Íme a sütőben sült vajpuha tarja receptje - videó

Vágólapra másolva!
Még sütőben sütve sem egyszerű úgy elkészíteni a tarját, hogy ne száradjon ki. Azonban a lassan sült fehérboros tarja sosem szárad ki és vajpuha lesz, mikor kivesszük a sütőből.
Vágólapra másolva!

A lassan sült fehérboros tarja akár ebédre vagy akár vacsorára is tökéles főétel lehet, főleg akkor, ha burgonyapürével tálaljuk. Ráadásul, a munka nagy rézét a sütő végzi, így ezzel az étellel nincs sok tennivaló -írja a Mindmegette.

Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja 
  • 2 tk. kakukkfű
  • 1 tk. őrölt kömény 
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • bors
  • 1 ek. zsír

Elkészítés:

1. A szárazra törölt tarja szeletek mindkét oldalát, sóval, borssal ízesítjük, majd őrölt köménnyel, kakukkfűvel fűszerezzük.

2. Egy tepsibe kevés zsírt teszünk, beleszórjuk a félfőre vágott hagymát, pár gerezd pucolt fokhagymát, majd sózzuk borsozzuk.

3. A tarjákat a hagymaalapra fektetjük, mellé pedig a tepsibe tesszük a rozmaringot és felöntjük a száraz fehérborral. Amikor a bort öntjük, akkor ügyeljünk arra, hogy a húsról nem mossuk le vele a fűszereket.

4. Ezután a tepsit lefedjük alufóliával és 140 fokra előmelegített sütőbe tesszük 2-2,5 órára.

5. Amint a hús megpuhult, a tepsit kivesszük a sütőből és levesszük róla a fóliát. Ezután a sütő hőmérsékletét 180 fokra emeljük.

6. A tarja szeleteket 20 percre visszarakjuk a sütőbe, félidőnél megfordítjuk, hogy minden oldala pirosra süljön.

7. A vaj puha hús a sült hagymával és burgonyapürével együtt tálaljuk.

@mindmegette.hu Világbajnok pecsenye. A lassan sült fehérboros tarja egy vajpuha hús, ami burgonyapürével kínálva tökéletes ebéd. A munka oroszlánrészét szerencsére a sütő végzi, így nincs is vele olyan sok tennivaló. Videón mutatjuk a receptet. #sertéstarja #tarja #pecsenye #ebéd #recept #mindmegette ♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

Ahogy azt korábban megírtuk, függetlenül attól, hogy milyen típusú húst készítünk, minden húsfajta akkor a legjobb ízű, ha omlós és puha. A Mindmegette szerint van egy egyszerű, minden háztartásban megtalálható összetevő, amit érdemes kipróbálni, ha tökéletes sültet szeretnénk tálalni.

Mivel egyes húsdarabok keményebbek lehetnek, mint mások, előfordulhat, hogy sütés előtt kicsit meg kell puhítani a húst. Ezt általában kétféle módon szoktuk megtenni: vagy klopfoljuk a húst, vagy pedig valamilyen savas páclével (bor, citromlé, ananászlé) kezeljük. Ennél is egyszerűbb és csak fillérekbe kerül, ha szódabikarbónát használunk.

A kisebb húsdarabokat vagy a szeletelt húsokat szódabikarbóna/víz oldatba kell áztatni. 35 dkg húshoz keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát ½ csésze vízbe, locsoljuk le vele a húst és hagyjuk ázni kb. 15 percig. Utána öblítsük le a húst, fűszerezzük meg, majd süssük a kívánt módon.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!