Az általunk ismert receptúrán túl a tojásos változata is közkedvelt, ám klasszikus hazai étel ide vagy oda, mindenki a saját receptjére esküszik. Ezért is okoz sokszor felfordulást lecsókészítés közben a következő kérdés: előbb a paprika vagy a paradicsom kerül a lábasba?
A lecsó főzésének menete, a hozzávalók besorolása szinte mindig is megosztotta az embereket. Van, aki szerint mindegy, hogy milyen sorrendben kerülnek a fazékba a paprika és a paradicsom, ám azok táborát is szép számmal erősítik, akik úgy tartják, ha nem tartjuk be a megfelelő egymásutániságot, akkor bizony nem lesz finom az étel.
Nos, azok, akik a hagyma dinsztelése után a felkockázott paprikával folytatják a hozzávalók adagolását, azt állítják, hogy ha lepirítjuk a paprikát a hagymával a zsiradékon, sokkal jobban kidomborodik az íze a lecsóban. Az sem mellékes szempont, hogy a paprikának sokkal több idő kell, hogy megpárolódjon, így előbb a saját levével kell párolni, és amikor már majdnem teljesen jó, akkor hozzáadni a paradicsomot, végül együtt puhára főzni mindent.
Itt csatlakozik be a másik tábor. Meggyőződésük ugyanis, hogy a lecsónak a sűrű szaft a lelke, amiben azért valljuk be, van némi igazság. Ezért ők a hagyma után a paradicsomot teszik a fazékba, hiszen fontos, hogy az jól szétfőjön a megfelelő íz és szaftosság érdekében. Így nem meglepő, hogy a paradicsomosok szerint egyáltalán nem baj, ha a paprika nem fő szét teljesen, mivel úgy akár kellemetlen is lehet az állaga. Így ha kicsit ropogós, még jót is tesz a lecsónak.
Mindezt összegezve arra jutottunk, hogy ha a gazdagabb ízvilág a cél, akkor a paprikával folytatjuk a hagyma után, ha pedig a sűrűbb szaftot részesítjük előnyben, akkor a paradicsom az első.
Ha további szezonális receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!