Vágólapra másolva!
A lassan beköszöntő tavasz miatt az elmúlt évekhez képest egy hónappal később, március végén kezdődött el a csukák szabályozott szaporítása a Szegedfish Kft.-nél.

A cégnél a halivadékok nevelését a csukákkal kezdik, amelyek már 12-16 Celsius-fokos vízhőmérsékletnél ívnak. A ragadozó halat a busák, az amurok és a pontyok követik, majd májusban a harcsákkal zárul a sor - mondta el Lódi György, a vállalkozás halászati ágazatának vezetője.

A vállalkozás keltetőállomásán húsz-huszonöt éve foglalkoznak pontyok szaporításával, a csukaivadékok nevelése öt éve indult.

A telelőből egy alkalommal tizennyolc ikrás és tíz tejes állatot fognak ki. A nőstényeket kábítófolyadékba helyezik, majd kifejik az ikrát. A hímek rosszabbul járnak, ők nem élik túl az utódnemzést, hasukat késsel felnyitják, úgy veszik ki a tejet. Összekeverik az ivarsejteket, s a megtermékenyített ikrákat keltető edénybe helyezik. Egy tenyészállattól hozzávetőleg egymillió ikrát vesznek le, s ennek egyharmada termékenyül meg.

A megtermékenyített ikrák egy hétig vannak a keltetőedényekben, majd újabb hét napig keltetőmedencében, ezt követően kerülnek a halastavakba.

Az ivadékok a nyár végére már elérik a 40-60 dekás nagyságot. A cég ezeket a halakat értékesíti horgászegyesületeknek, a kétnyaras csukák pedig már az üzletekben és az éttermekben is feltűnnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!