Meghalt a Hírességek Csarnokába beválasztott NBA-legenda

2019 Basketball Hall of Fame Enshrinement Ceremony GettyImageRank2 nba BASKETBALL
SPRINGFIELD, MASSACHUSETTS - SEPTEMBER 06: Enshrinee Paul Westphal gives his speech during the 2019 Basketball Hall of Fame Enshrinement Ceremony at Symphony Hall on September 06, 2019 in Springfield, Massachusetts. Omar Rawlings/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
70 éves korában az arizonai Scottsdale-ben meghalt Paul Westphal, az NBA Hírességek Csarnokába beválasztott egykori játékos és edző. Halálát agydaganat okozta. 

Westphalt 1972-ben a tizedik helyen választotta ki a liga akkori legjobb csapata, a Boston Celtics, amellyel két évvel később bajnoki címet nyert. Három szezon után a Phoenix Suns játékosa lett, az arizonai csapattal pedig már 1976-ban nagydöntőt játszhatott – az elsőt a franchise történetében – éppen korábbi csapata ellen.

A Celtics–Suns döntő az ötödik meccsen dőlt el, a három hosszabbításos drámát minden idők egyik legnagyobb mérkőzéseként tartja nyilván az emlékezet, amelyben Westphal volt az egyik főszereplő, egyszer ő mentette döntetlenre a meccset, másodszor pedig az ő kosarai és labdaszerzései teremtették meg a harmadik hosszabbítás lehetőségét.

A Suns után a Seattle Supersonicsban és a New York Knicksben is játszott.

Edzőként dolgzott Dallasban, Brooklynban és Seattle-ben is, de legnagyobb sikerét a Suns kispadján ért el, amikor a Charles Barkley fémjelezte csapattal bejutott a 1993-as nagydöntőbe – a Michael Jordan-féle Chicago Bulls ellen azonban 4-2-es összesítéssel elvesztette a Suns a története második, egyben eddigi utolsó fináléját.

Westphal egyik legendás játékhívása:

Westphal 25-ös mezét az egyetemi csapata (University of South California), míg 44-es trikóját a Suns vonultatta vissza. 2018-ban az egyetemi kosárlabdázás, míg a következő évben az NBA Hírességek Csarnokába választották be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!