Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság keddi elődöntőjében a spanyol válogatott 2-1-re legyőzte a francia csapatot, így bejutott a vasárnapi berlini fináléba. A találkozó legjobbja a Barcelona szélsője, Lamine Yamal volt, aki a döntő előtti napon fogja betölteni a 17. életévét. A tinédzser szélső a Barcelona akadémiájáról indulva egy év alatt a világ egyik legjobb futballistája lett és sokan már most a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi utódjaként emlegetik. Azonban egy pályafutásban rengeteg buktató bejöhet, így a spanyol válogatott szövetségi kapitánya már Julius Caesarhoz hasonlította Yamalt, és hangsúlyozta, ő is csak ember.

„Ha Lamine Yamal az Európa-bajnokság döntőjében akar szerepelni a spanyol válogatottal, akkor többet kell mutatnia ellenünk, mint azt eddig tette. Nyomást fogunk helyezni rá, hogy kényelmetlenül érezze magát a pályán” – mondta az elődöntő előtt a franciák középpályása, Adrien Rabiot, akinek a szavai már akkor is értelmezhetetlenek voltak, ugyanis a Barcelona középpályása már a találkozó előtt is kiosztott három gólpasszt az Eb-n. 

Pelé nyomdokain a spanyolok tinédzsere 

„Mozogj csendben. Csak akkor beszélj, ha eljött az ideje, hogy sakkmattot mondjál” – válaszolta még a meccs előtt stílusosan a 16 éves szélső, aki rutinosan nem ment bele a szócsatába, hanem a pályán nyújtott teljesítményével reagált Rabiot szavaira. 

Spain v France: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Lamine Yamal az Európa-bajnokság legnagyobb sztárja 
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A történetet már minden fociszurkoló ismeri. A spanyolok 2-1-re legyőzték a franciákat az Európa-bajnokság müncheni elődöntőjében, Lamine Yamal pedig a torna egyik legnagyobb gólját lőtte. A Barcelona zsenije ezzel 16 évesen és 36 naposan minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett egy nemzetközi tornán. Csak, hogy a sokadik megdöntött rekordjának még komolyabb súlya legyen, el kell mondani, hogy az ember, akit megelőzött az egy bizonyos Edson Arantes do Nascimento nevű focista volt, akit Pelé néven ismert meg a világ és három világbajnoki címet nyert a brazil a válogatottal. 

Próbálok nem sokat agyalni azon, hogy mi történik velem. Csak szeretném jól érezni magam és segíteni a csapatot. Azért jöttem ide, hogy minden meccset megnyerjek, hogy itt, Németországban ünnepelhessem a születésnapomat a csapattársaimmal”

 – mondta a franciák elleni győztes elődöntő után Lamine Yamal, aki a vasárnapi finálé előtt egy nappal fogja betölteni a 17. életévét.

Lamine Yamal minden büntetőpénzt megér

A spanyol válogatott Lamine Yamal vezérletével talán az egyetlen csapat az Európa-bajnokságon, amely szenzációsan futballozik. A La Furia Roja vasárnap este esélyesként lép pályára a berlini Eb-döntőben, ha pedig behúzzák a győzelmet, egész biztosan örömmel fizetik ki azt a büntetést is, amit a Barcelona tinédzsere miatt kiszabhatnak a spanyol szövetségre. 

Az Európa-bajnokság alatt ugyanis szárnyra kapott egy olyan hír, miszerint a spanyol szövetség akár pénzbüntetést is kaphat, amiért Lamine Yamal szerepeltetésével megsértették a német ifjúságvédelmi törvényeket.

A spanyolok az első Eb-meccsüket este hatkor játszották a horvátok ellen, a második fordulóban azonban jött az olaszok elleni találkozó, amit este kilenckor rendeztek Gelsenkirchenben. Yamal hatalmas kedvvel játszott, de a meccs utáni interjúja miatt akár pénzbüntetést is kaphatnának a spanyolok, ugyanis német ifjúságvédelmi törvények kimondják, hogy este nyolc óra után nem dolgozhatnak a kiskorúak. Emiatt akár 30 ezer eurós (nagyjából 12 millió forint) bírságot is kiszabhat az UEFA a spanyol válogatottra.

Euro 2024: Spain - France
Lamine Yamal a spanyol szurkolók kedvence
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Carsius

A spanyolok ezt követően az albánok ellen is este kilenckor kezdtek Düsseldorfban, Yamal pedig csereként lépett pályára a 71. percben, jóval este tíz után. Ezt követte a georgiaiak elleni szintén este kilences nyolcaddöntő, majd a franciák elleni keddi elődöntő, amit szintén késő este rendeztek. 

Ugyan a német törvény magára a profi sportra nem vonatkozik, de Yamal a meccsek befejeztével nem ment haza lefeküdni, hanem újságírói kérdésekre válaszolt, emiatt pedig büntetést kaphat a spanyol válogatott. 

A Bild ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fiatal sportolók felmentést kapnak a törvény alól, így este 23 óráig játszhatnak, de a kötelező sajtóeseményeket, az interjúkat és az autogramosztást is addig be kell fejezni. A spanyol szövetségnél nem tartanak attól, hogy pénzbüntetéssel sújtanák őket, pedig a franciák ellen megnyert győztes elődöntő után Lamine Yamal éjszakába nyúlóan nyilatkozott a média képviselőinek. 

Azonban ha a tinédzser zseni az Eb-döntőben is parádézni fog, netán eldönti majd a vasárnapi finálét, a spanyol fejesek örömmel fizetik majd ki a világ minden büntetését Lamine Yamal játszatása miatt. 

Még pályára sem lépett, de már történelmet írt

2023. április 22-én ismerte meg a világ Lamine Yamal nevét. A spanyol bajnokság 30. fordulójában a listavezető FC Barcelona az Atlético Madridot fogadta a Camp Nouban. Xavi Hernández, a katalán csapat edzője pedig a keretbe jelölte az akkor még csak 15 éves és 283 napos szélsőt, akit a a La Masia akadémia legnagyobb tehetségnek tartottak. 

Xavi adta meg a lehetőséget a tinédzser szélsőnek
Fotó: AFP/Lluis Gene

A fiatal futballista valósággal lenyűgözte Xavit, aki nem győzte dicsérni játékosát a bemutatkozása előtt.

Nagyon tehetséges és motivált játékos, aki erős az egy-egy elleni szituációkban. Nagyon tetszik a hozzáállása, és csodálatos munkát végzett az edzéseken. A klub történetének következő korszakos zsenije lehet, így félelem nélkül jelöltük a keretbe. Biztos vagyok benne, hogyha pályára lép, akkor segítségére lesz a csapatnak”

 – vélekedett a marokkói apától és egyenlítői-guineai anyától származó játékosáról a Barcelona legendája. 

Yamal végül nem lépett pályára a találkozón, de már a keretbe kerüléssel történelmet írt, ugyanis ilyen fiatal játékost soha neveztek még bajnokira a katalánok.

Öt meccs alatt berobbant a spanyol válogatottba

Yamal nem lépett pályára az Atlético Madrid ellen, majd három nappal később a Rayo Vallecano elleni találkozót is a kispadról nézte végig, de aztán 2023. április 29-én eljött az ő ideje. A Real Betis elleni találkozó 83. percében Xavi Hernández a négygólos vezetés tudatában pályára küldte a 15 éves zsenit, akinek szűk tíz perc elég volt ahhoz, hogy elkápráztassa a Camp Nou Stadion közel 89 ezer nézőjét. 

A 15 éves szélső az első labdaérintéséből majdnem gólt lőtt, majd pár perccel később kis híján kiosztott egy gólpasszt Ousmane Dembélének, de a francia világbajnok kihagyta a ziccerét, így Yamal az első meccsén nem tudott feliratkozni a kanadai táblázatra, de így is történelmet írt. 

Yamal már az első meccsén bolondot csinált a Betis világbajnok védőjéből, az argentin Germán Pezzellából
Fotó: AFP/Joseph Lago

A 15 éves és 290 napos Yamal ezzel a legfiatalabb játékos lett a Barcelona történetében, aki pályára lépett a bajnokságban, a La Liga történetében pedig az ötödik legfiatalabb debütáns lett.

A La Ligából ekkor még hat forduló hátra volt, de Yamal már nem kapott több lehetőséget a Barcelonában, ugyanis

 2023 májusában Magyarországon volt jelenése a spanyol U17-es válogatottal. A 15 éves csodagyerek mindenkit elkápráztatott a magyarországi kontinenstornán. Öt meccsen négy gólt lőtt és két gólpasszt adott, ráadásul a torna társgólkirálya is lett. 

Külön érdekesség, hogy a franciák elleni Felcsúton rendezett elődöntőben Lamine Yamal betalált, nem mellesleg egy kísértetiesen hasonló gólt lőtt, mint a németországi Európa-bajnokság elődöntőjében. Yamal a 69. percben a tizenhatos jobb sarkától befelé cselezett, majd kilőtte a hosszú felső sarkot, ami a torna egyik legnagyobb gólja volt. A találkozót végül a franciák megfordították, és bejutottak a döntőbe, amelyet azonban elveszítettek a Dárdai Bencével felálló német válogatott ellen.

Yamal már 2023 tavaszán megmutatta, hogy igazi klasszis lehet belőle, ősszel pedig úgy hozta a sors, hogy neki kellett a vállára venni a Barcelonát. A katalán csapat évek óta borzalmas anyagi helyzetben van, így 2023 nyarán a francia világbajnok Ousmane Dembélé a Paris Saint-Germainhez igazolt, míg a hangzatos ígéretek ellenére a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messit nem sikerült visszacsábítani Barcelonába. Xavinak így a brazil válogatott Raphinha mellett tulajdonképpen nem maradt használható szélsője, így muszáj volt Lamine Yamalhoz nyúlnia, aki azonnal meghálálta a bizalmat. A 16 éves szélső az első fordulóban csak csereként lépett pályára a Getafe elleni találkozón, de a Cadíz elleni már 84 percet kapott, a harmadik fordulóban pedig ismét történelmet írt a Villarreal elleni meccsen. 

A Barcelona 4-3-ra nyert a La Cerámicában, Yamal pedig két gólpasszt adott a meccsen, ezzel 16 évesen és 45 naposan a XXI. század legfiatalabb gólpasszadója lett a spanyol bajnokságban, megelőzve csapattársát, Ansu Fatit, aki eddig 16 évesen és 318 naposan tartotta a korábbi rekordot a Valencia ellen 2019-ben jegyzett gólpasszával. 

16 évesen a válogatottban is berúgta az ajtót
Fotó: AFP/ Pierre-Philippe Marcou

Ezt követően Lamine Yamal ismét kezdett az Osasuna elleni bajnokin, szeptember elején pedig 5 bajnoki meccsel a hát mögött megérkezett a meghívó a spanyol válogatottba, amelyben azonnal történelmet írt. 

Yamal 2023. szeptember 8-án a Georgia ellen 7-1-re megnyert Eb-selejtezőn 16 évesen és 57 naposan mutatkozott be a spanyol válogatottban, és azonnal a nemzeti csapat történetének legfiatalabb debütáló játékosa és gólszerzője lett. 

Folyamatosan dönti a rekordokat

Lamine Yamalnak előbb volt gólja a spanyol válogatottban, mint a Barcelonában. Az első találatára 2023. október 8-ig kellett várni, ekkor a Granada otthonában lejátszott 2-2-es végeredménnyel zárult meccsen talált be, így a kameruni Fabrice Olinga rekordját megdöntve 16 évesen és 87 naposan a La Liga történetének legfiatalabb gólszerzője lett. 

Granada CF v FC Barcelona - LaLiga EA Sports
Yamal 2023 októberében lőtte az első gólját a La Ligában
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A szemtelenül fiatal szélső szinte minden meccsen, amin pályára lépett, megdöntött valamilyen rekordot. A válogatott és a spanyol bajnokság után nem maradhatott ki a sorból a Bajnokok Ligája sem. 

  • Yamal 2023. szeptember 19-én a belga Royal Antwerp elleni csoportmeccsen 16 évesen és 68 naposan a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa lett.
  • Ez után a Porto elleni találkozón ő lett a legfiatalabb játékos a sorozat történetében, aki a kezdőként lépett pályára.
  • 2024. február 21-én a Napoli elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntőben 16 évesen és 223 naposan a sorozat történetének legfiatalabb játékosa, aki pályára lépett az egyenes kieséses szakaszban.
  • A Paris Saint-Germain elleni negyeddöntő első mérkőzésén 16 évesen és 272 naposan ő lett a legfiatalabb játékos, aki egy Bajnokok Ligája-negyeddöntőben pályára lépett.
  • Ráadásul a PSG elleni visszavágón 16 évesen és 278 naposan Yamal lett a legfiatalabb gólpasszt adó játékos a BL egyenes kieséses szakaszában.

A legfontosabb, hogy épségben tartsák

„Lamine olyasmikre képes, amelyek arra utalnak, hogy a futball nagy alakja lehet, de óvatosnak kell lennünk. 

Segítenünk kell neki abban, hogy két lábbal a földön maradjon, és a legjobb módon fejleszteni őt. Nyugodtnak és higgadtnak kell maradnia. Az ókori Rómában Julius Caesarról is azt mondogatták: Ne feledjük, ő is csak ember!

” – mondta a franciák elleni Eb-elődöntő után Luis de la Fuente, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. 

A Barcelona szélsőjét már most sokan Lionel Messi utódjaként tartják számon, de a közelmúlt eseményei miatt nagyon sokan féltik is. 

Elég csak a 2020/21-es szezonra gondolni, amikor a spanyol Pedri berobbant a Barcelona csapatába, 18 évesen lejátszott 52 meccset a katalán csapatban, ehhez hozzájött még 11 meccs és egy Eb a spanyol válogatottban, mindezt pedig megfejelte egy tokiói olimpiai szerepléssel, ahol még plusz hat meccsen lépett pályára. 

Pedri egy meccs híján 70 találkozóval zárta a szezont, 2021 őszén pedig ez bekérte az árát. A spanyol válogatott sztárja – vélhetően az extra terhelés miatt – súlyos combsérülést szenvedett, így a szezon hátralévő részét ki kellett hagynia és csak 12 meccsen tudott pályára lépni a La Ligában. Pedriban sokan Andrés Iniesta utódját látták, amikor berobbant, de az utóbbi években annyit volt sérült, hogy sokan már annak is örülnének, hogy ha egészségesen le tudna játszani egy szezont. Az elmúlt három szezonban Pedri összesen 85 meccset tudott játszani, 10 különböző sérülése volt, és már 77 meccset hagyott sérülések miatt. 

Albania v Spain: Group B - UEFA EURO 2024
Pedri (balra) a németek elleni negyeddöntőben is megsérült
Fotó: NurPhoto via AFP/Hesham Elsherif

Bízunk benne, hogy nem így lesz, de sokak szerint Pedriből már sosem lesz világklasszis futballista, ennek az okait pedig a szakértők a 2020/21-es szezonra vezetik vissza, amikor fizikálisan a végsőkig terheltek egy 18 éves gyereket. 

Lamine Yamal az idei szezonban 50 meccsen játszott a Barcelonában, a válogatottban pedig 10-szer lépett pályára, amihez még hozzájön majd a vasárnapi Európa-bajnoki döntő. Szerencsére a spanyol futballvezetők nem akarják vele is eljátszani azt, mint Pedrivel, így a legjobb hír vele kapcsolatban most az, hogy az olimpián egész biztosan nem vesz részt, így lesz majd egy kis ideje regenerálódni a következő szezon előtt. 

Lamine Yamal már az Európa-bajnokság első meccsén a valaha volt legfiatalabb Eb-n pályára lépő játékos lett, ráadásul gólpasszal vette ki a részét a horvátok elleni 3-0-s sikerből, így minden idők legfiatalabb Eb-gólpasszadója is lett egyben. A 17. életévét szombaton betöltő szélső az egész világot elkápráztatja a játékával, de a legfontosabb viszont most az, hogy egészségesen legyen és a fejlődése töretlen maradjon. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.  

Mindent egy helyen az Eb-ről