Magunktól sem szívesen választanánk a légitársaságok által felszolgált ennivalót, de Anthony Bourdain nemrégiben kifejezetten megtiltotta, hogy megegyük. De még a szókimondó amerikai séf is elcsábulna, ha meglátná ezeket a képeket.
Amióta a repülés szinte mindennapos tömegközlekedési eszközzé vált és egy olcsóbb retúrjegy akár kevesebbe kerülhet, mint levonatozni Debrecenbe, eléggé megváltozott a légi utazáshoz való hozzáállásunk. De
az ötvenes években még nagyon másképp működött a piac,
a drága jegyekért cserébe a légitársaságok igyekeztek alaposan kitenni magukért. Az első osztály különösen komoly luxus ígért, habzsi-dőzsivel, szakáccsal, pezsgővel.
A nemrég 70 éves Scandinavian Airlines születésnapja alkalmából bemutatott képeken legalábbis ez látszik.
Egész sonkák, friss gyümölcs, homár, porcelán tányérok és fém evőeszközök,
megdöbbentő választék jelenik meg az archív fotókon.
A nyilvánvalóan promóciós céllal készült képek persze nem feltétlenül a valóságot mutatják be, de jól látszik, mennyire más volt a repüléssel szembeni elvárás. Mai szemmel nézve talán még viccesnek is tűnhet, mennyi felesleges dologgal próbálták boldoggá tenni az utasokat.
Elképzelhető, hogy néhányan nosztalgiával tekintenek vissza erre az időszakra, de valószínű, hogy a többség inkább utazik olcsón és ha igényei úgy diktálják, csomagol magának az útra. Mert persze a finom étel fontos dolog, de leszállás után biztosan jobbat találunk a városban.