A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Egy nagyon ritka érsérülés okozta a halottkém szerint annak a tizenhárom éves kislánynak a halálát, akit egy korong talált fejbe a Columbus-Calgary NHL-rangadón. A liga elhárítja magáról a felelősséget, mondván, a belépőjegyek hátoldalán figyelmeztetik a szurkolókat a nézőtérre kirepülő korongok veszélyeire.

Brittanie Cecil láthatáson volt az édesapjánál, aki kivitte őt a hazai Blue Jackets és a Calgary Flames szombati meccsére. Az egyik kapu mögött, viszonylag messze, a tizenötödik sorban kaptak helyet. A hazaiak norvég csatára, Espen Knutsen lőtt kapura, de megpattant a korong a védő Derek Morris ütőjén, s a nézőtérre vágódott. A nyolcadikos kislány homlokát találta el, aztán még betörte egy másik férfi fejét is. Brittanie a saját lábán ment el az elsősegélyhelyre, ott még ellátták, majd kórházba küldték, ahol hétfőn meghalt. A halottkém szerint nem a korong becsapódása volt végzetes, az csak agyrázkódást okozott volna, de amikor eltalálta a korong, hátracsapódott a kislány feje, s akkor sérült meg egy artéria az agyában. Vérrög keletkezett a fejében, s ezt nem tudták gyógyítani az orvosok.

Szerdán lett volna tizennégy éves Brittanie, és éppen ezen a napon lépett jégre újból hazai pályán a Columbus. A játékosok a kislány monogramját viselték mezükön, s a klub alapítványt hoz létre a halott emlékére, egyébként viszont nem igazán rázta meg a hokiligát a tragédia - kivéve Knutsent, aki tulajdonképpen ártatlan, mégis magát okolja az esetért, s közben jó profi módjára meccskihagyás nélkül játszik tovább. Az NHL elhárít magáról minden felelősséget: "Egyelőre csak egyet tehetünk, többször és jobban felhívjuk a nézők figyelmét a veszélyre a hangosbemondókon és a kivetítőkön keresztül" - mondta Frank Brown, a liga szóvivője.

A palánk 120 centiméter magas, erre jön még a két és fél méteres törhetetlen üvegfal, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy a nézőtérre vágódik a korong. A szurkolók sérüléseit nem tartja számon a liga, de a mostani esetet úgy emlegetik, mint az első ilyen súlyos balesetet. Csak a phoenixi West Arenában van védőháló is, ott is csak azért, mert néhány emeleti szektorrész veszélyesen közel van a pályához. Az NHL azzal hárítja el a jogi felelősséget, hogy a jegyek hátán figyelmeztetés szerepel. "A kirepülő korong súlyos sérülést okozhat. Kérjük, legyen óvatos!" - áll a belépőkön, csakhogy a korong nem tud olvasni, s a gyakran 150 kilométeres sebességgel repülő gumidarab elől nem mindig lehet kitérni.

Két éve egy alacsonyabb osztályú hokimeccsen a kanadai Chad Hildebrandot találta fejbe egy korong, s a nézőnek látszólag nem történt baja, hazament, aztán este elájult, kómába esett, s egy héttel később meghalt. A huszonegy éves fiatalember családja nem tudta elfogadni, hogy véletlen baleset történt, s pert indított, de ítélet még nem született. "A balszerencse az, ha agyonüt egy meteorit, ezt én inkább elkerülhető balesetnek nevezném" - mondta az apa, s ügyvédje szerint a jegy hátán található szöveg sem mentesít a felelősség alól, hiszen azt a néző addig nem kapja meg, amíg nem fizetett a pénztárnál, azaz nincs választási lehetősége, csak utólag olvashatja a figyelmeztetést.

Korábban:

Ölt a korong a hokimeccsen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!