Kávéház a múzeumban

Vágólapra másolva!
Hat hétre az Ernst Múzeum valamennyi terme "Budapest nagykávéházzá" változik át. A november 25-én nyíló kiállítás a mai kávéháztól a presszón át vezeti vissza a látogatót a századforduló aranykorába, sőt a XVIII. századi magyar kávékultúra első nyomaihoz.
Vágólapra másolva!

A kávéház kétszázötven éven át a pesti ember második (ha nem az első) otthona volt. Ötven éves szünet után ma ismét létezik. A hat budapesti múzeum és több magángyűjtemény anyagából összeállított kiállítás az első kísérlet arra, hogy átfogó kép rajzolódjék ki e színes és gazdag világról.

A termek falain korabeli iratok mellett több száz kávéházi épületet és kávéházbelsőt ábrázoló festmény, grafika, fénykép lesz látható. Az eredeti bútorokkal - köztük Thonet és Hofmann székekkel - és a kávéházi élet apró kellékeivel (feliratos kávéházi csészék, gyufatartók, asztali kávépörkölő, virginia szivarok...) felszerelt igazi kávéházrészlet: kártyaszoba és szeparé, továbbá egy ismerősen "snassz" presszósarok várja a látogatókat.

Emellett a vendégek számára a mai legnépszerűbb kávézóktól kölcsönzött bútorokkal rendeznek be egy kávéházi teret, ahol kávézás közben böngészhetik a nádkeretbe kötött korabeli dokumentumokat és kávéházi életet felelevenítő irodalmi műveket.

A kiállítás ideje alatt régi, kávéházakról készült filmekből készült válogatás látható a mozisarokban és felcsendülnek a pesti zenés kávéházak népszerű dallamai is.

A kiállítást a "Budapest nagykávéház" című tanulmánykötet kíséri, továbbá CD formájában kapható lesz a Magyar Jazz-kutatási és Oktatási Alapítvány által kávéházi muzsikákból összeállított zenei válogatás.

A kiállítás január 6-ig tekinthető meg az Ernst Múzeumban (Budapest, VI. Nagymező u. 8.).

Forrás: Artnet.hu képzőművészeti portál és folyóirat - aXio.hu online aukciósház

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről