Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lehetséges, hogy egy korábban ismeretlen 4.000 éves kultúra szikla rajzait fedezték fel Venezuelában

Néhány Venezuelában felfedezett, felnagyított sziklarajz.
Fotó: José Miguel Pérez-Gómez
Vágólapra másolva!
Régészek 20 , több ezer éves, korábban ismeretlen sziklarajzot fedeztek fel Venezuelában, a Canaima Nemzeti Parkban, az ország délkeleti részén. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

Vannak, melyeket a kutatók „piktogrammoknak” hívnak és pirossal rajzoltak és geometriai motívumokat ábrázolnak, mint például pontvonalakat, X-sorokat, csillag alakú mintázatokat és egyenes vonalakt, amik összekapcsolódnak és mintafajtákat formáznak. Vannak egyszerű levél ábrázolások és embereket ábrázoló pálcikafigurák és vannak geometriai motívumokat ábrázoló sziklába vésett petroglifák.

Azt nem tudni, hogy miért csinálták ezeket a rajzokat. Jósé Miguel Pérez-Gómez, a Simon Bolivar Egyetem régésze és a kutatócsapat vezetője azt monja, hogy majdnem lehetetlen belelátni oly sok évvel ezelőtt élt emberek fejébe, de ezeknek a jeleknek határozottan rituális jelentésük van. Például, a különböző ábrázolások a születésre, betegségekre, a természet megújulására, vagy a jó vadászatra vonatkozhatnak. Nagyon valószínű, hogy a helynek, ahol a rajzok készültek jelentése és fontossága volt a vidéken, ahogy ma a templomoknak jelentése van az emberek számára.

Néhány Venezuelában felfedezett, felnagyított sziklarajz.
Fotó: José Miguel Pérez-Gómez / Live Science

Bár azt nem tudni, hogy milyen régi a sziklarajz, a hasonló sziklarajzok Brazíliában körülbelül 4.000 évesek. Pérez-Gómez azonban úgy véli, hogy ezek a venezuelaiak régebbiek lehetnek.

Az egyik terület, ahol a sziklarajzok helyszínét felfedezték Venezuelában.
Fotó: Jósé Miguel Pérez-Gómez / Live Science

A Canaima Nemzeti Park egy masszív park, körülbelül Belgium méretű, ami magába foglal erdőket és hegyes területet. Az egyik leghíresebb jellegzetessége az Angyal-vízesés, a legmagasabb szárazföldi vízesés a világon. A park lehetett az epicentrum, ahol ez a rejtélyes kultúra először létrejött, aztán később szétszóródtak olyan távoli helyekre, mint az amazon-folyó, a Guianas és még Kolumbia déli része is, ahol szintén van az újonnan Venezuelában felfedezetthez hasonló sziklarajz.

Az egyik sziklarajz helyszíne és a füves táj körülötte.
Fotó: Jósé Miguel Pérez-Gómez / Live Science

 

A sziklaművészet lelőhelyén találtak kerámia maradványokat és kőeszközöket is, amiket lehet, hogy a sziklarajzokat készítő emberek használtak, de Pérez-Gómez azt mondja, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni. 

Azt mondja, valószínűleg még fognak találni sziklarajzokat a Canaima Nemzeti Parkban a kutatás folytatása során.

Az egyik sziklarajz felnagyított közelképe.
Fotó: José Miguel Pérez-Gómez / Live Science

A kutatást az Olaszországban, Valcamonicaban június 26-29-ig tartott „Új Világok Új Ötletek” történelem előtti régészeti kongresszusok mutatták be. Az egyik sziklaművészeti lelőhelyet taglaló dolgozatot 2023 novemberében publikálták a Rock Art Research magazinban.

(Forrás: Live Science:  https://www.livescience.com/)


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről