AS Monacót, majd hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott vele. A Nice ugyanakkor korábban még soha nem játszott tétmeccset magyar csapattal, ráadásul a francia együttes finoman fogalmazva sem várta jó formában az összecsapást, ugyanis egy hónapja egyszer sem tudott nyerni.

Már az összecsapás előtt fantasztikus volt a hangulat, a Népliget környékét már órákkal a kezdés előtt ellepték a zöld-fehér szurkolók, de érkeztek Nizzából is francia fanatikusok is. 

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Ezzel az élőképpel készültek a Fradi szurkolók
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Közel 20 ezren látogattak ki a Groupama Arénába, ahol már akkor felrobbant a stadion, amikor megérkeztek a játékosok melegíteni, majd a ferencvárosi B-közép fantasztikus élőképpel várta a csapatokat a meccs előtt, egész pontosan 1956-os forradalomról emlékeztek meg a szurkolók egy piros-fehér-zöld, középen lyukas magyar zászlóval és felcsendült a magyar himnusz is.

A Ferencváros edzője, Pascal Jansen igyekezett a legerősebb kezdőcsapatát felküldeni a pályára, azonban kisebb meglepetésre kimaradt a kezdőből a Fradi új igazolása, Matheus Saldanha, aki eddigi hét meccsén nyolcszor volt eredményes. A Fradi a Dibusz - Makreckis, Cissé, Gartenmann, Civic - Rommens, Abu Fani - Traoré, Zachariassen, Kady - Varga felállásban kezdett, míg a Nice a Bulka – A. Mendy, Lumpungu, Abdelmonem – Clauss, Boudaoui, Rosario, Louchet – Diop, Laborde, Guessand összeállításban lépett pályára.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Ibrahim Cissének nagy szerepe volt a Ferencváros vezető góljában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lendületesebben és jobban kezdte a mérkőzést a Fradi. A 7. percben Traoré tört be a tizenhatoson belülre, majd a léc alá tartó labdáját Bulka kapus ütötte szögletre. A 13. percben már Dibusznak is volt védenivalója, miután Diop lövését szedte ki hatalmas bravúrral a rövid alsóból. Aztán alig két perccel később felrobbant a stadion, ugyanis 

Romens szabadrúgását követően Cissé visszafelé fejelte a labdát, Bombitóról pedig a saját kapujába pattant a labda, így öngóllal szerzett vezetést a Fradi.

A hangorkán aztán néhány percre alábbhagyott, miután Diop és Rosario csúnyán összefejelt, előbbi pedig hosszas ápolásra szorult, de végül tudta folytatni a játékot és egy hatalmas turbánnal a fején visszajött a pályára. 

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Sofiane Diop, a Nice játékosa fejsérülése ellenére tudta folytatni a játékot
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fél óra elteltével ugyan a vendégek birtokolták többet a labdát, de gyakorlatilag semmi veszélyt nem tudtak jelenteni a rendkívül szervezetten védekező ferencvárosiak kapujára. A folytatásban többször is közel járt a Fradi a második gólhoz, de előbb Kady veszélyes szabadrúgását Marcin Bulka ütötte ki, majd a 45. percben egy remek kontra után a lengyel kapus óriási bravúrt mutatott be Abu Fani lapos lövésénél, így végül maradt az egygólos hazai előny a szünetre.

Óriási francia helyzettel kezdődött a második félidő, Guessand lövését viszont Cissé blokkolta. A következő percekben is a fölényben futballozó Nice irányította a meccset, de jól állta a sarat a ferencvárosi védelem, sőt rendre ott volt a veszély az ellentámadásokban: Traoré távoli lövésénél Bulkának kellett védenie, majd Varga Barnabás fejesét a gólvonal elől vágták ki a védők.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
A Fradi játékosai megdolgoztatták a Nice kapusát, Marcin Bulkát
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

A sok hibával és pontatlanul játszó franciák hármas cserével igyekeztek változtatni, de a 70. percben ismét a Fradi előtt adódott ordító gólhelyzet: a remek ütemben kiugró Traoré megpróbálta elgurítani a labdát a hosszú alsóba, de centiméterekkel kerülte el a kaput, ráadásul a becsúszó Varga Barnabás is épphogy lemaradt róla.

A következő perceket kicsit megnyomta a Nice, de igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A 80. percben aztán Varga helyére csereként beállt Saldanha, akit nagy üdvrivalgás fogadott. Három perccel később a brazil támadó kiugrott, Rosário pedig felrúgta, amiért a Nice holland védője piros lapot kapott, így az utolsó percekre emberelőnybe került a Fradi.

A hajrában elkeseredetten próbáltak támadni a franciák tíz emberrel is, de újabb gól már nem esett, így a Fradi 1-0-ra legyőzte a francia sztárcsapatot, és megszerezte első győzelmét az El-ben. 

Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló:
Ferencváros-Nice (francia) 1-0 (1-0)
Gólszerző: M. Bombito (15. perc - öngól)
Kiállítva: Rosario (84., Nice)

Dübörög az EL!
A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az  EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!