Vágólapra másolva!
Vasárnap 21 órától a berlini Olympiastadionban rendezik meg a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. Az óriási érdeklődéssel várt Spanyolország - Anglia meccs előtt íme tíz érdekesség, absztinens angol focistától, halálosan megfenyegett bírón át királyi jótanácsokig és egy leendő világsztár felbukkanásáig. Már csak ezek alapján is óriási mérkőzésre lehet számítani.

Egyet máris leszögezhetünk: óriási meccs lesz a vasárnapi spanyol-angol. A két csapat más-más úton jutott el a berlini döntőig, ami már önmagában érdekesség, de ez még csak a jéghegy csúcsa, higgyék el! Erről a meccsről már a kezdő rúgás előtt annyit lehetne írni, hogy az megtöltene egy kisebb könyvtárat, így mi most csak tíz érdekességet szedtünk össze, hogy annak is kedvet csináljuk a meccsnézéshez, akinek eszébe sem jutnak bekapcsolni a tévét.

BERLIN OLIMPIASTADION, érdekesség
Nem igazi érdekesség, hogy június 14-én minden csapat úgy vágott neki a tornának, hogy ide, a berlini Olympiastadionba vágyott
Fotó: Notimex via AFP

Mindenki Berlinbe vágyott, pontosabban arra, hogy július 14-én itt lépjen pályára a döntőben, hiszen ez mégsem ugyanaz, mint a csoportkörben, vagy akár az egyenes kieséses szakasz bármelyik meccsén kifutni a legendás aréna játékterére.

Spanyol - Angol focitörténelem

A két sztárcsapatnak ez lesz a 28. egymás elleni meccse, ami nem sok, de, ami még inkább meglepő, hogy legutóbb 2018-ban a Nemzetek Ligája kiírásában találkoztak egymással. Akkor Spanyolországban az angolok (2-3), míg Angliában a spanyolok (1-2) nyertek. Azt megelőzően több mint húsz évet kell visszlapozni, hogy tétmeccsen találjuk őket egymással szemben: az 1996-os számukra hazai rendezésű Eb-n az angolok 0-0-s 120 perc után tizenegyesekkel verték a spanyolokat 4-2-re. Ez volt az angolok első és egészen 2012-ig az utolsó megnyert tizenegyespárbaja.

FOOT-GBR-ESPAGNE, Anglia, Spanyolország,
Rafael Alcorta (4) a gólszerzésben igen, de a továbbjutásban nem tudta megakadályozni Alan Shearert és az angol csapatot az 1996-os Eb-n
Fotó: AFP

A felek egyébként 1929-ben egy barátságos meccsen találkoztak először egymással, akkor a spanyolok nyertek 4-3-ra, Az 1950-es vb után az 1968-as újabb tétmeccset, amikor az Eb-selejtező playoffban az angolok oda-vissza nyertek 1-0-ra és 2-1-re, majd az 1980-as Eb-n és a 82-es vb-n is találkoztak. 

Az örökmérleg így áll most: Anglia 14 győzelem, Spanyolország 10 győzelem és 3 döntetlen.

Ha tizenegyesek döntenek, akkor is döntetlen lesz

Anglia sokáig el volt átkozva a tizenegyespárbajokat illetően, de az utóbbi időben mintha feljövőben lennének. Tíz szétlövésből ugyan csupán 4-et nyertek meg, de a 2012-es Eb óta 3-1 a mutatójuk. A spanyolok 13 szétlövést vívtak meg vb-ken és Eb-ken, ezek közül pedig hetet megnyertek, legutóbb a Nemzetek Ligája döntőjében verték így 5-4-re a horvátokat. Nem meglepő, hogy a spanyoloknak éppen az aranykorszakukban, 2008 és 2013 között volt egy 3-0-s sorozatuk. Miután mindkét csapat tele van biztos rúgókkal, ráadás remek kapusok állnak a gólvonalon, egyiküket még a kulacsa is segíti, így mi azt tippeljük, hogy ha tizik jönnek, ez a meccs nem fog eldőlni az első öt lövőnél.

És persze a legfontosabb kérdés: 

Köszönjük válaszát.

Ön szerint ki nyeri a foci-Eb-t?

    A spanyolok nyernek rendes játékidőben48%
    Az angolok nyernek 90 perc alatt10%
    Hosszabbítás után nyernek a spanyolok22%
    Végre hazatér, hosszabbítás után nyernek az angolok5%
    Döntetlen lesz, és tizenegyesekkel nyernek a spanyolok7%
    Döntetlen lesz, de az angolok nyernek tizenegyesekkel7%

 

A spanyol tini, aki megdöntheti Messi uralmát

Talán Pelé óta nem volt olyan, hogy egy nemzet egy alig 17 éves fiútól várja a csodát egy nagy futballtornán. Márpdig Yamine Lamal éppen a döntő előtti napon tölti be a 17-et. Most már lehet jogsija, egy év múlva már kérhet egy sört bármelyik barcelonai bárban, és már a spanyol szövetséget sem büntetik meg, amiért 23 óta után még nem volt ágyban. Yamal lett nem csak a spanyol válogatott, hanem az Eb-k történetének legfiatalabb gólpasszadója a horvátok elleni első csoportmeccsen, majd legfiatalabb gólszerzője a franciák elleni elődöntőben.

Nem hiába fürdette csesemőkorában olyan gondosan Lionel Messi, úgy látszik, hogy bőséggel adott át saját zsenialitásából az argentin. Még azt sem tartjuk kizártnak, hogy amennyiben a spanyolok Yamal góljával nyerik meg az Eb-t, akkor idén nem Messi kapja az Aranylabdát.

Mégis milyen angol focista az ilyen?

Az angol fociban évtizedes téma a lelkes alkoholfogyasztás, elég csak a Manchester United legendájára, George Bestre (tudjuk, hogy északír, igen), a rengeteg piával BEK-győzelmeket ünneplő Liverpoolra, Paul Gascoigne-ra, Tony Adamsre vagy legújabban Jack Grealish-re gondolni. Erre jön a 25 éves Declan Rice, és azt ígéri, ha vasárnap este győzni tud az angol válogatott, ő bizony megissza élete első "igazi" sörét (valami limonádés löttyöt már ivott egyszer). Ugyanezt megígéret 2021-ben is, de akkor az olaszok kivették a kezéből a söröskorsót, hátha a spanyolok nem teszik ezt meg vele, mert akkor a végén még egy jó, habzó hideg sör nélkül kell leélnie az életét. Anglia szeme rajtad van, fiú!

Csoda, hogy még él az Eb-döntő bírója

Nem, nem volt és reméljük nem is lesz súlyos beteg a döntőn a sípot fújó francia Francois Letexier. A 35 éves bíróról azonban kiderült, hogy korábban halálosan megfenyegették, mert egy francia bajnokin óriási botrányt okozott az ítéletével. Letexier ugyanis 2022 októberében egy Nice - Nantes francia bajnokin az utolsó percben befújt egy olyan büntetőt a hazai csapat javára, aminek jogosságáról még hetekkel később is éles viták folytak.

Francois Letexier, bíró
Bízunk benne, hogy Francois Letexier észrevétlen lesz az Eb-döntőben
Fotó: AFP

 Letexier-t előbb még a lefújás után mondta el mindenféle tisztességtelen embernek a Nantes edzője, majd számolatlanul kapta a halálos fenyegetéseket az észak-francia csapat drukkereitől. A meccs 1-1-el ért véget, a Nantes pedig éppen csak bent maradt a Ligue 1-ben, de, ami a legfontosabb, Letexier ép bőrrel megúszta a rossz ítéletet.

800 milliós óriásbuli

Az angolok nem viccelnek ha fociról és buliról van szó. Pláne nem, ha kettő egybe esik. Már az elődöntőt megelőzően is óriási volt a készülődés, úgy számoltak, hogy mintegy 500 millió fontot (kb. 232 milliárd forintot) készületek elkölteni a derék honpolgárok. 

A döntő idején pedig még ezen is túltennének, pénteken ugyanis már arról szóltak a hírek, 800 millió  fontot készülnek eltapsolni az ünneplők Anglia szerte.

 Becslések szerint csak vasárnap 120 millió font értékű alkoholt fogyasztanak majd el az országban, a kocsmák várhatóan tízmillió korsóval többet adnak el a szokásosnál. A nagy kérdés már csak az, hogy mi lesz akkor, ha kikapnak? 

Az angol foci legnagyobb szégyene

Az bizony a berlini Olympiastadionhoz kötődik. Nem, az angolok nem a megnyitása napján 110 ezres stadionban szenvedték el történetük legnagyobb vereségét. Bizony, még ennél is rosszabbról van szó. Az 1936-os olimpiára épített létesítmény a náci Németország dicsőségét és sportbeli nagyhatalmát volt hivatott hirdetni. Ide kapott meghívót az angol válogatott 1938-ban, hogy játsszon egy barátságos meccset házigazda csapattal. Az egész dolog ott kapott gellert, amikor az brit kormány és 

az FA vezetése kitalálta, hogy a német himnusz alatt az angolok a náci karlendítéssel köszöntsék a lelátón ülő német politikai elitet

 (Hitler nem volt ott, ahogy Göbbels sem ment ki a meccsre). Alighanem az angol vezetőség is érezte, hogy necces, amit csinálnak, ezért csak közvetlenül a kezdés előtt, már az öltözőben mondták el nekik, mi a kérés. 

Szinte felrobbant az öltöző, amikor kiderült, mit kérnek tőlünk

 - emlékezett vissza Stanley Matthews. A Wolverhampton játékosa, Stan Cullis kerek-perec nemet mondott, őt ki is rakták rögtön a csapatból. A pályára lép angolok végül teljesítették a kérést, nyertek 6-3-ra, de Matthews elmondása szerint ő maga soha nem tudott túllépni a történteken, egész hátralévő életében bántotta, amit tett azon a meccsen.

Óriási biztonsági készültség

Nem meglepő, hogy a kiemelt sporteseményeket kiemelt biztonsági kockázatként kezelik a rendezők és a hatóságok. Egy foci-Eb-n pedig ez különösen igaz. Németországban néhány szurkolói bunyón és a dortmundi stadion tetejére felmászó, állítása szerint csak fotózni akaró futóbolondtól eltekintve nem volt komoly veszély. A Marca információi szerint a döntőn minden eddigi berlini meccshez képest (összesen öt találkozót rendeztek a német fővárosban) nagyobb lesz a készültség.

Netherlands v Turkiye: Quarter-Final - UEFA Euro 2024, rendőrök
Garantált, hogy lesz dolguk a német a rendőröknek a döntő napján
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

 Berlinbe 11-11 ezer angol és spanyol drukkert várnak (hogy ezt honnan szedték az rejtély, mert csak angolokból lesz vagy 50 ezer...), a szurkolóknak három biztonsági ellenőrzésen kell átesniük, és összesen 2000 rendőr vigyáz a rendre. Mindkét ország ad saját rendőrt is, a spanyolok a maguk részéről 30 fővel szállnak be. Az eddig Németországba érkezett mintegy 200 ezer angolból ugyan mindössze 66-ot tartóztattak le, ami szinte a statisztikai hibahatárt sem éri el az esetükben, azért nem fölösleges a berliniek félelme.

Királyok a házban

Mindkét ország alkotmányos monarchiaként határozza meg berendezkedését, amiből értelemszerűen következik, hogy az állam élén király vagy királynő áll. Az már egészen biztos, hogy 

VI. Fülöp spanyol király ott lesz az Olympiastadionban, ahogy kormányfője, Pedro Sánchez is.

 III. Károly, brit uralkodó, aki közel 20 évvel idősebb spanyol kollégájánál, aligha fog elutazni Berlinbe, de biztos, hogy valaki képviselni fogja a királyi családot és a brit kormányt. Rajtuk kívül természetesen megannyi német és egyéb külföldi politikus is képviselteti magát, már csak miattuk fokozott lesz a biztonság. Károly már üzent is az angol csapatnak: 

"Kérem önöket, hogy még az előtt tegyék biztossá a győzelmet, mielőtt bármilyen utolsó perces gólra vagy büntetődrámára lenne szükség. Biztos vagyok benne, hogy nagy mértékben enyhülne az ország kollektív pulzusszámára és vérnyomására nehezedő stressz" - adott megfontolandó tanácsot őfelsége a döntő előtt.

III. Károly,
III. Károly alighanem tévén nézi majd a döntőt - ha meri
Fotó: AFP

VI. Fülöp sem hallgathatott a spanyolok döntőbe jutása után, ő ugyancsak gratulált az övéinek.

"Egy nagyszerű fiatal generációt látunk, amely rajongással, örömmel és magabiztossággal tölt el bennünket. Hiszünk benne, hogy vasárnap elérik, azt a célt, amit maguk elé tűztek. Ez a generáció bizakodással tölt el a jövőnkre nézve, és ha arról a szikráról beszélünk, amit ez a 16 éves fiú, Lamine Yamal ad nekünk, akkor mindenki tudja, miről beszélek" - üzente a koronás fő Lloret de Mar-i nyaralásukról.

Drága jegyesek

A foci-Eb döntője nem olcsó mulatság, talán soha nem is volt az. A négy kategóriára osztott hivatalos árak 95 eurótül, 300 és 600 eurón át 1000 euróig mozognak (ez kb. 37 ezer forinttól 391 ezer forintig terjed), de vannak persze extra helyre szóló jegyek is 2000 euróért. De ez még mindig a dolgok olcsóbb vége, ugyanis vannak úgynevezett hospitality csomagok, amelyek közül a legolcsóbb még elérhető 5900 euró (kb. 2,3 millió forint), 

de a Franz Beckenbauer után Kaiser Szalon 40 ezer euróba (kb. 15,7 millió forint), míg a privát Sky Box nem kevesebb mint 350 ezer euróba (kb. 137 millió forintba) kerül.

 Utóbbi természetesen a félpálya magasságában található, a box előtt fotelekkel, a legmagasabb minőségű éttermi szolgáltatással és korlátlan italfogyasztással.

+1 Nincs spanyol meccs a szőke szépség nélkül

A neve talán megtévesztő lehet, de minden igazi spanyol szurkoló tudja, hogy Alex del Barca nem csak a katalán sztárcsapatot kedveli (meg a törököket valamiért), hanem főleg a spanyol válogatottat. A szőke szépség az Eb eddigi mind a hat spanyol meccsén ott volt, ahogy illik mezbe öltözve. 

A "civilben" óriási Messi-rajongó ezzel a jó szokásával aligha a vasárnapi döntőben fog felhagyni. A 21 éves lányt szereti az internet, az Instán 600 ezer, míg a TikTokon 10 milliónál is több követője van. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről