Vágólapra másolva!
A népszerű, de ellentmondásos hideg vizes fürdőzés ma már a modern wellness egyik sarokköve. A Telegraph magazin szakértők segítségével értékeli a hidegvíz-terápia egészségügyi előnyeit és kockázatait.
Vágólapra másolva!

Legyen szó akár egy frissítő fürdőzésről a tengerben vagy a folyóban, akár a szaunázás utáni jégfürdőzésről, vagy a zuhany hidegre állításáról, a hidegvíz-terápia szerelmeseinek száma az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt, olvasható a Telegraph folyóiratban.  

hidegvíz-terápia 121st Annual Coney Island Polar Bear Club New Year’s Day
A hidegvíz-terápia, illetve a hideg vizes fürdőzés szerelmesei olykor valóságos népünnepélyt rendeznek a fürdőzésből
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Deccio Serrano/NurPhoto

A hideg vizes terápia ma már a modern wellnessrutin elengedhetetlen része.

 A hidegvíz-terápia előnyeinek kiaknázásához a víz hőmérsékletének 15 °C alatt kell lennie. De a hideg víz szerelmeseinek légiói minden időjárási körülmények között, még télen is ott vannak a hullámok között. 

Miközben azonban számos egészségügyi előnyét dicsérik, a módszer nem mentes a kockázatoktól és az ellentmondásoktól. 

A hidegvíz-terápia szívrohamot okozhat 

Egyik vezető szószólója, a "Jégemberként" ismert Wim Hof híres arról, hogy népszerűsít egy olyan légzési módszert, amely lehetővé teszi számára, hogy ellenálljon a rendkívül hideg hőmérsékletnek. 

Milliókat inspirált arra, hogy kipróbálják módszereit, de az utóbbi időben felmerültek olyan vádak, hogy légzéstechnikája halálos balesetekben is szerepet játszott. Így például Kellie Poole, egy háromgyermekes anya rosszul lett és belehalt egy folyóba Derbyshire-ben, miután részt vett egy, a wellness-trendhez kapcsolódó órán. 

Ha tudjuk, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvedünk, akkor célszerű kerülni a hideg vizes terápiát, illetve orvossal konzultálni, mielőtt belevágunk.

 Mike Tipton, a Portsmouthi Egyetem fiziológiaprofesszorának kutatása, azt mutatja, hogy a légzés visszatartása, majd a hideg vízbe merülés jelentősen megnöveli a szívroham kockázatát. 

Mi az a hidegvíz-terápia? 

A hideg vizes terápia az, amikor a testet hideg víznek tesszük ki az egészség és a jó közérzet érdekében.

jeges víz Woman under ice cold shower bucket
Jeges vizes locsolás szauna után
Fotó: Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

 

Ezt többféleképpen is kipróbálhatjuk, például hideg zuhanyozással, úszással a szabadban, fűtetlen medencében, tóban, folyóban vagy tengerben, jégfürdővel, vagy hideg merülőmedencével a gyógyfürdőben vagy edzőteremben. 

„Ez egy ősi gyakorlat, amely a rómaiakhoz nyúlik vissza, akiknek a római fürdőkben frigidáriumuk volt.

 A viktoriánusok is szerették, és sok hely, például Brighton és Penzance azért létezik, mert úgy vélték, hogy a vízbe merülés jótékony hatású” - mondja Tipton professzor. 

Oroszországban úgy tartják, hogy ha valaki egy vödör jeges vizet önt magára, az erősíti a lelki erőt és megelőzi a betegségeket, a skandináv országokban pedig már több mint ezer éve gyakorolják a szaunázás és a jéghideg fürdőzés kombinációját. 

Milyen hideg legyen a víz? 

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a víznek 10-15 fokosnak kell lennie ahhoz, hogy hasznot hozzon, bár a tudomány álláspontja nem egyértelmű abban a tekintetben, hogy több egészségügyi előnnyel jár-e, ha a víz hidegebb. 

„Úgy érezzük, hogy elég hidegnek kell lennie ahhoz, hogy a szervezetet stressz érje. Fiziológiailag a hideg vízben való úszás sokkolja a szervezetet. Ha nem vagyunk hozzászokva és a víz nagyon hideg, akkor hidegsokk-reakció alakul ki, amikor a szívverés, a légzés és a vérnyomás az egekbe szökik, és kevesebb vér jut az agyba” – mondja Tipton. Idővel ez a reakció kevésbé lesz drasztikus, ahogy hozzászokunk a módszerhez. 

rostocki jeges karnevál Carnival kick-off - Warnemünde
A rostocki "tegeri kutyák" még a karnevált is a jéghideg vízben tartják
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„A stressz különböző változásokat idéz elő, különösen a szimpatikus idegrendszerben, és ezeket nem kapjuk meg, ha nem erőltetjük meg magunkat egy kicsit” - mondja James Mercer, a norvégiai Sarkvidéki Egyetem emeritus professzora. 

Tipton professzor szerint azonban a tudomány nem támasztja alá, hogy 10-15 foknál sokkal hidegebbre menjünk. 

„A hidegsokk-reakció valahol 10-15 fok között éri el a csúcspontját, ami jó ok arra, hogy ne menjünk hidegebb vízbe, mivel nem feltétlenül lesz nagyobb haszna, viszont sokkal nagyobb a veszélye” - mondja. 

A hideg vizes terápia típusai 

  • Hideg vízbe merülés. Ez lehet úszás egy hideg tengerben, folyóban, tóban vagy medencében, vagy csak egy gyors mártózás vagy csobbanás a vízben. 
  • Jeges fürdők. A jeges fürdők népszerűek a sportolók körében az izomfájdalom és a duzzanat enyhítésére. Egyes hírességek körében is népszerűek, mint wellness-segédeszköz, és gyakran megtalálhatóak az új generációs strandszaunákon kívül. 
  • Hideg-meleg terápia. Ezt leggyakrabban sérülések kezelésére vagy a sportolók edzés utáni regenerálódásának elősegítésére használják. Ennek során egy testrészt 3-4 percig meleg vízbe, majd 20-30 percig egy percig hideg vízbe helyeznek. Gyógyfürdőben vagy otthon is elvégezhető. A szauna és a jégfürdő között is válthatunk. 
  • Hideg zuhanyok. A hideg zuhany vagy a zuhany végén a hideg vízre váltás jó módja annak, hogy elkezdjünk hozzászokni a hideg vízhez. Egy holland tanulmány szerint azok az emberek, akik naponta hideg zuhanyt vettek (meleg zuhany után), 29 százalékkal kevesebbet voltak önbevallásuk szerint betegszabadságon, mint azok, akik csak meleg vízzel zuhanyoztak. 
  • Wim Hof módszer. Hof holland sportoló, aki arról vált híressé, hogy képes elviselni az extrém hideget. Légzési módszerének több millió híve van, és lényege, hogy gyorsan 30-40-szer veszünk levegőt (hiperventilálunk), majd visszatartjuk a lélegzetünket. Úgy véli, hogy így az emberek jobban elviselik a hideget. Tipton professzor szerint azonban ez a légzés veszélyes lehet mindazok számára, akik hajlamosak a szívbetegségre. 
Wim Hof
Wim Hof, a Jégember rekordkísérlete, amikor 700 kilogramm jeget öntöttek rá
Fotó: ANP via AFP

A hideg vizes terápia egészségügyi előnyei 

Sokan számolnak be arról, hogy a hidegvíz-terápia élénkítő és jó érzés, javítja a mentális és fizikai egészségüket. A tudományos eredmények azonban nem meggyőzőek. 

„Vajon a hideg víznek köszönhetőek az előnyök vagy a barátokkal való találkozásról, a közösséghez való tartozásról, a gyönyörű helyekre való eljutásról, a vízben való súlytalanságról van szó? Nem lehetünk biztosak benne” - jegyzi meg Tipton professzor. 

„Nehéz mérni a mentális egészségre gyakorolt előnyöket, de emberek ezrei mondják, hogy segít a depresszió és a mentális problémák kezelésében, és nem hiszem, hogy ezek az emberek mind tévednek.” 

„A jó közérzetre gyakorolt hatás is fontos. A leküzdés a 'megcsinálom, nem csinálom’ kérdés eldöntése után az emberek úgy érzik, hogy teljesítettek” - mondja Mercer professzor. 

2022-ben Mercer professzor és kollégái több mint 100 tanulmányt tekintettek át, amelyek a hideg víznek való kitettség egészségügyi hatásait vizsgálták. 

Ezek közé tartozott az inzulinszint csökkentése és az inzulinrezisztencia javítása, az adiponektin hormon szintjének növelése, amely segíti a zsírégetést, és gyakran megtalálható azoknál az embereknél, akik 100 év felett élnek, az immunrendszer erősítése, az antioxidánsok szintjének növelése a szervezetben, ami csökkentheti számos betegség kockázatát. Úgy találták, hogy a módszer elősegítette sportolók izmainak regenerálódását, és növelte a barna zsírszövet mennyiségét a szervezetben, amely segít a kalóriaégetésben és a vércukorszint szabályozásában. 

Mindenki számára biztonságos a hideg vizes terápia? 

A hidegvíz-terápia az emberek túlnyomó többsége számára biztonságos. Azok számára viszont nem ajánlott, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, tüdőbetegségben, magas vagy alacsony vérnyomásban vagy aneurizmában szenvednek. A Raynaud-szindrómában szenvedőknek szintén óvatosan kell eljárniuk. 

jeges víz Feast of the baptism of Jesus in Moscow
Nem való mindenkinek a jeges vizes fürdőzés
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

„A triatlonversenyek során bekövetkező halálesetek körülbelül 80 százaléka az úszás során következik be, és ezek fitt emberek. Elég, ha annyit mondok, hogy az elmerülés első körülbelül egy perce a legveszélyesebb a hidegsokk-reakció miatt” - mondja Tipton professzor. 

„A probléma az, hogy sok embernek van szívbetegsége anélkül, hogy tudná, ezért fontos, hogy orvosi vizsgálatot végeztessünk, mielőtt bármilyen hideg vizes terápiába kezdenénk" 

- teszi hozzá. 

Ha nem vagyunk hozzászokva a hideg vízhez, fontos, hogy a terápia megkezdésekor a közelben legyen egy orvos. Nagyon lassan kezdjük el, ideális esetben az év melegebb időszakában, és fokozatosan akklimatizálódjunk a vízhez. 

Első alkalommal soha ne próbálkozzunk egyedül a hidegvíz-terápiával! Még a hideg vizes zuhanynál is legyen valaki a közelben, aki segíthet, ha baj van. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!