A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
12:10CselgáncsNikoloz Sherazadishvili-Zsombor Veg
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

Így készül a tökéletes lecsó

, nyári lecsó, lecsó, étel, gasztro, paradicsom, paprika, cukkini, kolbász, illusztráció
A lecsó főzésének menete, a hozzávalók besorolása szinte mindig is megosztotta az embereket.
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Ahogyan az közismert a lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére, annak ellenére, hogy bizony erős balkáni rokonsággal rendelkező étel. Miután a legfőbb hozzávalüknak éppen szezonja van érdemes a napokban megfőzni egy nagy adaggal, a család hálás lesz érte.
Vágólapra másolva!

Az általunk ismert receptúrán túl a tojásos változata is közkedvelt, ám klasszikus hazai étel ide vagy oda, mindenki a saját receptjére esküszik. Ezért is okoz sokszor felfordulást lecsókészítés közben a következő kérdés: előbb a paprika vagy a paradicsom kerül a lábasba?

A lecsó főzésének menete, a hozzávalók besorolása szinte mindig is megosztotta az embereket. Van, aki szerint mindegy, hogy milyen sorrendben kerülnek a fazékba a paprika és a paradicsom, ám azok táborát is szép számmal erősítik, akik úgy tartják, ha nem tartjuk be a megfelelő egymásutániságot, akkor bizony nem lesz finom az étel.

Nos, azok, akik a hagyma dinsztelése után a felkockázott paprikával folytatják a hozzávalók adagolását, azt állítják, hogy ha lepirítjuk a paprikát a hagymával a zsiradékon, sokkal jobban kidomborodik az íze a lecsóban. Az sem mellékes szempont, hogy a paprikának sokkal több idő kell, hogy megpárolódjon, így előbb a saját levével kell párolni, és amikor már majdnem teljesen jó, akkor hozzáadni a paradicsomot, végül együtt puhára főzni mindent.

, nyári lecsó, lecsó, étel, gasztro, paradicsom, paprika, cukkini, kolbász, illusztráció
Mutatjuk, hogy készül a legfinomabb lecsó.
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Itt csatlakozik be a másik tábor. Meggyőződésük ugyanis, hogy a lecsónak a sűrű szaft a lelke, amiben azért valljuk be, van némi igazság. Ezért ők a hagyma után a paradicsomot teszik a fazékba, hiszen fontos, hogy az jól szétfőjön a megfelelő íz és szaftosság érdekében. Így nem meglepő, hogy a paradicsomosok szerint egyáltalán nem baj, ha a paprika nem fő szét teljesen, mivel úgy akár kellemetlen is lehet az állaga. Így ha kicsit ropogós, még jót is tesz a lecsónak.

Mindezt összegezve arra jutottunk, hogy ha a gazdagabb ízvilág a cél, akkor a paprikával folytatjuk a hagyma után, ha pedig a sűrűbb szaftot részesítjük előnyben, akkor a paradicsom az első.

Lecsó (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 40 dkg paradicsom
  • 80 dkg paprika
  • 2 fej hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. pirospaprika

Elkészítés:

  1. A lecsó elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk.
  2. Az olajra tesszük a szalonnát, és mérsékelt tűzön a zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, és ízlés szerint megsózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk.
  3. Beleforgatjuk a paprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 15 perc alatt, végül megkóstoljuk, és újra megsózzuk, ha szükséges. Friss kenyérrel kínáljuk.

Ha további szezonális receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!