Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
14 meccse tartó veretlenségét hagyta ott Írországban a magyar labdarúgó-válogatott, amely kedden este 2-1-es vereséget szenvedett Dublinban. A felkészülési meccset látva sok kérdés megfogalmazódott az emberben. Nagy baj persze nincs, de tíz nap múlva ennek a csapatnak csúcsformában kellene focizni.

Valamikor a második félidő elején fogalmazódott meg bennem a gondolat: 

ennél a meccsnél egy komolyabb edzés is jobban esne a magyar labdarúgó-válogatottnak. 

A dublini mérkőzés jelentős részében egyik csapatnak sem volt komoly kedve focizni. Az írek nem jutottak ki az Európa-bajnokságra, játékosaik gondolatban már valamelyik tengerparton járhattak. A mieink június 15-én Kölnben Svájc ellen Eb-meccset játszanak, nem most kell a csúcsforma. Az is az ember eszébe jutott, hogy egy edzésen sokkal kisebb az esélye annak, hogy sérülés történjen.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik közepesen focizott
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Már-már olybá tűnt fel, hogy meglesz a szalonremi, az 1-1. Ezzel azt hiszem mindenki elégedett lett volna, mi pedig behúzattuk volna a 15. rovátkát is, mert tovább nőtt volna a veretlenségi sorozata a magyar nemzeti csapatnak. 

Ám a meccs utolsó percében egy bődületes hibasorozat után az írek szerezték meg a vezetést és a győztes gólt.

Az előzmény: a magyarok végeztek el szögletet, azaz semmi sem utalt arra, hogy ebből az akcióból mi kapunk gólt. Mégis, pár szerencsétlen mozdulat és egy elég nagy védelmi hiba az írek győzelmét hozta el.

A dublini edzőmeccs után sem lettünk sokkal okosabbak. A kapuskérdés továbbra is nyitva van, de azért a kezdőcsapat sokat mondó: Marco Rossi vélhetően már letette a voksát Gulácsi Péter mellett. (Ezt nem azért írjuk, mert Dibusz a végén kapott egy gólt, ennek nincs sok köze ehhez.)  A Magyar Nemzet helyszíni tudósítójának Dibusz Dénes így beszélt: "Magunkat vertük meg, hiszen a végén eléggé összehoztuk a második gólt – jelentette ki Dibusz.

Próbáltunk lejátszani egy szögletet, beleblokkoltak egy lövéskísérletbe, ami után még meg szerettük volna játszani a labdát, sajnos abba is beleblokkoltak, így gyakorlatilag ketten vezették rám a labdát a pálya közepétől. És akkor még az a szerencse sem volt meg, hogy tudjak hárítani, mert úgy perdült fel a lábamról a labda, hogy a kapuba jutott. 

Több fifti-fifti szituációból rosszul jöttünk ki, és ha bármelyikből jól jövünk ki, akkor nem ez lesz a vége."

Dibusz Dénes azt is elmondta, hogy ő és Gulácsi Péter már tudja, mi lesz Marco Rossi döntése a kapuskérdésben. Azt viszont még senki sem tudja, hogy a szövetségi kapitány mikor osztja meg végleges döntését.

Enné azért vannak fontosabb kérdések is, amelyek a dublini meccs kapcsán felbukkantak. Az első, hogy az írországi teljesítmény mennyire volt tudatosan visszafogott a magyarok részéről? 

Marco Rossi nyilatkozatát elnézve, aligha az volt a cél, hogy a meccs nagy részét lelötyögjük.

Ez már azért is érdekes, mert az első Eb-csoportellenfelünk, Svájc igazi erődemonstrációt tartott kedden Észtország ellen. Svájc 4-0-ra nyert, s nem úgy tűnt, hogy a helvétek szövetségi kapitánya visszafogott produkciót kért volna. Persze nagy és örök igazság, hogy nem most kell csúcsformában lenni, de elnézve a svájciak játékát, ők pár lépéssel közelebb vannak ehhez, mint a mieink. Rossi mindazonáltal a helyszíni sajtótájékoztatón közepesnek minősítette a csapat egyetlen világsztárjának, Szoboszlai Dominiknek a teljesítményét. Ezzel a mondattal inkább pozitívan állt hozzá a magyar középpályás szürke játékához.

SALLAI Roland; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik és Sallai Roland Dublinban
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ugyanakkor a dublini vereség nem azt jelenti, hogy minden eddigit a kukába kell dobni. Nem. De észre kell venni azokat a jeleket, amelyeket nehezen lehet biztatónak nevezni 10 nappal az első Eb-meccs előtt. 

Ilyen például, hogy Varga Barnabás formája mintha visszaesett volna - a dublini meccsen észre sem lehetett venni, hogy ő is a pályán van.

Hogy ez csak pillanatnyi formahanyatlás vagy tartós zuhanás? Reméljük, az első. 

Aztán ott van még 

Szalai Attila helyzete, aki 42 sorozatban kezdőként lejátszott meccs után most először maradt ki a csapatból.

Ez számára figyelmeztető jel kell, hogy legyen, mert Szalai ebben az évben a Bundesliga két csapatában is csak a padot melegítette. Ugyanakkor a helyén játszó Dárdai Márton sem teljesen egészséges - ahogy erről Rossi a meccs utáni sajtótájkoztatón is szólt.

Ami mellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni, az a magyarok igen erőteljes verbális focija, azaz dumában és reklamálásban a kedd esti meccsen nagyon jók voltunk. 

A mérkőzést a tévében közvetítő Hajdú B. István ezt - teljes joggal - többször is szóvá tette. 

Ezzel a magatartással senkinek sem leszünk szimpatikusak, főleg akkor nem, ha nem is nyerjük meg a meccset. A dublini vereséget fogjuk tehát fel időben jött pofonnak, olyannak, amely szépen visszaránthatja a földre a magyarokat.

S ha ez így lesz, akkor hamarosan tényleg lesznek még szép napjaink. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről