Mesterséges intelligencia segítségével írt házi feladatot, most a szülei beperelnék az iskolát

Vágólapra másolva!
Rossz jegyet kapott a diák, a szülők pedig aggódnak az elit egyetemre való bejutása miatt. A mesterséges intelligencia szabályozását okolják.
Vágólapra másolva!

A világ diákjai az elsők között látták meg a potenciált a generatív mesterséges intelligencia használatában. Tömegesen kezdték használni azt a házi feladatok és az egyéb beadandók megíratására. A jelenséget persze nem nézik jó szemmel a tanárok és az iskolák, egyes oktatási intézmények a szabályzatukban kénytelenek voltak betiltani a technológia használatát.

laptop notebook tanuló diák böngészés számítógépezés mesterséges intelligencia
Az iskola jogásza szerint mesterséges intelligencia perek lavináját indíthatja el, ha a bíró jóváhagyja a gyermeküket agresszíven védő szülők perindítását. 
Fotó: Windows / Unsplash

Most szokatlanul nagy perpatvar tört ki egy történelem beadandó mesterséges intelligenciával való megíratása miatt. Az amerikai Massachusetts államban található Hingham Középiskola tetten ért diákja itthon körülbelül kettes alának megfelelő osztályzatot és büntetést kapott a technológia használata miatt.

A gyermekük jövőjéért aggódó szülők erre perindítási kérelemmel reagáltak, félelmük szerint ugyanis a rossz osztályzat miatt a gyermekük talán nem tanulhat majd tovább valamelyik elit egyetemen.

Dale és Jennifer Harris azzal érvelnek, hogy az iskola szabályzata specifikusan nem tiltja a generatív MI használatát a diákok számára. Véleményük szerint az iskolának jogi alapja sem lenne ilyen tiltás bevezetésére, az állami oktatási hivatal pedig nem adott ki állásfoglalást a technológia használatával kapcsolatban. Ezen túlmenően a fiuk állítólag csak a beadandóval kapcsolatos kutatásra használta a generatív MI-t, nem pedig a teljes anyag megírására.

A periratban a szülők erős nyelvezettel és vádakkal támadják az iskolát és a dolgozóit. Állításuk szerint az alperesek „visszatérő, romboló, kegyetlen fenyegetéseknek, megfélemlítésnek, kényszerítésnek tették ki” a fiukat, csak hogy „félresiklassák a jövőjét és a példamutató teljesítményét”.

Az alperes iskolakörzet a perindítási kérelem elutasítását kérte. A jogásza szerint alaptalanok a vádak, az iskola szabályzatában pedig benne van a tiltott technológiai eszközök használatának tilalma a tanulmányi munka során, plusz az intézmény plagizálást tiltó szabálya is releváns lehet az ügyben. 

Ezen túlmenően a jogász szerint a perindítás jóváhagyása bátorítaná az elégedetlen szülőket és diákokat arra, hogy bíróságokon kérdőjelezzék meg az iskolák hétköznapi fegyelmezési és osztályozási praktikáit, ami katasztrófához vezethetne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!