Egy gourmet vacsora mindig élmény, de ha hat különböző séf hat különböző fogását kóstolhatjuk meg egy este, ráadásul mindezt kevesebb, mint tízezer forintért, az aztán tényleg nagyon ígéretes.
Az utóbbi időben egyre népszerűbb az orosz konyha, már több étteremben is kielégíthetjük pelmenyi és borscs iránti vágyainkat, de valahogy a lengyelek nem mozgolódnak igazán. Pedig a híresen jó, régi barátságtól függetlenül
a lengyel konyha az egyik legizgalmasabb a térségben.
Ráadásul idén a lengyel-magyar diplomácia éve van, úgyhogy tényleg minden adott hozzá. A másik apropó az Eleven Ősz programsorozat a Bartók Béla Boulvard szervezésében, melynek programjai ezúttal Lengyelország megismerésére épülnek.
A meglévő igényt és lehetőséget felismerve a Gellért Hotel éttermi igazgatója, Fekete Marcell egyszer csak gondolt egyet és nagyszabású szervezkedésbe kezdett. Ahelyett azonban, hogy megelégedett volna egy egyszerű lengyel esttel, úgy döntött, hogy
valódi varsói séfek segítségével mutatja be a jóféle szláv konyhát.
Itt lépett be a képbe a Lengyel Intézet, akik a helyismeret birtokában beszervezték a Brasserie Warszawska, a Kieliszki Na Proznej és a Rozbrat20 séfjeit, akik szeptember 16-17-én megmutatják nekünk a magyarok istenét. Szó szerint, ugyanis hogy még érdekesebb legyen,
a lengyelek magyar fogásokat készítenek, míg a magyarok lengyelül főznek majd.
A libamáj a heringgel küzd meg, a fogas a zurekkel viaskodik, míg a pirog egy Rákóczi túróssal táncol.
Az már a múltkori grillpartin is kiderült, hogy a Gellértben nem félnek a konkurenciától, így ezúttal sem egyedül vágtak bele a buliba. A rezidens Frideczky András mellett a magyar oldalt képviseli a most nyíló budapesti Márga ifjú séfje, Horváth Ákos és a nemrég megújult Vár: a Speizból pedig Kovács Árpád erősíti a honi csapatot. Ráadásul hat fogás ilyen szintű séfektől 9900 forintért elég baráti.
Ha eddig voltünk elég meggyőzőek, íme a menü:
Sült-marinált hering
cékla textúrák, hajdina-uborka saláta
Vár: a Speiz – Kovács Árpád
Libamáj duó
torchon, paté, alma, körte, briós
Kieliszki na Próżnej – Mateusz Karkoszka
Żurek
kovászolt leves, káposzta, fehér kolbász, fürjtojás
Márga Budapest – Horváth Ákos
Sült fogas
tök variációk, almapaprikás Sauce Vierge
Rozbrat20 – Maciej Cieciwierz
Baltic Porterben főtt marhapofa
karfiol lengyelesen, savanyított gombák, nyitott pirog
Gellért Söröző – Frideczky András
Rákóczi túrós
sárgabarack, citromverbéna, mandula
Brasserie Warszawska – Mateusz Wichrowski