A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

A legnagyobb sztárokkal és hatalmas újdonságokkal indul a Sziget fesztivál

Kylie Minogue
Vágólapra másolva!
Idén 30. alkalommal nyílik meg a Szabadság Szigete, ahol 50 helyszínen 1000-nél is több program vár a fesztiválozókra. Fellép Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix vagy Sam Smith, de újra lesz Nagy Utcaszínház és a mindig fantasztikus Cirque du Sziget, sőt, idén az egyik tusolóblokkban is szól majd a zene.
Vágólapra másolva!

A Nagyszínpad fellépői

Rendkívül erős és sokszínű programmal várja a látogatókat idén a Sziget Nagyszínpada, melynek headliner felhozatalában ott lesz az első napon a „pop örökös királynője”, Kylie Minogue, majd generációjának egyik legsokoldalúbb előadója, Halsey, az Oasis első lemezanyagával érkező Liam Gallagher. Szombatra várjuk a hatalmas show-jairól ismert szupersztár DJ-t, Martin Garrix-et, a vasárnap headlinere a kortárs pop legegyedibb hangú ikonja, Sam Smith, és a zárónapon lép fel a modern elektronikus popzene legkurrensebb producere, Fred again... A Nagyszínpad korábbi sávjaiban olyan nevek sorakoznak, mint Stormzy, Louis Tomlinson, Janelle Monáe, Fisher, Skrillex, valamint Bebe Rexha, Tom Odell, Joker Out, Yves Tumor, Becky Hill vagy Raye. Idén is egyedi produkciókkal érkeznek hazai előadók, így Beton.Hofi is ott lesz majd a Nagyszínpadon, mint ahogy érkezik a Margaret Island, és hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sávjában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép majd színpadra.

Kylie Minogue
Fotó: Kylie Minogue/Instagram

Revolut Színpad, Bolt Party Aréna, Yettel Colosseum

Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő Revolut Színpadon (korábban FreeDome) lép fel a Big Thief, Fontaines D.C., Marc Rebillet, a L'Imperatrice, Aurora, MØ, a Crystal Fighters, Barry Can’t Swim és a zárónapon Four Tet. A Bolt Paty Aréna az elektronikus zenét kedvelők Mekkája, ahol naponta a világ legismertebb party brand-jei adják egymásnak a terepet. Érkezik az elrow, a Q-Dance, az Awakenings, a Martin Garrix nevével fémjelzett STMPD vagy a Rampage. Az alternatív elektronikus zene krémjét vonultatja fel az ókori amfiteátrumokat idéző díszletben megjelenő Yettel Colosseum, mintegy félszáz előadónak teret adva. Közülük ott lesz például Richie Hawtin, Honey Dijon, Ellen Allien, Sven Väth, Nico Moreno vagy a Måneskin basszusgitárosa, VICTORIA, ezúttal szóló projektjével.

A Szigetre minden nap 23 órától féláron lehet bejutni, ami az éjszakai partiarcoknak jó hír, hisz a nagy partihelyeken hajnalig pörög az élet.

További zenei helyszínek

A dropYard a Sziget hip-hop és rap színpada, az ibis × ALL presents The Buzz az Európa Színpad új neve, ezen a színpadon a hazájukban már komolyabb sikereket elért zenekarok mutatkoznak be, akik nemzetközi szinten még kevésbé ismertek. A Sziget szívében, különböző kultúrákkal, hangokkal és színekkel vár mindenkit a Global Village. A Jukebox by Snowattack az elmúlt években sikerrel működő Tribute színpad folytatásaként debütál. A Sziget Beach Chill Zone az a hely, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage: napközben koncertek, éjjel pedig parázs Dj-szettek várják a Szitizeneket.

Sziget fesztivál
Fotó: Sziget fesztivál/Instagram

Sziget, a zenén túl

Több helyszínt tematikus csoportba rendeztek össze idén a szervezők, egyfajta „zónákat” kialakítva, hogy a kínálatában vagy gondolatiságában összetartozó programhelyszínek közel kerüljenek egymáshoz, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. Eszerint például a Civil Sziget és a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land a FutureGrounds zóna részei lesznek. Az ArtFusion Field elnevezésű zóna égisze alatt jelentkezik majd az ArtGarden (korábban ArtZone), a színházi helyszín, a Nagy Utcaszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Cirque du Sziget és a Vándor Vurstli is. A nappali és közösségépítő aktivitások a PlayGround zónán belül lesznek megtalálhatók, mint a SportZone, GameLandHub.

Mivel az előadóművészeti területen igencsak pezseg a színtér, újabb koraesti idősávot kapott a tánc, a színház és a zene. Ennek megfelelően a Sziget Comedy stand-up program és a Mirror Talks kulturális-társadalmi beszélgetései valamivel korábbi időpontokban kezdődnek az eddig megszokottnál, mégpedig a tavaly meglepően nagy sikert aratott brunch program után: a Queens Brunch Vienna rendkívül sokoldalú drag queen-jei idén már három napon át indítják útjára a Mirror varázsszőnyegét. az eddig megszokottnál, mégpedig a tavaly meglepően nagy sikert aratott brunch program után: a Queens Brunch Vienna rendkívül sokoldalú drag queen-jei idén már három napon át indítják útjára a Mirror varázsszőnyegét. És lesz a Szigeten idén is

“Before I Die” fal, melynek legfontosabb feladata a közösségi aktivitás. A fal lehetőséget teremt, hogy az egyes emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket.

Welcome Zone

A vendégközpontú és még gördülékenyebb ügyfélkezelést segítendő, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt került kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában. Itt található az információs központ, a talált tárgyak osztálya, a közönségszolgálat, az ún. Szitizen Center vagy a biztonsági kérdésekben segítő panasziroda. Az idei fejlesztések célja egyrészt, hogy hatékonyabban kezeljék a problémákat, de az is, hogy a látogatók komfort- és biztonságérzetét is növeljék. Ennek érdekében olyan „segítő zónákat” hoztak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja a rászorulókat. A Városközpontban található a Mental Care Corner, ahol szakképzett segítők gondoskodnak arról, hogy visszanyerje a lelki egyensúlyát, akit bármi kellemetlen élmény ért vagy valamiért pánik fogta el. Akik pedig esetleg túllépték az alkoholtűrő határukat, a BOLT Party Aréna melletti Hangover Care Corner-ben pihenhetik ki a fáradalmaikat. Az Elsősegély Központban a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan “védőhálót” igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők - mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. - számára nyújt biztonságos szórakozást.

Sziget fesztivál
Fotó: Sziget fesztivál/Instagram

Vendéglátás

A tavalyi fejlesztéseket megtartva, illetve továbbfejlesztve, változatos kínálattal, kényelmi szolgáltatásokkal és „pénztárcabarát” ételekkel készül a Sziget a vendéglátás terén. Továbbra is konyhás blokkokban, azaz food court-okban kínálják az ételeket a tavalyihoz hasonló elrendezésben úgy, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező kínálatot. A választékban ugyanúgy lesznek magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Az ételt kínáló helyeknek minimum egy, ún. pénztárcabarát ételt kell tartaniuk, ezeket a szervezők előre egyeztették a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot. A vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nylon táskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak. Előnyt jelent, ha a vendéglátósok energiatakarékos megoldásokat választanak, ha a standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki, ha az alapanyag beszerzéseik során a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. 2024-ben, a tavalyi évhez képest egy szigorúbb kritériumrendszer alapján ellenőrzik a vendéglátó egységeket a szervezők. Ezzel a lépéssel is igyekeznek egy még környezettudatosabb, jelentősen kisebb karbonlábnyomú vendéglátást kialakítani, figyelmet fordítva a látogatók szemléletformálásra is. További újítás, hogy a korábbi ivóvízközpontok a food court-okban elhelyezett ivóvízvételi lehetőségekkel is.

Sziget fesztivál
Fotó: Sziget fesztivál/Instagram

Be-és kijárás a Szigeten

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult, ezért a tömegirányítás terén újabb megoldásokat vezettek be a szervezők, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon - igény szerint - a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek változások, például egy új BOLT taxidroszt a H-híd irányában.

Sziget, a számok bűvöletében

A Sziget, a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb „városa”, ahová több mint 100 országból érkeznek vendégek és az 52 programhelyszínen 54 országból érkező, összesen mintegy 600 fellépő produkcióit láthatjuk a 6 nap alatt. A fellépők között lesz majd 200 hazai koncert és előadás, sok produkció érkezik az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, 29 fellépő jön az USA-ból, de van szenegáli, indiai, tanzániai, új-zélandi, vagy az afrikai Beninből érkező produkció is.

A Sziget legnagyobb helyszíne a mintegy 1000 m2-es nagyszínpad, a legkisebb programhelyszín egy 4m2-es sátor. Előbbinek a nézőtere pont 3-szor akkora, mint a Puskás Aréna küzdőtere, ami 11.000 m2, így a Nagyszínpadé 33.000m2. A Nagyszínpadon egy 600 m2-es ledfal és többszáz intelligens lámpa teszi teljessé az élményt. A legnagyobb építmény a Revolut Színpad sátra, melynek alapterülete 5700 m2, a Bolt Party Aréna 4000 m2-es területet foglal el, a Yettel Colosseum pedig 3000 raklapból épül fel.

Újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony (FOH), ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét. Szabadtéri fesztiválon, ilyen méretben ilyet még senki nem csinált Magyarországon.

A szervezők a Sziget területén összesen 46.855 m2-en fedik be a talajt, ez 59 db szabvány kézilabdapálya mérete. A fesztivál idején 46 km ideiglenes víz és szennyvíz csatorna épült ki, ami a 132 db vizes konténert szolgálja ki és több mint 500 db zuhanyállás fogadja a vendégeket.

A fesztiválvárosban több mint 200 db iroda és raktár konténert állítottak fel, ezek szintezéséhez mintegy 15 köbméter szintezőanyagra volt szükség. A konténerek fele öltözői konténer, a kulcsok kezelése egy külön munkakör a rendezvényen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!