A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Gőz, Tüzes kéz, vagy Vastüdő néven ismertté vált urak nem is olyan régen még hétköznapi emberek voltak, polgári nevet viseltek és úgy gondolták, hogy a vasalás a világ legunalmasabb dolga. Időközben azonban csatlakoztak az "extrém vasalás" sportág híveihez és díjakat nyertek azzal, hogy magas fa koronájában, sziklafalon, vagy éppenséggel a tenger fenekén vasalnak.

Forrás: Electricedge.com


Extrém vasalás két szikla közt


Az új sportágat 1997-ben találta fel a brit Phil Shaw, akit rajongói Gőz becenéven tartanak számon. Mint elmondta, egy szép napon hazament munka után, és semmi kedve nem volt vasalni, ezért fogta a vasalót, a deszkát, meg a vasalni valót, és kirándulni indult. Mivel hobbiját tekintve sziklamászó, egy hegyoldalban kötött ki, majd később egyre furább helyeket keresett a terhes házimunka elvégzéséhez, s vasalt gleccsereken, sziklafalakon.

Aztán már követőket is talált, s "Szórakozz rendezett külsővel" jelszóval megalapította az Extrém vasalás mozgalmat, amelynek 2000-ben már németországi szervezete is létrejött. Most új mérföldkőhöz érkezett: szeptember 21-én a bajorországi Valleyben rendezik az első extrém vasalási világbajnokságot. Erre tizenhárom országból várnak versenyzőket: a városi stílus követői autókon vagy forgalmas kereszteződésekben vasalnak, de verseny lesz a sziklás, erdei, vízi és szabad stílusú kategóriákban is.

Számítógép vasalja majd Indiana Jones ráncait/szorakozas/mozi/20020708szamitogep.htmlA curlinget vasalóval és ágyúgolyóval kezdték20011206acurlinget1.htmlVasalóval a lépfene-gyanús küldemények ellen/nagyvilag/20011017vasaloval.html

Ki hinné: van, aki hódeszkán, vagy éppenséggel kenuban vasal. A háztartási versenyek győzteseiből, divatszakemberekből és sportolókból álló zsűri a mutatvány nehézségi fokát, a vasalás minőségét, továbbá a vasalás tempóját és a gyakorlat művészi kifejező erejét pontozza. A trófea stílszerűen egy mosóporgyár adománya.

A világbajnokság résztvevői egyébként aligha értenek egyet a hétköznapi férfiakkal, akik közül sokan női dolognak tekintik a vasalást: a résztvevőknek éppen a fele férfiú.

Horváth Júlia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!