Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Minden nagy tornának megvan a maga nagy sztorija, a németországi foci-Eb-n a szlovák válogatott védője, Vernon De Marco sztorijából íródik a legszebb mese. Későn kezdett focizni, még később lett profi, nem akármilyen körülmények között, most pedig az egykori szállodai pincér a belga válogatott ellen léphet ki a rivaldafénybe.

A futball valóban mindenkié, és tényleg valóra lehet általa váltani még a legvadabb álmokat is. Ennek a kissé nyálas közhelynek élő bizonyítéka Vernon De Marco, a szlovák válogatott argentin születésű hátvédje, aki a védelem közepén és bal szélén is tud játszani, ha arra van szükség.

De Marco az argentínai Cordóbában született 1992-ben, és tíz éves volt, amikor a családja hazájukat elhagyva Európa felé vette az irányt. Némi helykeresés után Ausztrián keresztül jutottak el Mallorcára. Ausztria azért fontos állomás, mert, mint azt a Marca spanyol sportlapnak elmondta, 12 éves korában itt ismerkedett meg a focival, addig inkább a kosárlabda volt a kedvence.

Szállodából a szlovák ligába

Spanyolországban is folytatta a focit, de a negyedosztálynál tovább nem jutott. A Costáncia nevű klubtól kapott szerény, 225 eurós fizetés (ma ez kb. 110 ezer forint, akkoriban jó, ha 70 ezer forint volt), ahogy De Marco mondja, még a gázszámlára sem volt elég, nemhogy a rendes életre. 2011-ben úgy döntött, hogy önálló életet kezd, és ugyan továbbra is focizgatott, beállt pincérnek egy mallorcai szállodába.

2012-ben aztán jött a váratlan fordulat, pedig már éppen arra készült, hogy végleg felhagy a focival.

Emlékszem, egy szerdai nap volt, este 11 óra körül, egy haverommal ültünk a moziban, amikor hívott az ügynököm, hogyha még akarok focizni, akkor lenne itt egy ajánlat a szlovák másodosztályból. Meg kellett néznem a térképen, hogy miről beszél

- ismerte be.

Élete legjobb döntése volt

A nagymihályiak, azaz a Zemplin Mihalovce ajánlata meggyőzte, aláírt, és 2015-ben már feljutást ünnepelhetett a csapattal szlovák élvonalba. Ahol 2016-ban kölcsönvette, majd 2017-ben végleg megvásárolta északi szomszédunk sztárcsapata, a Slovan Bratislava. Egy híján száz bajnoki meccset játszott a kék-fehéreknél, ahonnan két poznanin kölcsönjáték után 2023-ban köszönt el, azóta az arab emirtásokbeli Hatta focistája. 

Teljesítményével viszont felhívta magára a szlovák szövetség figyelmét, így állampolgárságot kapott, 2021-ben pedig az első válogatott meghívó is megérkezett. 

A Málta elleni bemutatkozás tökéletesre sikerült, hiszen a 6-0-s sikerből De Marco is kivette a részét egy góllal.

"Hihetetlen pillanat volt, fel sem fogtam, hogy mi történik velem, olyan volt, mintha álmodnám az egészet. Hihetetlen volt, hiszen tényleg annyiszor álmodtam erről pillanatról, és íme, most valóra vált" - mondta a spanyol lapnak.

Most pedig már az Európa-bajnokságon mutatkozhat be, amennyiben Francesco Calzona is úgy gondolja. Ha így lesz, akkor nem lesz könnyű dolga, ugyanis olyan sztárokat kellene megállítania, mint Romelu Lukaku, Leandro Trossard, Jeremy Doku, Johan Bakayokon és Lois Openda.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről