Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A hazai sajtó elsősorban John O'Shea ideiglenesen megbízott szövetségi kapitány jövője szempontjából elemezte az ír labdarúgó-válogatott 2-1-es győzelmét az Európa-bajnokságra készülő magyarok felett, de külön kiemelték Szoboszlai Dominikot is.

Az Irish Times azt emelte ki a tudósításában, tisztességesnek nevezve a győzelmet, hogy a nemzeti együttes hosszú idő után először nyert egy nemzetközileg elismert csapat ellen tekintve, hogy az Eb-selejtezőkön csak Gibraltárt tudta felülmúlni, majd a márciusi barátságos találkozókon is nyeretlen maradt - írja az MTI. A lap felidézte, hogy Magyarország a győzelemért támadott, de az eladott labdával megiramodó Troy Parrott - aki 2022 szeptemberében hasonló szituációban elhibázta a ziccerét Skócia ellen - megszerezte a meccset eldöntő gólt. A skótok ellen 2-1-es ír siker helyett végül a szigetországi rivális nyert 2-1-re, most viszont a Tottenham Hotspur által a holland Excelsiornak kölcsönadott csatár nem hibázott. A cikk azért megjegyezte, hogy a lövés nem volt igazán jó, Dibusz Dénes beleért, de a labda végül a hálóba vágódott.

"Az érzelmek túlcsordulása. Puszta lelkesedés és megkönnyebbülés" - így jellemezte a győztes pillanatot a lap, amely megemlítette a magyar szurkolók lelkes buzdítását is, a győzelmet pedig O'Shea jövőjét tekintve nevezte fontosnak.

A beszámoló szerint Szoboszlai Dominikot külön kiemelte a cikk, mint a mezőny legjobbját, aki tarthatatlan volt. Azt írják, 

a magyar csapatkapitány olyan szabadsággal futballozhat a pályán, mint Francesco Totti fénykorában.

A Liverpool sztárjának csatáját a másik csapatkapitánnyal, Séamus Colemannel pedig mini Mersey-parti derbiként jellemezte tekintve, hogy utóbbi az Everton futballistája.

Írország-Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzés
Szoboszlai Dominik (b) és az ír Seamus Coleman az Írország - Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. június 4-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Irish Daily Mirror szerint O'Shea-nek három meccs alatt sikerült "radikálisan megváltoztatnia" az ír válogatott játékát. "Ez nem azt jelenti, hogy Parrott gólja automatikusan meghosszabbította O'Shea szerződését, de a 2024-es Eb-résztvevő ellenfél elleni győzelem mindenképpen megerősítette az ideiglenes szövetségi kapitány pozícióját" - írta a napilap, amely szerint döntetlen esetén "nem lettek volna okosabbak" a jövőt illetően.

Az újság azért is tartja különösen értékesnek a sikert, mert a magyar válogatottat sötét lónak nevezte a jövő pénteken rajtoló Eb-re vonatkozólag, amit a dublini játéka igazolt is, mert egyértelmű fölényben futballozott és háromszor annyi lövése volt, mint a hazaiaknak.

Szoboszlai mellett Kerkez Milost emelte ki az Irish Daily Mirror, amely szerint a Bournemouth baloldali védőjét a Manchester United figyeli - a keddi meccs alapján "nem nehéz látni, miért".

A dublini 2-1-es vereséget követően a magyarok szombaton a debreceni Nagyerdei Stadionban tartják a kontinensviadal főpróbáját az izraeli csapat ellen.

Mindent egy helyen az Eb-ről