Vágólapra másolva!
A lengyel labdarúgó-válogatott és a Barcelona játékosát, Robert Lewandowskit azzal vádolják, hogy jogtalanul jutott hozzá az egyetemi diplomáihoz.

A németországi Európa-bajnokságot sérüléssel kezdő, majd a tornát egy góllal záró Robert Lewandowski nem a legjobb szezonján van túl, hiszen a spanyol Barcelona színeiben trófea nélkül maradt, és a 2014-15-ös idény óta a legkevesebb gólját szerezte, majd az Eb-n csoportutolsóként esett ki a lengyel válogatottal. A héten aztán egy nyilvánossá vált botrányba is belekeveredett: Lengyelországban a diplomái megvásárlásával vádolják a 152-szeres válogatott focistát.

France v Poland: Group D - UEFA EURO 2024, Robert Lewandowski, lengyel válogatott
Botrányba keveredett a Barcelona lengyel játékosa, Robert Lewandowski
Fotó: NurPhoto via AFP / Jose Breton / NurPhoto

Diplomabotrányba keveredett a Barcelona lengyel válogatott focistája, Robert Lewandowski

Robert Lewandowski hírnevét a hazájában az a hír rontja, mely szerint a Barcelona támadója illegálisan szerzett két diplomát egy łódźi magánegyetemen. Dr. Barbara Mrozińska, az Egészségnevelési és Társadalomtudományi Egyetem (WSEZiNS) egykori oktatója az X-oldalán azzal vádolta Lewandowskit, hogy megvásárolta a diplomáit, ugyanis a professzor tagadta, hogy két vizsgát is állítólagosan az ő felügyelete alatt tett le. Mrozińska az elmondása szerint soha nem látta a lengyel válogatott játékost az óráin, majd a vizsgákon sem.

Az érdemjegyei azt mutatják, hogy két tárgyat is nálam végzett, de ez biztosan nem így van. Emlékeztem volna egy ilyen híres diákra” 

nyilatkozta Dr. Barbara Mrozińska.

A dokumentumok szerint Lewandowski előbb alapszakos diplomát szerzett, majd később, 2018-ban videokonferencián védte meg a diplomamunkáját. Cezary Kucharski, a focista egykori játékosügynöke így nyilatkozott:
„Hihetetlen belegondolni, hogy Łódźban tanult diplomákért, amíg én voltam az ügynöke. 

Lengyelországi látogatásai során még a családjára vagy a szponzoraira sem jutott ideje, akkor mégis hogyan találhatott volna időt arra, hogy titokban tanuljon?! Ez abszurd.”

A lengyel sajtóban az a hír járja, hogy valójában Lewandowski felesége, Anna Lewandowska titokban találkozott egy Zbigniew D.-ként azonosított férfival, aki egykor a WSEZiNS kancellárjaként tevékenykedett, és 

a férfi készpénzért cserébe átadta a diplomákat a nőnek. 

Korábban az UEFA alelnöke, Zbigniew Boniek így írt az ügyben: „Nem hiszem, hogy Robert Lewandowski az egyetlen, aki megvásárolta a diplomáját, a sportolók közül sokan így tehettek."

Barcelona, Robert Lewandowski
Robert Lewandowski megvásárolta a diplomáit?
Fotó: NurPhoto via AFP / Urbanandsport / NurPhoto

Jelenleg Gdańskban folyik egy bírósági eljárás, ugyanis az ügy már régóta tart, de Mrozińska leleplezése nyomán a nyilvánosság előtt most robbant ki – a nevét tisztázni próbáló Robert Lewandowskit tanúként hallgatják ki.

Lewandowski nevéhez ugyanakkor nem csupán ez a két diploma fűződik, hiszen 2017-ben a Varsói Sportegyetemen a saját pályafutásából írt szakdolgozattal szerzett diplomát, majd három évre rá egy mesterképzést is elvégzett ugyanitt – ezeknek a valódiságát nem vitatják Lengyelországban.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről