Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Nagyon lassan növekszik a Windows 11 piaci részesedése

windows 11 tablet táblagép laptop notebook microsoft surface
Fotó: Surface / Unsplash
Vágólapra másolva!
Idén emelkedni kezdtek az új számítógépek eladásai. Ezzel együtt a Windows 11 eladásai is, de még mindig sokkal több Windows 10 van a piacon.
Vágólapra másolva!

Idén márciusban és áprilisban a Microsoft számára kellemetlen jelenség bontakozott ki, a Windows 11 elkezdett piaci részesedést veszíteni a Windows 10-zel szemben. A kezdeti néhány hónap robbanásszerű terjedését követően az új rendszer behúzta a kéziféket, mivel elfogytak az olyan Windows 10-es számítógépek, amelyeket frissíteni lehetett volna rá, így már régóta csak az új PC-k eladásain keresztül tud felhasználókat szerezni.

Újabban viszont megtört a jég, a StatCounter adatai szerint a Windows 11 piaci részesedése májusban és júniusban is növekedett, csak a windowsos számítógépeket nézve új egyéni csúcsot állított be, jelenleg 29,66%-on áll. 

Ezzel együtt a Windows 10 visszaesett 66,16%-ra, az újabb rendszer egyértelműen az elődjétől szipkázza el a felhasználókat.

A fejlemény nem meglepő annak fényében, hogy a Canalys szerint erőre kaptak az új számítógépek eladásai. Éves összehasonlításban az idei első negyedévben 3,2% bővülés történt globálisan, összesen 57,2 millió gép talált gazdára, bár ebben van 5,3 millió Apple Mac is.

Az elemzői várakozások szerint idén és jövőre is kitarthat a növekvő trend, részben a Windows 10 ingyenes támogatásának 2025 őszi megszűnése miatt, részben pedig a következő hónapokban piacra kerülő, mesterséges intelligenciás funkciókkal reklámozott modelleknek köszönhetően.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről