Élő:
Vágólapra másolva!
Az egyik legtehetségesebb amerikai kerékpáros, Quinn Simmons is a Tour de Hongrie-t választotta nyár végén. Az alig 19 éves versenyző már egy World Tour-csapatnál teker: annak a Trek-Segafredónak a tagja, amelyik a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibalit is foglalkoztatja. A fiatal tehetség az Origo Sportnak adott exkluzív interjújában legendás csapattársáról, a tavaly megnyert junior-világbajnoki címéről, az elmúlt időszakban történt bukások lehetséges okairól, valamint legnagyobb céljairól is beszélt.

Hogyan sikerült a tavalyi junior-világbajnokságot megnyerni?
Úgy mentem a vébére, hogy egy hosszú szökéssel fogok nyerni. Így készültem egész évben az edzésektől a felvezető versenyeken át. Ezt egy nagyon kemény pályán sikerült is megvalósítanom.

Találkozott már a csapattársai közül a legnagyobb sztárnak számító Vincenzo Nibalival?
Igen, év elején egy edzőtáborban Szicíliában. Nagyon jó benyomásaim lettek róla, fantasztikus versenyző, akire már csak az eredményei és rutinja miatt is érdemes odafigyelni és tisztelni.

Quinn Simmons már nagyon fiatalon bebizonyította, hogy ő lehet a jövő egyik embere Forrás: AFP/Ben Stansall

Hogyan alakult eddig első szezonja egy World Tour-csapatnál, és hol láthatjuk még az év hátralévő részében?
Alapból sem lett volna egy könnyű év a számomra, mert egy nagy ugrás várt rám azzal, hogy megérkeztem a World Tourba. Az új versenynaptár egy extra kihívást adott számomra is, de igyekszem megbirkózni vele. A szezon hátralévő részében az egynapos klasszikusokon lesz még szerepem majd.

Először jár Magyarországon? Hogy tetszik? Melyik hely eddig a kedvence?
Még nem jártam itt korábban. Sajnos ezúttal sem volt lehetőségem eddig sok mindent megnézni, csak versenyezni. Talán a következő napokban. (az interjú a második szakasz estéjén készült – a szerk.)

Mik a tervei erre a versenyre?
A sprintekben mindenképp elől szeretnék lenni, majd a Kékesen minden attól függ, milyen lábakkal ébredek. Az egy hosszabb, trükkösebb emelkedőnek néz ki, meglátjuk, mi sül ki belőle.

A Tour de Hongrie-n is kiveszi a részét a csapata által diktált félelmetes iramból Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

Mit gondol, miért volt ennyi bukás az elmúlt egy hónapban?
Sokan hülye döntéseket hoztak, ez köszönhető az átlagosnál is nagyobb nyomásnak, ami a rövidebb szezon miatt a versenyzőkre nehezedik. Néhányan túl is becsülték a képességeiket, hatalmas kockázatot vállalva. Továbbá vannak olyanok, akik még nem rendelkeznek szerződéssel a következő évre egyetlen csapatnál sem, ők azok, akik rendre túlvállalják magukat a mezőnyhajrákban.

Melyek a legnagyobb céljai kerékpárosként? Még tanul a sport mellett?
A Paris-Roubaix egynapos kerékpárverseny megnyerése, valamint a felnőttek között is világbajnoknak lenni. A tanulmányaim jelenleg szüneteltetem, így volt könnyebb az átmenet a profi bringássá váláshoz.

Ki nyeri a Tour de France-t?
A címvédő, Egan Bernal.

Az interjúra a social distancing szabályoknak megfelelően telefonon került sor, hogy kizárjuk a fertőzés legkisebb esélyét is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!