Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott dán válogatott csak 1-1-es döntetlent játszott a szlovén csapattal, amely legutóbb 2000-ben szerepelhetett Európa-bajnokságon. A dánok simán megnyerhették volna ezt a meccset, de sok helyzetet elszórakoztak, a meccs hajrájában pedig nagyot fordult a meccs képe, a szlovénok akár meg is fordíthatták volna a találkozót.

24 év után szerepelhet Európa-bajnokságon a szlovén csapat, amelynek az összeállítása elején és végén szerepel a legnagyobb név, azaz az Atlético kapusa, Jan Oblak és a Lipcse csatára, Benjamin Sesko.

A szlovénok az 

Oblak - Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza - Stojanovic, Cerin, Elsnik, Mlakar - Sporar, Sesko

összeállításban kezdtek, a túloldalon pedig ott volt az a Christian Eriksen, aki három évvel ezelőtt a hazai Eb-meccsükön esett össze, de sikerült az életét megmenteni, és ma már a Manchester United játékosaként tért vissza az Európa-bajnokságra.

Christian Eriksen mellett ott volt a klubtársa, Rasmus Höjlund is Kasper Hjulmand csapatában. A dánok a 

Schmeichel - Christensen, Anderson, Vestergaard - Bah, Hjulmand, Höjbjerg, Kristiansen – Eriksen - Wind, Höjlund

tizeneggyel futottak ki a stuttgarti meccsre.

Az eső 15 perc dán fölényt hozott, de nagy lehetőség nem alakult ki, majd Benjamin Sesko jobblábas lövése ment el kevéssel a dán kapu mellett. A 17. percben a nagy szlovén lehetőség után mégis a dánok szereztek vezetést, amikor egy gyors bedobás után Wind sarkazott középre és érkezett Christian Eriksen, aki spiccel a kapuba lőtt.

A dán középpályás az előző Európa-bajnokságon csapata első meccsén eset össze a pályán, ahol megmentették az életét, most pedig góllal tért vissza az Eb-re.

Slovenia v Denmark - EURO 2024
Christian Eriksen góllal tért vissza az Európa-bajnokságra
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A folytatásban is a dánok voltak a jobbak,  a szlovén csapat főleg kontrázni próbált. A dánok legjobbja Eriksen volt, aki fiatalkori önmagát idézte, mindenhol ott volt a pályán és több helyzetet is sikerült kialakítania, de vagy kapu mellé lőtt vagy a védők blokkoltak, egy veszélyes beadása után pedig majdnem öngólt vétettek a szlovén védők.

A második félidő elején megpróbálták megszerezni a második góljukat is a dánok, előbb majdnem megint öngólt vétettek a dánok, majd Höjlund közelről Oblakot találta telibe, a kipattanónál pedig a dán lövés egy dán játékost talált el. Eközben egyre veszélyesebbek lettek a szlovén kontrák, Cerin közelről fejelt kapu mellé, majd Sporar előtt adódott lehetőség egy szabadrúgást követően, de kapu mellé lőtt, igaz, mintha lesről indult volna.

Nem sokkal később Sesko lőtt egy óriási kapufát a tizenhatoson kívülről, majd a 77. percben egyenlítettek a szlovénok. Egy szlovén szöglet után a kipattanót lőtte vissza ballal Erik Janza, a megpattanó lövése pedig becsapta Kasper Schmeichelt, aki nem tudott védeni.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group C Slovenia v Denmark
Janza megpattanó lövése védhetetlenül pattant Schmeichel kapujába
 Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A 81. percben Sporar lövése pattant egy védőről az oldalhálóba, a hajrában pedig nagyot fordult a meccs képe, ugyanis közelebb került a második gól megszerzéséhez a szlovén csapat, de az eredmény már nem változott.

Este 21.00 órától pályára lép a csoport másik két csapata is, Anglia Szerbiával találkozik majd, amit ez a két csapat egy-egy ponttal várhat majd.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről