Élő:
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) főtitkára szombaton olyan levelet küldött a brit kulturális- és sportminiszternek, amelyben felveti annak a lehetőségét, hogy Anglia a kizárás sorsára jut a szervezet sorozataiból.

Az Egyesült Királyság kormánya a közelmúltban arról számolt be, hogy új jogszabályt kíván bevezetni, Independent Football Regulator (IFR) néven. Ennek lényege az lenne, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és az English Football League (EFL) feladatait részben átvéve az öt legmagasabb osztályt – azaz a Premier League-et, a Championshipet, a League One-t, a League Two-t és a National League-et – ezentúl kormányzati szinten szabályoznák. Az intézkedés célja az lenne, hogy ezáltal a klubok számára nehezebb lesz külföldi befektetőket keresni, és fel sem vetődhetne az, hogy Anglián belül olyan rendszer kerül megszervezésre, mint amilyet az Európai Szuperligával (ESL) terveztek volna. Ám az UEFA jelezte, hogy amennyiben a jogszabályt bevezetik, az súlyos következményekkel járhat.

Anglia, angol fociválogatott, Harry Kane, UEFA, angol válogatott
Az UEFA levele alapján nagy bajba kerülhet az angol válogatott
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Az UEFA főtitkára levélben fenyegetőzött az angol válogatottak és klubcsapatok kizárásával

„Különleges szabályaink vannak, amelyek védenek a kormány beavatkozásától, és amelyek a sport autonómiáját és igazságszolgáltatásának fenntartását hivatottak biztosítani. Be nem tartásuk esetén 

a végső büntetés az lenne, ha kizárnánk a tagországot az UEFA-ból és a csapatokat a versenysorozatokból” 

írta az UEFA főtitkára, a görög Teodor Teodoridisz a brit kulturális- és sportminiszternek, Lisa Nandynek küldött szombati levelében.

A Teodorisz által említett kizárás azt jelentené, hogy minden, az UEFA égisze alá tartozó sorozatból kizárná az ország válogatottját és a klubcsapatait. Azaz csak az angol férfi labdarúgást tekintve többek között a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Konferencia-liga is nélkülözne angol együtteseket; az Európa-bajnoki döntős angol válogatott pedig sem a Nemzetek Ligája-kiírásban, sem a világbajnoki selejtezőkön, sem pedig az Európa-bajnokságon nem vehetne részt – utóbbinak Anglia 2028-ban nem mellesleg társrendezője lenne.

Az angol kormány a cikkünk megjelenéséig nem reagált az UEFA főtitkárának levelére.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!