Vágólapra másolva!

Elmarad a nekifutásos sziklalökő fesztivál

Nem kedvezett az idei év a svájci nekifutásos sziklalökő, birkózó- és jódlifesztiválnak: először ellopták a versenysziklát, utána pedig az eső mosta el az utakat a rendezvényhez, így azt végül végképp lefújták, illetve jövőre halasztották.

A viadalt évtizedenként csupán egyszer rendezik meg.

A fesztiválnak Unspunnen falu ad rendre otthont, és a főszám egy 80 kilós szikla hajigálása. A hatalmas követ a versenyzők a fejük fölé emelik, és nekifutásból dobják el. A szikla neve Unspunnen-kő, egy szállodában tárolják, közszemlére kiállítva. A szikla svájci nemzeti jelkép, és emiatt már nem először lopják el - pedig nem könnyű. A mostani előtt 1984-ban csenték el Svájc francia szeparatistái, és csak 16 év múlva találták meg a fesztivál szervezői.

A monstre kő a múlt hét végén tűnt el megint: a tolvajok kicserélték egy műanyag másolatra, így csak egy idő után tűnt fel a lopás. A műszikla azonban nem lett volna jó a versenyhez, mivel igen könnyű, a szervezők ezért egy másolatot terveztek használni - amely persze már kőből lett volna -, és szeptemberre tolták ki az időpontot. Aztán jöttek a hatalmas esők, amelyek megadták a kegyelemdöfést a fesztiválnak, mert elmosták szinte az összes utat, amely Unspunnenbe vezet.

A sziklatolvajok ezúttal is svájci francia ajkú szeparatisták voltak, ők vállalták magukra a tettet. Céljuk, hogy kiszakadhassanak a német ajkú berni kantonból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!