Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Amikor a labdarúgás történetének legemlékezetesebb pillanatairól beszélünk, akkor általában hajlamosak vagyunk a győztes gólt szerző hősökről megemlékezni. A focit persze gólra játsszák, de rengeteg olyan felejthetetlen pillanat volt a sportág történetében, amikor valaki egy gólt akadályozott meg, később pedig ennek köszönhette a csapata, hogy megnyert egy trófeát. Következő cikkünkben most felelevenítünk néhány olyan ikonikussá vált góltalan pillanatot, amely nagyban hozzájárult a labdarúgás történetének alakulásához.

Louis van Gaal, a holland válogatott korábbi szövetségi kapitánya a 2022-es katari világbajnokság után meglehetősen merész kijelentést tett Argentína vb-győzelme kapcsán. A legendás edző szerint előre meg volt írva, hogy Lionel Messinek világbajnokként kell befejeznie a pályafutását.

Van Gaal szerint Messi miatt megbundázták a katari vb-t
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

„Nem akarok túl sokat beszélni róla. 

Ha megnézzük, hogy Argentína hogyan kapta a gólokat, és mi hogyan kaptuk a gólokat, hogy néhány argentin játékos hogyan ment át egy határon, mégsem kapott érte büntetést, szóval szerintem kijelenthető, hogy az egész előre meg volt írva"

 – mondta a korábbi holland szövetségi kapitány a NOS-nak adott interjújában, majd arra a kérdésre, hogy pontosan mit értett ez alatt, Van Gaal azt mondta:

Mindent komolyan úgy gondolok, ahogy mondom. Messinek mindenképp világbajnoknak kellett lennie

 – tette hozzá az edzősködéstől azóta visszavonult szakember. 

Martínez nagy pillanata nyerte meg a vb-címet, nem Messi

Van Gaal szavai nyilván hozták a kattintásokat a világbajnokság után, azonban a holland edzőlegenda kijelentése több helyen is megbicsaklik. Az egyik ok, hogy a hollandok az argentinok elleni negyeddöntőben a találkozó 100. percében egyenlítettek. Ha Messivel akartak volna vb-t nyeretni, akkor a botrányairól elhíresült Antonio Mateu Lahoz játékvezető nem hosszabbított volna ennyit.

A másik ok pedig maga Emiliano Martínez. Az argentin kapus talán minden idők legnagyobb védését mutatta be a katari világbajnokság döntőjében, melyen az argentin válogatott diadalmaskodott a franciák fölött. A hosszabbításba torkolló találkozó 3-3-as döntetlenre állt, a játékvezető még három percet rátett a hosszabbításra. A 123. percben aztán Randal Kolo Muani kapott egy kiugratást, amivel ziccerbe mehetett, de Martínez egy elképesztő spárgázással védeni tudta a francia támadó lövését, ezzel pedig életben tartotta a csapatát a tizenegyespárbajra – ott pedig szintén sikerült bemutatni egy kulcsfontosságú védést, amivel örökre beírta magát a futball történelemkönyvébe. 

Martínez bravúrját Buenos Airesben meg is örökítették egy falfestményen
Fotó: AFP/Maic Bruera

A megnyert vb-döntő után nyilván az volt a narratíva, hogy a fináléban két gólt szerző Lionel Messi most már vitathatatlanul minden idők legjobbja, hiszen megnyerte a labdarúgás legfontosabb trófeáját, de a nyolcszoros aranylabdás sosem ért volna fel a csúcsra, ha nincs Emiliano Martínez földöntúli bravúrja. 

Casillas nélkül Iniesta sem lehetett volna a spanyolok hőse

2010. július 11-én a spanyol válogatott 0-0-s rendes játékidőt követően Andrés Iniesta hosszabbításban lőtt góljával legyőzte a holland csapatot a dél-afrikai világbajnokság döntőjében. A találkozó sokaknak a korábbi Barcelona-klasszis góljáról marad emlékezetes, de a győzelem kulcsa a csapatkapitány Iker Casillas volt, aki a fináléban bemutatta minden idők egyik legnagyobb védését.

0-0-s állásnál, a finálé 62. percében Arjen Robben kapott remek indítást Wesley Sneijdertől, és egy az egyben vezethette a labdát Iker Casillasra. 

98556332
Iker Casillas élete védését mutatta be a 2010-es vb-döntőben
Fotó: AFP/Franck Fife

A holland támadó megnézte magának a kapu jobb oldalát, a spanyol kapus el is dőlt balra, de otthagyta a lábát, amiben elakadt labda. Ha nincs Casillas, a hollandok szereznek vezetést, és először lehettek volna világbajnokok.

Ha három centiméterrel feljebb lövöm a labdát, bemegy. A mérkőzés után azt gondoltam, meg kellett volna kerülnöm őt, de amikor visszanéztem, úgy éreztem, jól határoztam. Casillas úgy döntött, hogy balra mozdul el, de végül kitette a lábát a másik irányba. Ha ismét lehetőségem nyílna, ugyanígy csinálnám, csak három centiméterrel feljebb lőném

 – mondta Robben élete legnagyobb kihagyott helyzetéről.

Ezt követően nem esett gól a rendes játékidőben, a spanyolok pedig a hosszabbításban Andrés Iniesta góljával megnyerték a mérkőzést, és történetük első világbajnoki trófeáját.

A cserekapusa miatt lett bajnok a Manchester City

Május 14-én az angol labdarúgó-bajnokság 34. fordulójából bepótolt mérkőzésen a címvédő Manchester City 2-0-ra nyert a Tottenham Hotspur otthonában, ezzel Pep Guardiola együttese egy meccsel a vége előtt a tabella élére állt, és óriási lépést tett a bajnoki cím felé. A találkozó nem vonul majd be a klasszikusok közé, mégis volt egy jelenet, amit még évtizedek múlva ismételni fognak, mégpedig a cserekapus parádéja, aminek köszönhetően a Manchester rendkívül közel került ahhoz, hogy történelmet írjon Angliában.

A találkozó előtt a képlet rendkívül egyszerű volt: az ötödik helyen álló Tottenham csak egy győzelemmel tarthatta életben a Bajnokok Ligája-álmait, míg a második Manchester Citynek győznie kellett ahhoz, hogy a tabella élére ugorjon egy fordulóval a vége előtt. A mérkőzés pikantériája az volt, hogy a listavezető Arsenal 20 éve nem nyert bajnokságot, most pedig az ősi rivális Tottenham tehette volna meg azt a szívességet, hogy valóra váltja az Ágyúsok álmát. Ehhez már egy döntetlen is elég lett volna, ráadásul a Spurs remekül futballozott a meccsen, és minden esélye megvolt arra, hogy pontot raboljon a Citytől. 

Pep Guardiola
Centiken múlt Pep Guardiola csapatának bajnoki címe
Fotó: AFP/Darren Staples

A címvédő City az 51. percben Erling Haaland góljával megszerezte a vezetést, de a Tottenham meccsben maradt és folyamatosan ment előre. Ráadásul Pep Guardiola csapata óriási bajba is került, amikor az argentin világbajnok Cristian Romero brutálisan leütközte a City kapusát, a brazil Ederson Moraest, akit fejsérülés miatt percekig ápolni kellett.

A dél-amerikai kapus folytatni akarta a játékot, de Guardiola nem kockáztatott, így a 69. percben lekapta a pályáról Edersont, aki óriási patáliát rendezett, a helyére pedig beküldte a 31 éves Stefan Ortegát, aki végül a bajnokcsapat hőse lett. A 31 éves kapus a beállása után több nagy bravúrt is bemutatott, a legnagyobbat pedig a 86. percben, amikor egy kontratámadás végén a Spurs támadója, Szon Hungmin vezethette rá egy az egyben a labdát, de a német kapus egy elképesztő spárgázással kivédte a dél-koreai támadó ziccerét. 

A kihagyott helyzet után a City azonnal növelte az előnyét, így 1-1 helyett 2-0-ra nyert a címvédő, amivel óriási lépést tett a bajnoki cím felé, miközben a döntetlennel tulajdonképpen elbukta volna a Premier League-et. Guardiola csapata aztán az utolsó fordulóban papírforma győzelmet aratott a West Ham United ellen, ezzel a Manchester City lett a Prmier League történetének első csapata, amely sorozatban négy bajnoki címet nyert.

Ortega megmentett minket, máskülönben az Arsenal bajnok lett volna. Tudják, hogy Szon hányszor büntetett meg minket az elmúlt hét-nyolc évben? Azt mondtam magamban, hogy nem, nem történhet meg megint! De Stefan bemutatott egy hihetetlen védést. Tehetséges ebben. Az egy az egy elleni szituációkban az egyik legjobb kapus, akit életemben láttam. 

Megvan benne a német kultúra. Állva marad, nem dől el. Elképesztően jó. A klub hihetetlen döntést hozott, hogy idehozta őt” – mondta Guardiola a 31 éves kapusra, aki 2022 nyarán a német Arminia Bielefeldtől érkezett a világ egyik legjobb csapatához. 

Stones tehet róla, hogy Klopp csak egy bajnoki címmel távozott

A 2018/19-es szezonban is elképesztő csata volt a bajnoki címért a Manchester City és a Liverpool között a Premier League-ben. A bajnoki címet végül Pep Guardiola csapata húzta be, méghozzá egyetlen ponttal megelőzve Jürgen Klopp együttesét. 

A két csapat a 21. fordulóban Manchesterben találkozott a szezon során másodszor, a Liverpoolnak ekkor hét pont volt az előnye a City előtt. Mivel a meccset januárban rendezték, és a bajnokságnak kis híján még a fele hátra volt, senki nem gondolta, hogy ekkora jelentősége lesz a találkozónak, sem annak, ami a 17. percben történt. 

Klopp és Guardiola csapata óriási csatákat vívták egymással
Fotó: AFP/Paul Ellis

Akkor az egyiptomi Mohamed Szalah remek labdát tálalt a leshatárról kilépő Sadio Mané elé, a szenegáli támadó ziccere azonban a jobb kapufán csattant. Jött viszont a kipattanó, amire Mané megpróbált rástartolni, de érkezett Ederson Moraes, a Manchester City kapusa és a csapattársa, John Stones is. Az angol válogatott védő egy suta mozdulattal megpróbálta kibikázni a labdát a kapu előteréből, de pont Edersont találta telibe, így a labda visszapattant a kapu irányába, és szabad szemmel mindenkinek úgy tűnt, hogy át is haladt a gólvonalon, azonban Stones egy elképesztő mozdulattal ki tudta kanalazni, később pedig a gólvonal-technika megerősítette, hogy a labdának 11 milliméter hiányzott ahhoz, hogy túljusson a gólvonalon. 

Megpróbáltam mindent bevetni. Örülök, hogy ilyen gyorsan reagáltam, halottam, hogy nem sokon múlt 

mondta Stones, aki hozzátette azt is, hogy az ilyen dolgok meg tudják változtatni a meccs menetét.

Szabad szemmel mindenki úgy látta, hogy Stones a gólvonalon túlról rúgta ki a labdát
Fotó: Manchester City/X

 Az angol válogatott védő nem a levegőbe beszélt, ugyanis a mentése után a Manchester City szerzett vezetést, 2-1-re meg is nyerte a rangadót és négy pontra felzárkózott a Liverpool mögé.

A hátra lévő 17 mérkőzésen még 51 pont volt megszerezhető, ebből a Manchester City egy egészen elképesztő futással (16 győzelemmel és egy vereséggel) 48 pontot gyűjtött, míg a Liverpool "csak" 43-at zsebelt be, így a szezon végen a Manchester City egy ponttal előzte meg a Liverpoolt, és 

a mai napig, ha szóba kerül az az idény és az, hogy mi jelentette azt a nüansznyi különbséget a két csapat között, akkor mindenki John Stones mentését említi. 

A Liverpoolból közel kilenc év után távozó Jürgen Klopp "csak" egy bajnoki címet tudott nyerni a Premier League-ben, de azt sokan elfelejtik, hogy a Pool a 2018/19-es szezonban és a 2021/22-es szezonban is csak egy ponttal maradt le a bajnoki címről, miközben annyi pontot (97, 92) halmozott fel, amivel szinte a világ bármelyik bajnokságában első lőtt volna. 

De a labdarúgás azért is az emberek egyik kedvenc sportja, mert óriási benne a szerencsefaktor. Egy kapus elképesztő bravúrja, vagy egy védő hihetetlen tisztázása nélkül teljesen máshogy alakulnának a fejezetek a labdarúgás történelemkönyvében. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről