Élő közvetítés
Svájc
ÉLŐ
Olaszország
Vágólapra másolva!
A németországi torna egyetlen újonca, a foci-Eb-k történetének 36. csapata, Georgia is bemutatkozott az Európa-bajnokság ötödik játéknapján, amikor utolsóként az F csoport csapati is pályára léptek. Az esélyesebbnek tartott törökökkel a torna eddigi legjobb meccsét játszották, de a rutinosabb csapat gyönyörű gólokkal végül 3-1-re megnyerte a meccset.

A meccs előtt óriási felhőszakadás áztatta a meccsnek otthont adó Dortmundot, amit nem viselt jól a Signal Iduna Park, ahol a manchesteri Old Traffordhoz hasonló vizesésekben gyönyörködhettek a korán érkező drukkerek.

A georgiaiak a Nemzetek Ligája helyezésükkel kivívott pótselejtezőn, a görögök elleni tizenegyespárbaj megnyerésével jutottak ki a tornára, és a világbajnok Willy Sagnollal a kispadon komolyabb tervei vannak annál, mint, hogy csak a pályáról nézzék a többieket. A török elleni kezdőben nem csak a korábbi Fradi-játékos Lasha Dvali volt ott, hanem a Napoli szupersztárja, Hvicsa Kvarachelia is, míg a kispadon ott ült a korábbi remek NB I-es csatár, Budu Zivzivadze is.

A túloldalon Vincenzo Montella tizenegyében egyértelműen az olasz Internazionale középpályása, Hakan Calhanoglu, és a Real Madrid ifjúk sztárja, Arda Güler volt a két sztárjátékos, de a Juventus játékosa, Kenan Yildiz is ott volt a gyepen. A kispadon pedig a BL-döntős, Dortmundba haza járó, Saliz Ozcan is bevetésre várt tizenöt török között.

Első félidő

A meccset egy kiadós szurkolói bunyó is megelőzte, azaz parázs hangulatra lehetett számítani a mérkőzésen. A találkozó érdekessége volt egy argentin bíró, Facundo Tello fújta a sípot.

A 6. percben Calhanoglu szöglete után Ayhan fejelhetett kapura, nem sokkal tévesztette el a célt. Öt perccel később ismét a gelsenkircheni születésű középpályás volt a főszereplő, egy okosan visszatett labdát lőtt el 16-ról, de nem volt szerencséje, mert a jobb kapufáról nem pattant be a labda, csak végig gurult a gólvonalon.

török válogatott, Kaan Ayhan
Kaan Ayhan (22) volt az első negyedóra főszereplője
Fotó: AFP

Egy perccel később jött az első georgiai helyzet, ekkor Mekvabishvili megpattanó lövését védte nem kis bravúrral a török kapus, Mert Günok. A törökök komoly mezőnyfölényben játszottak, 70 százalékban birtokolták a labdát az első félórábn, és a 25. percben ennek meg is lett az eredménye: egy beadást rossz helyre fejelt a georgiai védelem, a jó helyen érkező Mert Müldür pedig 16 méterről kapásból irtózatosan kilőtte a bal felső sarkot.

Másfél perccel újabb gólt rúgtak a törökök, de a videobíró megerősítette, ami első pillantásra is sejthető volt: Yildiz lesen volt az utolsó passznál.

És, ami nem sikerült (másodszor) a törököknek, az sikerült a georgiaiaknak: 

a 33. percben Kocsorasvili gyönyörű csele után Mikautadze lőtt öt méterről a rövid alsó sarokba az ellenkező irányba ellépő Mert Günok mellett. Történelmi találat volt, hiszen az volt Georgia első gólja nagy tornán.

A történelmi meccset ide kattintva tudja megnézni.

Georgia, fociválogatott, foci-Eb, Mikautadze
Méretet vesznek Georgesz Mikautadze  aranycipőjéhez
Fotó: AFP

A 35. percben pedig akár a vezetést is megszerezhette volna a kaukázusi csapat, ha a gólszerző estében csak egy kicsivel is pontosabb. Az előzetesen vártnál sokkal jobb volt a meccs, mondhatni, az Eb egyik legjobb félidejét láthattuk.  

Második félidő

Éppen, amikor már kezdtük hiányolni Kvarakhcelia villanásait, a Napoli sztárja remek passzal hozta helyzetbe Mikautadzét az 52. percben, a Metz támadójának lövésébe azonban két török védő is belevetődött. Az 57. percben Hakan Calhanoglu végezhetett el szabadrúgást 23 méterre a georgiai kaputól, 

és a Valenciában védő Mamardasvilinek kisebb bravúrt kellett bemutatnia a középre tartó, de szitáló bomba után. 

Az újoncnak is megvoltak a lehetőségei, de a 65. perc végén villant a Real Madrid tinisztárja, Arda Güler 23 méterről jobbról irgalmatlan erővel, csodálatosan lőtte kis jobb felső sarkot! Megint a törököknél volt ezzel az előny, 2-1-re vezettek.

foci-Eb, török válogatott, Arda Güler,
Arda Güler várja ünneplésre a csapattársakat a fantasztikus gólja után
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Arda Güler csodálatos tekerését egyszerűen muszáj látni! Ráadásul a török tinédzser elvette a legfiatalabb debütáló Eb-gólszerző címét a 2004-es tornán bemutatkozó Cristiano Ronaldótól.

A 70. percben kis híján megint egyenlítettek a georgiaiak (pillanatokkal azután, hogy a törökök elpuskáztak egy ziccert), egy gyönyörű átemelős csel után Kocsorasvili emelt a felső lécre. A törökök ettől függetlenül többet birtokolták a labdát, és talán egy fokkal közelebb is álltak az újabb gólhoz a 75. perc után. 

Willy Sagnol ahogy játékosként, úgy kapitányként sem ijedős, a 85. percben Zivzivadzét is pályára küldte az egyenlítés reményében.

A 87. percben a kitámadó georgiaiakat megkontrázták a törökök, de Yazici közeli fejesét óriási bravúrral védte Mamardasvili. A hatperces hosszabbításban Kavarkhcelia beadása után Mitautadze még lyukat rúgott, Kocsoraisvili pedig hét méterről a jobb kapufa mellé lőtte spiccel a labdát. Óriási helyzet volt az egyenlítéshez! És jött még egy, mert a ráadás hatodik percében egy baloldali szöglet után kapufát rúgtak, majd a kipattanó utáni lövést fejjel blokkolta Akaydin.

A szöglethez felfutó Mamardasvili elől ragadt, a törökök labdát szereztek, Aktürkoglu pedig végig száguldott a pálya kétharmadán, és 30 méterről az üres kapuba gurított, lezárva az Eb eddigi legjobb meccsét.

Eredmény, F csoport, 1. forduló:
Törökország - Georgia 3-1  (1-1)
Dortmund, 80 ezer néző, v.: F. Tello (argentin)
gól: Müldür 25., Güler 65., Aktürkoglu 90+7., ill. Mikautadze 32.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről