Vágólapra másolva!
A címvédő Argentína után másodikként Kolumbia válogatottja jutott be a labdarúgó Copa América fináléjába, miután a második elődöntőben legyőzte Uruguay együttesét.

Az egyesült államokbeli Copa América első elődöntőjében a világbajnok és címvédő argentin válogatott 2-0-ra győzött Kanada ellen, így Lionel Messiék várhatták a döntőbeli ellenfelüket. A másik ágon, magyar idő szerint csütörtökön hajnalban a szűk két és fél év (az elődöntő előtt 27 mérkőzés) óta veretlen Kolumbia a negyeddöntőben Brazíliát kiejtő Uruguay ellen lépett pályára Charlotte-ban. Mindkét válogatott három győzelemmel és egy döntetlennel jutott el a legjobb négy mezőnyéig, és mindkét együttes kispadján argentin szakember ült. Sem Néstor Lorenzo, sem pedig Marcelo Bielsa kezdőcsapatában nem volt meglepetés – az uruguayiaknál Nahitan Nández eltiltás, Ronald Araújo sérülés miatt hiányzott.

Uruguay v Colombia - CONMEBOL Copa America USA 2024, Copa América, Kolumbia, válogatott
Óriási küzdelmet láthatott az észak-karolinai közönség az Uruguay–Kolumbia Copa América-elődöntőn
Fotó: Getty Images via AFP / 2024 Getty Images

Uruguay gólhátrányban, de emberelőnyben mehetett a Kolumbia elleni meccs szünetére

A kolumbiai válogatott kezdte támadóbb szellemben a találkozót, de Jhon Arias, Jhon Córdoba és Daniel Muñoz próbálkozása is elkerülte a kaput. A 17. percben Darwin Núñez veszélyeztetett a túloldalon, ám miután ziccerbe verekedte magát, 15 méterről csúnyán a kapu mellé lőtt. A liverpooli csatár tíz perccel később is nagy helyzetbe került, ám ekkor is pontatlanul célzott. A nagy iramú mérkőzést sokszor szakították meg kisebb-nagyobb szabálytalanságok, reklamálások és ápolások, Rodrigo Bentancurt kényszerűségből le is kellett cserélni a 34. percben. Öt percre rá aztán 

Kolumbia James Rodríguez szöglete után megszerezte a vezetést: Jefferson Lerma négy méterről fejelt a kapuba – Rodrígueznek ez már a rekordot jelentő hatodik gólpassza volt az idei tornán. 

Az első félidőben ezen kívül két, kaput eltaláló próbálkozás volt a hajrában, de az uruguayi Sergio Rochet mindkétszer védett, így 1-0 volt az állás a szünetben – ám a ráadásban Uruguay emberelőnybe került Muñoz kiállítása miatt, amelyet óriási felháborodás váltott ki kolumbiai részről, ugyanis a mexikói játékvezető jóval később mutatta fel a második sárga lapot, mint ahogyan a szabálytalanság (Manuel Ugarte lekönyöklése) megtörtént.

Uruguay v Colombia - CONMEBOL Copa America USA 2024, Copa América, Kolumbia, válogatott
Ezzel a góllal szerzett vezetést a kolumbiai válogatott Uruguay ellen
Fotó: AFP

Alig volt futballra emlékeztető jelenet a második félidő elején, Uruguaynak semmi nem jött össze

A második játékrész elején rögtön érződött a létszámkülönbség, hiszen Uruguay óriási nyomás alatt tartotta a kolumbiai védelmet, ám a beadások és a befejezések rendre borzalmasan sikerültek Bielsa tanítványainak. A kolumbiaiak látszólag az időt is próbálták húzni, ám ez César Arturo Ramos játékvezetőt nem igazán foglalkoztatta: az 55. percben Richard Ríos fájdalmas arccal a földre került, és meg is állt az akció, ám 

miután a bíró önszántából úgy ítélte meg, hogy "úgysincsenek komoly fájdalmai", folytatásra kérte a csapatokat, miközben Ríos még a földön feküdt. 

Nem Ramost igazolták az ezután történtek, ugyanis a kolumbiai középpályást végül mégis hosszas reklamálás és ápolás után hordágy társaságában kellett levinni, és lecserélni.

A rugdosódás folytatódott mindkét részről, sorra szakadt meg a játék szabálytalanságok miatt, amelyből végül összesen 24 (sárga lapból pedig 8) volt a meccsen. Uruguay először a 68. percben talált kaput, de Nicolás de la Cruz nem okozott gondot Camilo Vargas kapusnak; majd nem sokkal később a csereként beállt Luis Suárez lövése pattant ki a kapufáról. Ezt leszámítva azonban ugyanúgy folytatódtak a rosszabbnál rosszabb kísérletek és beadások a mezőnyfölényben futballozó uruguayi válogatott részéről, mint a félidő elején. A tíz emberrel védekező Kolumbia pedig amikor csak tudta, húzta az időt, labdaelrúgásokkal és látványos fetrengésekkel. A céljukat azonban elérték a második játékrészt két (hajrábeli kontra végén kialakított) lövéssel és 22 százalékos labdabirtoklással záró 

kolumbiaiak, megőrizték az előnyüket, és a sorozatban 28. veretlen meccsükkel bejutottak a Copa América döntőjébe.

A meccs lefújása után pedig már-már természetes módon jöhetett a kakaskodás a pályán, a két csapat játékosaiban ugyanis még az összecsapás végeztével is maradt jókora feszültség.

Az Argentína–Kolumbia finálét magyar idő szerint hétfőn hajnali 2 órától rendezik meg a floridai Hard Rock Stadionban. Kolumbia 2001 után másodszor, a csapatot legutóbb (2022 februárjában) legyőző Argentína pedig rekordot jelentő 16. alkalommal szerezheti meg a dél-amerikai kontinenstorna megnyeréséért járó trófeát. A Kanada–Uruguay bronzmérkőzésre egy nappal korábban, Charlotte-ban kerül sor.

Eredmény, Copa América, elődöntő

Uruguay–Kolumbia 0-1 (0-1)

  • gól: Lerma (39.)
  • piros lap: Muñoz (45+1.)

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről