Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően mindössze egy nap különbséggel, vasárnap és hétfőn kerül sor a világ legrangosabb maratonfutó versenyei közül kettőre, a londoni és bostoni maratonra, amelyeken kitűnő eredményekre lehet számítani.

Az angol fővárosban a szervezők talán még az elmúlt éveknél is erősebb mezőnyt hoztak össze, így a legoptimálisabb esetben akár a női és a férfi világcsúcs is megdőlhet, amelyért - a győzelemért járó 55 ezer dollár felett - 125 ezer dollár ütné a rekordot futó atléta markát.

A csúcsdöntés nemcsak a rendezők, de a versenyzők szándéka is, ugyanis mindkét rekorder, Paula Radcliffe és Paul Tergat elindul, ráadásul egyikük sem tartja kizártnak saját eredményének túlszárnyalását.

A 2:15:25 órás csúcsot éppen két éve Londonban felállító Radcliffe méltó vetélytársakra talál majd vasárnap. Legnagyobb riválisának a kenyai Susan Chepkemei számít, akivel a novemberi New York-maratonon óriásit csatázott, s csak a hajarában tudta legyőzni. Mellettük a szintén kenyai címvédő Margaret Okayo, valamint a félmaraton világbajnoka, a kínai Szun Jing-csie (Sun Yingjie) is minden bizonnyal harcban lesz az első helyért.

A tavaly második orosz Ludmila Petrova, a 2004-es mezeifutó világbajnok, ausztrál Benita Johnson és a két veterán kenyai atléta, Tegla Loroupe és Joyce Chepchumba szintén beleszólhat a legjobbak csatájába.

A férfiaknál Tergat mellett az emlékezetes 2003-as berlini csúcsdöntés (2:04:54 ó) alkalmával tőle mindössze egy másodperccel elmaradó honfitársa, Sammy Korir, a szintén kenyai címvédő Evans Rutto, az olimpiai bajnok olasz Stefano Baldini, a novemberi New York Marathon győztese, a dél-afrikai Hendrik Ramaala, valamint a világbajnok marokkói Zsauad Garib (Jaouad Gharib) is ott lesz a rajtnál.

A szakág legjobbjai közül aki nem Londonban áll rajthoz, az hétfőn a 109. Boston-maratonon teszi próbára magát. A tengerentúli versenyen elsősorban a nők mezőnyére érdemes majd figyelni, ahol egyértelműen a vb címvédő kenyai Catherine Ndereba a legnagyobb név, de az etióp Gete Wami és Elfenseh Alemu, valamint az orosz Szvetlana Zaharova is veszélyes lehet rá.

A férfiaknál ugyan nincsenek olyan nagy sztárok, mint az angol fővárosban, ám a mezőny erejét jelzi, hogy 11 futó büszkélkedhet 2:10 óra alatti idővel. Az első helyről valószínűleg idén is a kenyaiak döntenek majd egymás között. Ott lesz a rajtnál a tavalyi első Timothy Cherigat, a második Robert Cheboror, valamint a 2003-as bajnok Robert Kipkoech Cheruiyot.

A győztesek 100 ezer dollárt kapnak, míg a világcsúcsdöntés további 50 ezret, a pályarekord túlszárnyalása pedig 25 ezret ér.

Mindent egy helyen az Eb-ről